Home Televisie 5x de nieuwste visuele effecten in films

5x de nieuwste visuele effecten in films

3532
0
DELEN
visuele effecten films

Geen enkele film of serie kan tegenwoordig nog zonder het gebruik van special effects. Of het nou gaat om prachtige kostuums, surrealistische make-up of het 3D intekenen van draken en landschappen: de beleving van de film valt of staat met de juiste toevoegingen. In het begin werd er veel gebruik gemaakt van stop-motion, miniatuur modellen van klei of een green screen. Echte filmkenners kijken hier natuurlijk direct doorheen, maar dankzij de toevoeging van nieuwe technieken, kennis en mogelijkheden zijn de effecten vandaag de dag bijna niet meer van echt te onderscheiden. Niet iedere kijker houdt er van te weten hoe alle trucs in elkaar steken, omdat het de kijkervaring flink kan beïnvloeden. Ben jij wél benieuwd wat er achter deze wereld schuilgaat? In dit artikel ontdek je alles over de nieuwste trends en technieken.

1.      Speciaal scherm

Het gebruik van een green screen is een techniek die nog veel wordt toegepast. Echter kijken we allang niet meer op van Superman die door de lucht vliegt of acteurs die ineens op een compleet andere planeet belanden. Waar het groene doek voorheen de hoofdrol speelde in het creëren van special effects, dient hij tegenwoordig alleen nog voor het toevoegen van subtiele details of in enkele scenes. Overige effecten worden voornamelijk 3D ingetekend of direct tijdens het filmen tot stand gebracht.

2.      In het echt

Practical effects zijn direct tijdens het filmen toe- en aan te passen. Over het algemeen zijn ze hierdoor kostbaarder en ingewikkelder. Het resultaat is echter wel vele malen realistischer. De bekende practical effect zijn schotwonden en weersomstandigheden zoals zware regenval en explosies. De technieken zijn nagenoeg niet veranderd, maar de toepassingen en mogelijkheden zijn sterk verbeterd. Bijvoorbeeld door het gebruik van betere materialen en zeer nauwkeurige digitale triggers om explosieven tot ontploffing te brengen. De verschillen zijn vaak zeer subtiel en voor een leek amper zichtbaar, toch maken deze kleine aanpassingen films steeds realistischer.

3.      Filmavondje

In bioscoopfilms wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van speciale opname technieken, zoals 3D. Hierdoor vliegen de objecten in een film je letterlijk om de oren! Ook krijgt de omgeving in de film meer diepte. In een bioscoop ervaar je deze effecten het allerbeste. Na 3D zien we nu ook steeds meer VR en zelfs 4D bioscopen! Hier worden nog eens extra elementen toegevoegd aan de film, zoals een 180 graden view of bewegende stoelen. Zo maak je alle actie nóg dichterbij mee. Dit is een goed voorbeeld van de ontwikkeling van special effects: de technieken zijn nagenoeg onveranderd, maar dankzij nieuwe toepassingen staan ze garant voor een compleet nieuwe kijkervaring. De toenemende kwaliteit in de opnames, de afspeelapparatuur en geluidsystemen dragen hier nóg een extra steentje aan bij. Zorg je wel voor beschermende hoesjes voor jullie smartphones? Tijdens dit filmavontuur kan het er wel eens heftig aan toe gaan.

4.      Hollywood staakt

Ieder succes kent een keerzijde, zo ook het gebruik van special effects. Acteurs waren steeds minder tevreden en kregen minder plezier in hun werk. Om mee te komen met alle nieuwe technieken werd er qua acteren steeds meer van hun gevraagd, terwijl het inhoudelijk steeds minder weg had van daadwerkelijk acteerwerk. Sommige acteurs kwamen hierdoor zelfs in opstand en dreigde hun werk erbij neer te leggen. Ook vanuit de kijkers kwamen vergelijkbare, ontevreden reacties. Hierdoor proberen producenten nu met zo min mogelijk digitale bewerking een verbluffend resultaat neer te zetten. Zo is bij de film ‘Inception’ amper tot geen gebruik gemaakt van special effects. Dit maakt de indrukwekkende scenes niet alleen een stuk geloofwaardiger, ook voor de acteurs is het werk op deze manier veel leuker!

5.      Ontspannen op de bank

Niet alleen in de bioscoop, maar ook bij verschillende TV-series wordt er steeds meer gebruik gemaakt van kostbare technieken. Ideaal om relaxt thuis te bekijken of vanaf je HTC in een comfortabel HTC U11 hoesje. De razend populaire serie ‘Game of Thrones’ is een goed voorbeeld van een serie met een miljoenenbudget. Dit wordt gedeeltelijk besteed aan de fantastische casting, maar grotendeels aan de special effects. Deze serie laat zien dat oude technieken, zoals practical effects, en nieuwe technieken, zoals matte painting en 3D tekenen, perfect samen gaan. Maak je favoriete serie offline beschikbaar of zet hem op een micro sd kaart, zo heb je altijd en overal toegang tot de nieuwste afleveringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here