Home Televisie 3D-TV’s: ja of nee?

3D-TV’s: ja of nee?

3326
0
DELEN

TV’s die eigenlijk nooit echt aangeslagen zijn bij de consument zijn 3D TV’s. In 2010 werden er door alle grote TV-fabrikanten 3D-televisies aangekondigd en was het the next big thing. 3D moest en zou de nieuwe trend worden in de mediawereld.

De beloften van televisie kijken in 3D waren mooi en op diverse premium modellen zag het er ook schitterend uit. De filmhit Avatar (2009) van James Cameron was een spektakel om te zien in 3D en droeg bij aan de populariteit van 3D. Na jaren van stilstaan zorgde 3D juist weer voor wat spanning in de wereld van de TV techniek. Merken zoals Samsung en LG hebben de 3D-weergave van hun tv’s doorontwikkeld tot ongeveer 2014. Vanaf dat moment was de weergave van 3D op consumententv’s prima.

Hoe werkt het


Iedereen is er zo aan gewend dat we er niet bij stilstaan. Het standaardbeeld wat een tv weergeeft is natuurlijk zo plat als een dubbeltje terwijl we in de rest van de wereld om ons heen overal diepte in kunnen zien. Dankzij 3D kwam hier verandering in. Diepte is eigenlijk een illusie. Onze ogen zien het beeld plat, maar door aan het linkeroog een iets ander beeld voor te schotelen dan aan ons rechteroog maken onze hersenen een nieuw beeld. Zo lijkt het alsof er diepte ziet in de beelden die we zien.

Dit wordt mede mogelijk gemaakt door 3D-brillen, die je bij alle 3D-TV’s los moet aanschaffen. Dat werkt als volgt. In een 3D-bril zitten 2 verschillende filters. Een filter houdt het horizontale licht tegen en de andere filter het verticale licht. Aangezien 3D beelden werken met twee verschillende beelden laat elk glas van je bril maar één beeld zien. Op deze manier krijgt elk oog een ander beeld voorschotelt en gaan onze hersenen aan de slag met dat beeld. Onze hersenen laten ons dan geloven dat we diepte zien.

De val van 3D tv’s

In de theorie zou juist nu 3D zich kunnen onderscheiden. Met de komst van de 4K-TV’s zijn de beelden scherper dan ooit. Gecombineerd met 3D zou dat hele spectaculaire beelden moeten opleveren. Er zijn een aantal fabrikanten die het nog proberen en geprobeerd hebben. Maar uiteindelijk is het niet de beeldkwaliteit of de weergave van 3D-beelden geweest waarom de 3D-TV nooit is aangeslagen zoals de tv wereld gehoopt had.

Juist het op moeten hebben van een bril lijkt de val te zijn van 3D. Veel mensen hebben gewoon geen zin om een bril op te moeten zetten als ze tv willen kijken. Zeker niet als je uit een wat groter gezin komt. Iedereen moet dan een eigen 3D-bril hebben en dat is, naast de dure 3D-TV die gekocht is, een dure grap. De techniek om TV in 3D te kunnen kijken zonder bril is simpelweg nog niet ver genoeg. Deze techniek heet autostereoscopische techniek. Deze techniek is duur en op consumenten niveau nog niet in tv’s in te bouwen voor een schappelijke prijs.

Naast het op moeten zetten van een bril om 3D beelden te kunnen zien is een veelgehoorde klacht ook de grootte van tv’s. Om goed 3D TV te kunnen kijken dient je tv minimaal 50 inch te zijn. Dat is een behoorlijk foraat. Veel mensen hebben hier in de woonkamer geen ruimte voor, of simpelweg geen zin in om een nieuwe tv aan te schaffen. Dat 3D TV voor de consument geflopt is betekend niet dat de 3D techniek niet verder ontwikkeld gaat worden. In de bioscoop levert het vaak hele indrukwekkende plaatjes op en ook 3D voor thuis zal ongetwijfeld verder ontwikkeld worden. Voordat we een echte nieuwe doorbraak in 3D voor thuis krijgen moeten we het doen met Ultra HD. Wel een grote hit op 3D-gebied zijn 3D-printers. Deze kun je nu gemakkelijk aanschaffen voor thuisgebruik.

Hebben jij een 3D-TV en zo ja, gebruik je de 3D-functie regelmatig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here