Home Internet Beeld direct streamen en live bekijken met een IP camera

Beeld direct streamen en live bekijken met een IP camera

5589
0
DELEN
ip camera

Een IP camera, is dat niet gewoon een webcam? De vraag wordt vaak gesteld en moet deels met nee en deels met ja worden beantwoord. Een IP camera is inderdaad een soort webcam die gebruik maakt van het Internet Protocol (IP). Deze netwerkcamera (zoals een IP camera ook wel wordt genoemd) registreert beeld en geluid en streamt dat via een draadloos (wifi) netwerk of via een bekabeld netwerk direct naar het internet. Een IP camera zet beeld en geluid daarbij direct om in digitale data en dat zorgt ervoor dat deze beelden op iedere plek in de wereld live kunnen worden bekeken op devices als een PC, laptop, tablet of smartphone. Je kunt er bovendien zeker van zijn dat deze beelden perfect eruit zien want ze zijn van superieure High Definition kwaliteit.

ip camera

Populair beveiligingsmiddel

Een IP camera is een populair instrument om winkels, kantoren, bedrijfsterreinen of een woning mee te beveiligen. Door de relatief lage prijs vinden ze dan ook gretig aftrek bij particulieren en kleine ondernemingen die het zich niet kunnen of willen permitteren om grote bedragen uit te geven aan de beveiliging. Het beeld en geluid dat in real time wordt omgezet in digitale data is eenvoudig op te slaan op een SD-card in de IP camera of op de harde schijf van een computer. Dat maakt het mogelijk om deze videobeelden door te sturen naar een alarmcentrale. Bijkomend voordeel is dat IP camera’s naast het bekijken van de beelden, deze ook kunnen analyseren, door de digitale data te scannen is het zelfs mogelijk om alarm te slaan in het geval er zich verdachte situaties voordoen.

Slimme IP camera dankzij ingebouwde chip

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden die de IP-camera veel aantrekkelijker maakt dan een reguliere beveiligingscamera. De IP camera kan niet alleen rechtstreeks beelden verzenden via het internet, maar beschikt daarnaast over een chip waarop de meest geavanceerde software kan worden gezet. Dat maakt dat een ‘IP-cam’ steeds slimmer wordt. Zo kan de IP-camera bijvoorbeeld beweging detecteren. Je stelt van tevoren een risicogebied in. Wanneer de IP camera in dit gebied beweging constateert, dan wordt er direct een foto of video doorgestuurd naar een alarmcentrale en indien gewenst naar bijvoorbeeld een mobiele telefoon. De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat een IP camera als een ware smartcam zelfs weet wanneer hij moet inzoomen in bepaalde verdachte situaties. Sommige IP camera’s zijn ook in staat om in het donker te filmen. Dit doen ze door infrarood- en ultraviolet licht om te zetten in beeld. Wanneer de avond valt, schakelt de IP-camera automatisch over op een zwart-wit beeld van hoge kwaliteit. Een andere manier van beelden maken in het donker wordt gedaan volgens het ‘thermische’ principe. De IP camera is in staat om te reageren op (lichaams)warmte en zet dit om in beelden.

Welke lens moet je gebruiken?

De lens is een belangrijk onderdeel van de IP camera. Niet alleen bepaalt het de scherpte en dus de kwaliteit van het beeld, maar ook hoeveel van de omgeving wordt vastgelegd. Daarnaast controleert het de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Er zijn verschillende beeldvelden mogelijk. Een normale lens kijkt grofweg hetzelfde als het menselijk oog naar een object. Een telelens toont een veel gedetailleerder beeld. Een groothoekbeeldveld zorgt voor een brede hoek, maar ook een fisheye view. Met een vaste lens kun je een van deze beeldvelden instellen. Een vaste lens is gefocust op stilstaande objecten en is bijvoorbeeld te gebruiken bij de ingang van een bedrijfsterrein. Een varifocus lens kan zich zoals de naam al aangeeft, richten op objecten die zowel ver weg als dichtbij zijn. Je moet dit dan wel steeds instellen, en de lens scherp zetten. Dat is bij een zoomlens niet aan de orde. Deze lens zoomt onbeperkt in en uit. Het is niet nodig om de lens opnieuw scherp te stellen. Zoomlenzen worden gebruikt in Pan Tilt en Zoom camera’s. Deze camera’s kunnen niet alleen in- en uitzoomen maar ook van links naar rechts en van boven naar beneden bewegen. Dit soort IP camera’s wordt onder meer vaak gebruikt bij openbare gebouwen en winkels. Daarnaast zijn ze ook geschikt om straten, pleinen of grote mensenmassa’s in de gaten te houden.

