Home Fotografie 5 tips voor de beste winterfoto’s

5 tips voor de beste winterfoto’s

3693
0
DELEN
Winterfoto's

De winter komt eraan. We hopen op flink wat sneeuw en ijs. Deze momenten zijn in Nederland vaak maar van korte duur, maar met zo’n prachtige laag sneeuw ontstaan er wel vaak mooie fotomomenten. Tijd om dan met je fotocamera naar buiten te gaan en de prachtige winterwonderwereld op de gevoelige plaat te leggen. In dit artikel geven we je 5 tips voor de beste winterfoto’s.

Tip 1: zorg goed voor je camera

Batterijen gaan minder lang mee als het koud is. Wees voorbereid en neem altijd een extra batterij mee en houd ze warm door ze in je zak te bewaren. Condens is niet goed voor je camera. Als je camera eenmaal buiten is, stop je camera dan niet steeds op een warme plek bijvoorbeeld onder je jas. Laat je camera acclimatiseren zodra je weer naar huis gaat. Leg je camera in een ruimte die niet al te warm is, bijvoorbeeld een slaapkamer waar je de verwarming niet aan hebt staan. Ga geen lenzen verwisselen als je camera nog aan het acclimatiseren is, zo kan er vocht in je camera komen.

Winterfoto

Tip 2: de beste tijd

De dagen zijn nu op z’n kortst en daardoor heb je ook minder tijd om te fotograferen. Daarbij is het ook niet verstandig om foto’s te maken rond het middaguur. Het licht maakt dan harde schaduwen en contrasten. Het wit van de sneeuw kan verblindend zijn. Het beste is om foto’s te maken als het licht niet al te fel is. Veel mooiere kleuren heb je tijdens de ochtenduren en de avonduren, bij zonsopkomst of zonsondergang. De oranje lucht gaat jou zeker een prachtig plaatje opleveren. Voordeel? Je hoeft niet zo vroeg op dan in de zomer.

Winterfoto

Tip 3: weet de mooie plekjes in de buurt

Als er een dik pak sneeuw ligt, wil je geen vele kilometers rijden om een paar foto’s te maken. Dat is ook niet nodig. Bij jou in de buurt zijn er ook mooie plekjes waar je kunt genieten van de prachtige winterwonderland. Weet deze plekjes. Zoek deze plekjes. Maak er foto’s in de herfst, de zomer, de lente. Als het regent, waait of de zon schijnt. Pas dan weet je de beste plekjes waar jij in de winter de mooiste foto’s kunt maken.

Winterfoto

Tip 4: let op witbalans

Als je foto’s gaat maken van een wit sneeuwlandschap is het belangrijk om goed op je witbalans te letten. Vaak gaat de lichtmeter in je camera de fout in en dan zie je blauwgrijze sneeuw in plaats van een prachtige witte wereld. De oplossing: zet je witbalans op schaduw. Natuurlijk kan de witbalans later ook nog gecorrigeerd worden als je in RAW fotografeert.

Winterfoto

Tip 5: creëer diepte

Als je in de winter foto’s maakt dan mis je vaak kleur. Een mooie gekleurde bloem, bladeren aan de bomen, een mooi groen grasveld. Je kunt die nu niet gebruiken om diepte aan je foto te geven. Ga eens op zoek naar elementen die diepte in je foto aanbrengen. Een hek, een kleurrijk vogeltje, een mooi bloemetje, een prachtige winterse boom. Deze elementen zullen prachtig afsteken tegen een strakblauwe lucht!Winterfoto

Tip 6: kleed je warm aan

Onderschat het niet. Binnen de kortste keren heb je het gevoel dat je tenen eraf vriezen en je met je vingers niet meer het knopje van je camera kunt indrukken. Het zou toch jammer zijn als je net op de plaats van bestemming bent gekomen en je alweer terug moet omdat je het te koud hebt. Kleed je goed aan; een muts, een sjaal, goede handschoenen, sneeuwlaarzen en een dikke winddichte jas is echt geen overbodige luxe. En neem lekker een thermoskannetje koffie mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here