Home Business Met een technische opleiding van je hobby je vak maken

Met een technische opleiding van je hobby je vak maken

477
0
DELEN
Met een technische opleiding van je hobby je vak maken

In Nederland moeten scholieren al op de middelbare school een bepaald profiel kiezen. Naast enkele verplichte vakken, bereiden de profielspecifieke vakken ze voor op een bepaalde vervolgopleiding. Dit houdt in dat ze zo rond hun 14de al moeten kiezen in welke richting ze later willen gaan werken. Kinderen zijn op deze leeftijd nog volop in ontwikkeling. Niet gek dus ook dat er velen zijn die pas op latere leeftijd ontdekken waar hun passie nu eigenlijk ligt. Gelukkig kun je – zeker in bepaalde branches – je later alsnog vrij gemakkelijk en snel laten omscholen.

Jaarlijks maken bijna een miljoen mensen een carrièreswitch

Haal je al langere tijd minder energie uit je werk, en heb je er minder plezier in? Wil je werk gaan doen dat zinvoller is? Of kun je in je huidige functie te weinig of zelfs geen werk meer vinden? Dan is het zeker aan te raden om te onderzoeken of een carrièreswitch een positieve verandering voor je zou zijn. Ieder jaar kiezen maar liefst bijna een miljoen mensen voor een ander vak. De meerderheid gaat hierbij ook nog eens op zoek naar werk in een geheel andere branche. Wil je van je carrièreswitch een succes maken, dan is het belangrijk dat je deze goed aanpakt.

Stap 1: uitzoeken wat je wil gaan doen

Overweeg je loopbaan drastisch te veranderen, dan is het nodig dit goed te overdenken. Je weet misschien wel dat je niet meer wil doen wat je nu doet. Maar wat wil je dan wel? Het is raadzaam naar je vrijetijdsbestedingen te krijgen, dit geeft je een idee van je ware passies. Zit je bijvoorbeeld altijd aan apparatuur te sleutelen? Ben je fan van gadgets, én wil je altijd ook nog eens precies weten wat ze doen en hoe ze werken? Dan zou bijvoorbeeld een technische opleiding wel eens iets voor je kunnen zijn. Je kunt hiermee onder meer procesoperator worden, of koel-, airco- of warmtepompmonteur. Ook nog eens echte kansbanen!

Stap 2: kijk welke mogelijkheden voor omscholing er zijn

kijk welke mogelijkheden voor omscholing er zijn

Omscholing kent vaak een ander studietraject dan een ‘reguliere’ vervolgopleiding. Voor dit laatste hebben omscholers vaak geen tijd. Ze hebben vaak al een gezin, en moeten bovendien werken om hun vaste lasten te kunnen blijven betalen. Gelukkig zijn er andere speciale studietrajecten voor zij-instromers. Zo kun je een technische opleiding volgen die maar enkele cursusdagen duurt. Nadat je de basiskennis over een bepaald vakgebied hebt verworven, ga je vervolgens werkervaring opdoen.

Stap 3: de financiering van omscholing

Studietrajecten voor omscholen kosten meer dan reguliere mbo-, hbo- of universitaire studies. Deze laatste zijn namelijk behoorlijk gesubsidieerd door de overheid om ze toegankelijk voor iedereen te maken. Om vooral omscholen naar bepaalde branches aantrekkelijk te maken – denk aan de technische sector, zorg en onderwijs – zijn hier ook subsidies voor. Daarbij zijn werkgevers met de hoge personeelstekorten bereid flink te investeren in nieuwe medewerkers. Zo is het mogelijk dat je werkgever (met subsidie) de opleiding voor je betaalt, en jij na de opleiding direct (betaald) aan de slag kunt. 

Een dergelijke carrièreswitch kan een spannende, grote stap zijn. Maar het heeft ook veel voordelen, zoals meer plezier in je werk, of betere loopbaanperspectieven. Met een technische opleiding kun je binnen no-time van je hobby je vak maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here