Waar wordt een IP camera nog meer voor gebruikt?

Zoals gezegd maakt het bedrijfsleven en winkeliers al veel gebruik van een IP camera. Verder gaan ook steeds meer particulieren over tot de aanschaf. Dat komt enerzijds omdat de IP camera’s inmiddels worden aangeboden voor een aantrekkelijke prijs, maar ook omdat ze nog veel meer toepassingsmogelijkheden hebben. We noemen er enkele.

  • Boerderij Denk bijvoorbeeld aan een stal waar een oogje in het zeil kan worden gehouden op de koeien, varkens, paarden. Vooral ook wanneer deze dieren drachtig zijn, is het handig om een IP camera te gebruiken om de dieren zo op afstand te observeren.
  • Babykamer Een rustgevend gevoel om via de mobiel te kunnen zien of de baby het goed maakt. De IP camera is in dit geval een soort babyfoon 2.0
  • Vakantiewoning Een vakantiewoning in het binnen- of buitenland via de camera in de gaten houden waar ook ter wereld.
  • Vogels Interessant voor biologen en vogelliefhebbers die bijvoorbeeld een vogelbroedplaats in de gaten houden. Of willen weten wanneer een vogel zich op een bepaalde plek bevindt.
  • Verzorgingstehuis Dankzij een IP camera kan het personeel eenvoudig de bewoners in de gaten houden.
  • Kinderdagverblijf Een geruststellende gedachte voor ouders en personeel om het reilen en zeilen op het kinderdagverblijf door een camera te registreren.
  • Scholen Vooral handig op grote scholengemeenschappen waar tegenwoordig veel meer gebeurt dan alleen het volgen van de lessen.

Waar moet je op letten?

Wanneer je eenmaal een IP camera hebt aangeschaft en deze met succes hebt geïnstalleerd, ben je natuurlijk enthousiast om deze te gaan gebruiken. Wellicht heb je echter een belangrijk detail over het hoofd gezien. En dat is om een persoonlijk wachtwoord in te stellen. Zo meldde de site vice.com een aantal jaar geleden dat duizenden Nederlandse beveiligingscamera’s toegankelijk zijn voor internetgebruikers omdat de beheerders de bij de levering ingestelde standaard wachtwoorden niet hebben gewijzigd. Deze standaardwachtwoorden en gebruikersnamen als ‘admin’ zijn makkelijk te achterhalen. De website insecam.org toont beelden van IP camera’s die niet goed zijn beveiligd met een wachtwoord. Hoewel de site inmiddels wel een aantal filters heeft aangebracht die de privacy moet beschermen, wil je natuurlijk voorkomen dat jouw beelden voor iedereen zichtbaar zijn. Pas dus altijd de gebruikersnaam en wachtwoord aan.

Welk merk moet je kiezen?

Dat IP-camera’s steeds populairder worden, blijkt wel uit het feit dat er veel merken op de markt actief zijn. In de eerste plaats moet je je afvragen waar je de camera voor wilt gebruiken. In een online winkel kan je daarop je wensen al filteren. Wat betreft de keuze van het juiste merk is het goed om wat research op het internet te doen. Er zijn genoeg sites te vinden die IP camera’s met elkaar vergelijken en tot in detail bespreken. Kijk daarnaast eens rond in je directe omgeving voor persoonlijk advies of raadpleeg een verkoper.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here