Home Automotive Het belang van luchtfiltering in de auto

Het belang van luchtfiltering in de auto

3877
0
DELEN
luchtfilter auto

Breng je veel tijd in de auto door, dan is het belangrijk dat je eens nadenkt over de luchtfiltering in het interieur. Zeker nu er veel bladeren van de bomen vallen en het vochtige weer. Wat hebben deze twee zaken met elkaar te maken, en wat kun je zelf wel of niet doen? Dit artikel brengt je op de hoogte.

 luchtfilter auto

Lucht in het interieur

De lucht in het interieur van je auto wordt tijdens het rijden beïnvloedt door de lucht buiten. Door het ventilatiesysteem komt de buitenlucht naar binnen. In een goede situatie wordt de buitenlucht gefilterd. Dit is belangrijk, want is dit niet zo, dan heeft dat enkele gevolgen:

  • Het interieur gaat bedompt ruiken en op lange termijn stinken;
  • De ruiten ontwasemen bijna niet meer, en daarom ga je wellicht met beslagen ramen rijden;
  • Tijdens een lange rit kan er te weinig zuurstof naar binnen komen, met alle gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk dat je bovenstaande scenario`s voorkomt. Een gezonde en frisse lucht in het interieur van je auto is gezonder, frisser maar vooral veiliger. Dit is de reden dat het RDW eisen heeft gesteld aan het ventilatiesysteem.

Luchtfiltering door interieurfilter

Iedere moderne auto is uitgevoerd met een ventilatiesysteem, al dan niet met een airconditioning. In dit ventilatiesysteem bevindt zich een interieurfilter waardoor de lucht die naar binnen komt, schoon en niet te vochtig is. Het is cruciaal dat het interieurfilter niet vervuild raakt. In de herfstperiode, waarbij er veel blad van de boom valt, komt er soms bladafval bij het filter. Als dit de toevoer van lucht naar het interieur tegenhoudt, komen er problemen van. Op internet kun je daar meer informatie over vinden. Zorg dus voor een goede interieurfiltering.

Zelf doen

Het je last van de bovengenoemde problemen, dan kun je over het algemeen redelijk eenvoudig het probleem oplossen. Je kunt kijken of er veel vuil in de filterbak zit. Zoals genoemd komen er nog weleens bladeren bij, deze zorgen voor een soort compostwerking en dus onfrisse lucht in de auto. Controleer dus zeker in het najaar af en toe of er niet te veel rommel bij je filter ligt. In het instructieboekje van de auto kun je vinden waar het interieurfilter is geplaatst. Is het filter slecht en/of sterk vervuild. Vervang hem dan. Klik hier voor filters voor jouw auto. Zorg bij het monteren dat het filter goed zit, er mag geen kier ontstaat waardoor vuil naar binnen kan komen.

Zelf niet doen

Heb je geen filter bij de hand, ga dan niet aan de gang met panty`s of jutezakken. De filtering is dan niet meer optimaal, maar je loopt ook een ander risico. Als er een deel van het provisorische filter naar binnen wordt gezogen kan je kachelmotor beschadigen. Als het ventilatiesysteem aanstaat moet je niet het filter weghalen. Er kunnen dan deeltjes naar binnen worden gezogen. Bij sommige systemen kun je gewond raken aan de draaiende kachelmotor. Als je ventilatiesysteem nauwelijks meer blaast maar je kunt geen vervuiling vinden, ga dan naar een specialist. Het klinkt misschien overdreven maar goede ventilatie is belangrijk.

Meeste mensen denken niet na over het belang van een luchtfiltering in de auto. Toch blijkt maar hoe belangrijk dit is. Niet alleen als je veel rijdt maar misschien juist wel als je niet veel rijdt. Staat je auto veel stil dan kan het filter snel verstopt raken door vochtvorming en evt. schimmels. Ga dus ook voor frisse lucht in de auto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here