In veel wijken kun je voortaan internet via de glasvezel krijgen. Toch is dit hele concept nog vrij nieuw en daardoor bij veel mensen wat onbekend. Want wat is dat glasvezel internet nu eigenlijk? Daarbij is het ook nog niet in zomaar iedere wijk beschikbaar. Wil jij dus na het lezen van dit artikel weten of jij over kan stappen op glasvezel (en die kans is groot!), doen dan even de postcodecheck bij KPN!
In dit artikel:
Wat is glasvezel?
Glasvezel is letterlijk een hele dunne vezel, gemaakt van, inderdaad: glas! Door gebruik te maken van laserlicht wordt informatie sneller verzonden. Hoe sneller dit laserlicht aan en uit knippert, hoe sneller digitale informatie verzonden wordt; hier helpt de glasvezel een handje bij, daarmee gaat het namelijk super snel. De rest blijft gewoon hetzelfde; je gebruikt glasvezel op dezelfde manier voor internet, telefoon en televisie. Een ander voordeel is dat glasvezel onbrandbaar is, ongevoelig voor storing van buitenaf (zoals bijvoorbeeld radiofrequentie) en niet af te luisteren met elektromagnetische middelen. Dat maakt het dus ook nog eens hartstikke veilig en betrouwbaar!
Hoeveel sneller?
Het grootste verschil is dus eigenlijk dat informatie verzending door een glasvezel kabel een heel stuk sneller gaat. Hoeveel sneller? Nou, zo snel dat de maximumsnelheid nog niet gemeten is! De internetsnelheid is in ieder geval behoorlijk grotere dan bij ADSL of de kabel.
Aangepaste pakketten
Met de introductie van deze glasvezel zijn er ook andere pakketten aangeboden. Zo heb je nu bijvoorbeeld een speciaal pakket waarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Goed nieuws voor de massagebruikers onder ons!
Wat kost glasvezel?
Als je geluk hebt wordt glasvezel automatisch, zonder bestelling, in jouw wijk aangelegd. Dit kost dus helemaal niets! Als er glasvezel in jouw wijk aangelegd is, is aansluiting op dit netwerk over het algemeen ook gratis.
Vrije keuze
Mocht je nu niet helemaal happy zijn met je huidige aanbieder dan heeft dat glasvezelnetwerk nog een voordeeltje voor je; je hebt een vrije providerkeuze door een open glasvezelnetwerk! Je hebt dus maximale keuzevrijheid uit alle beschikbare providers. Je kan dan helemaal naar eigen wens een abonnement afsluiten dat het beste bij jouw budget past. Het kan wel zo zijn dat bepaalde aanbieders niet in jouw omgeving concurreren; hier kun je helaas niet aan veranderen.
Hoe snel kan Glasvezel op zijn maimum zijn? En wat is de langste afstand die het netwerk zou kunnen afleggen met zo een lange kabel?