Home Huishoudelijk Alles wat je moet weten over luchtreinigers

Alles wat je moet weten over luchtreinigers

4144
0
DELEN
Luchtreiniger

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een apparaat met filters en het zuigt vuile lucht naar binnen. De lucht gaat door de verschillende filters heen en daarna wordt er schone lucht weer de ruimte ingeblazen. Een luchtreiniger maakt de lucht weer gezond zodat je minder last hebt van bepaalde klachten. Omdat we dagelijks zo’n 20.000 liter lucht inademen en de lucht vol zit met verontreinigingen kan het verstandig zijn om een luchtreiniger aan te schaffen. Het is geschikt voor alle ruimtes; de woonkamer of de slaapkamer, of kantoor, op school of in de zorg.

Waarom zou je een luchtreinigers aanschaffen?

Een groot deel van de tijd brengen we in huis door, maar de lucht is binnen veel slechter dan buiten. De lucht binnen heeft namelijk een te kort aan negatieve ionen. De lucht zit vol met virussen en bacteriën en vervuilde lucht is schadelijk voor de gezondheid en kan allerlei klachten veroorzaken. Dit zorgt weer voor hoge ziektekosten, niet alleen aan doktersbezoeken en medicijnen, maar ook door ziekteverzuim op je werk. Vervuilde lucht kost je dus je gezondheid, tijd en heel veel geld.

Welke klachten woorden veroorzaakt door vervuilde lucht?

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie waar heel veel mensen last van hebben. Je kunt de klachten verminderen door een luchtreiniger in je huis te zetten. De luchtreiniger zuigt de pollen op en houdt ze vast in de filter.

Huisstofmijt

Als je allergisch bent voor huisstofmijt dan is het belangrijk dat je huis goed schoon is. En daar kun jij wel een helpende hand bij gebruiken. De luchtreiniger vangt alle zwevende stofdeeltjes uit de lucht op en het helpt jouw klachten verminderen.

Verstopte neus

Ben je vaak verkouden en heb je last van een verstopte neus? En vooral als je op bed ligt? Stof zorgt voor irritatie aan de neusslijmvliezen en daardoor krijg je een verstopte neus, of juist een loopneus.

Concentratieproblemen

Op het werk of op school kan het een groot probleem zijn. Een slechte luchtkwaliteit kan voor concentratieproblemen zorgen. Een goede ventilatie is belangrijk, dat kan door ramen open te zetten. Maar als het buiten te koud is kan een luchtreiniger zeker een uitkomst bieden. Het helpt je concentratieproblemen verminderen.

Schimmels

Schimmels en vocht zijn niet goed voor de gezondheid, je wordt er benauwd van, krijgt branderige ogen en moet veel hoesten. Een goede ventilatie vermindert schimmelvorming en vocht. Maar een goede ventilatie is niet genoeg. Rondzwevende deeltjes kunnen worden opgevangen door een luchtreiniger.

Rooklucht

Als je rookt blijven er allemaal schadelijke stoffen in de lucht handen; teer, nicotine. Zo is roken niet alleen schadelijk voor jezelf, maar ook nog eens voor anderen. Een luchtreiniger helpt om deze schadelijke stoffen te minimaliseren, maar ook de geur wordt geneutraliseerd. Let op: een groot deel van de schadelijke stoffen wordt uit de lucht gefilterd, niet voor de volle 100%. Stoppen met roken is nog altijd beter, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huisgenoten.

Astma

Astma zorgt voor een piepende ademhaling, benauwdheid en kortademigheid. Stof, rook, dierenharen kunnen van grote invloed zijn op de longen en daar kunnen mensen met astma veel last van hebben. Een luchtreiniger kan letterlijk een verademing zijn voor mensen met astma.

Welke soorten luchtreinigers zijn er?

Er zijn 2 manieren van lucht reinigen; dit kan door middel van filters of ionisatie

Filter

Een of meerdere filters zuigt de lucht uit de omgeving aan. De aangetrokken lucht wordt door één of door meerdere filters gereinigd. De schone lucht wordt weer uitgeblazen. Filters moet je met enige regelmaat vervangen, of ze zitten permanent in de reiniger en moet regelmatig worden schoongemaakt.

Ionisatie

De luchtreiniger produceert positief en negatief geladen ionen en verspreidt die in de ruimte. De ionen omsingelen als het ware de slechte stoffen die vervolgens door een chemische reactie onschadelijk worden gemaakt. De negatieve ionen hechten zich aan de pollen, schimmels, rook en stof en neutraliseren het schadelijk effect.

Waar moet je op letten als je een luchtreiniger koopt?

  • Waar wil je de luchtreiniger neerzetten en met welk doel? Als je dat weet kun je specifieker zoeken naar een geschikte reiniger.
  • Kijk naar de capaciteit. Is het apparaat geschikt voor het aantal vierkante meters van je ruimte? Let ook op de hoeveelheid ozon.
  • Let op het geluidsniveau. Je wilt natuurlijk het liefst een zo stil mogelijke reiniger. Vooral in je slaapkamer als je lekker wilt slapen zonder herrie om je heen.
  • Bereken de totale kosten. Je bent er niet alleen met de aanschafprijs. Er zijn ook luchtreinigers waarbij je eens in de zoveel tijd een filter moet vervangen, en dat kan een flinke kostenpost worden. En ook je energierekening kan hoger worden.
  • Heb je een bepaalde luchtreiniger op het oog? Lees de reviews van anderen.
  • Soms kun je een luchtreiniger een bepaalde periode proberen alvorens je het apparaat definitief aanschaft. Of je kunt er één huren. Zo weet je zeker dat het apparaat doet wat je ervan verwacht.

Heb jij een luchtreiniger in huis?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here