Home Smartphones en tablets Fairphone: de duurzame en eerlijke Sim Only smartphone

Fairphone: de duurzame en eerlijke Sim Only smartphone

2419
0
DELEN

Vaak is je smartphone na twee jaar aan vervanging toe. Maar dat natuurlijk zonde! Wil jij langer kunnen doen met je smartphone? Dan is een modulaire telefoon de oplossing voor jou. Een Nederlands bedrijf is hier zelfs pionier in: Fairphone. De telefoons van Fairphone gaan langer mee en zijn ideaal voor je nieuwe Sim Only abonnement. Tevens zijn de telefoons duurzaam en eerlijk geproduceerd. In dit artikel lees je alles over de wereld van modulaire smartphones.

Smartphones hebben een korte levensduur

Als je kijkt naar andere apparaten in je huis die je dagelijks gebruikt, dan gaan deze best lang mee. Een televisie gaat vaak wel langer dan vijf jaar mee, net als laptops en tablets. Een smartphone heeft vaak maar een levensduur van twee tot drie jaar.

Vaak verdwijnt deze oude telefoon dan in de onderste la van je bureau of wordt ‘gewoon’ weggegooid. Zonde! En vaak is niet eens de gehele telefoon kapot, slecht een onderdeel die je zelf niet kan vervangen. Dat is de reden waarom een modulaire telefoon zo duurzaam en eerlijk is. Vervang je haperende onderdelen en je hebt weer een prima werkende smartphone.

Wat is een modulaire smartphone?

De modulaire smartphone is een smartphone waarbij je zelf de onderdelen kunt vervangen. Denk hierbij aan je scherm, de batterij, de camera en de microfoon waarmee je belt. Doet een van deze onderdelen het niet meer, dan is het zeer eenvoudig te vervangen zonder dure kosten te hoeven betalen bij een reparateur. Je kunt het zelf vervangen! In theorie kun je met een modulaire smartphone ook zelf je telefoon ‘upgraden’, zoals je dat ook met computers kunt doen, door bijvoorbeeld werkgeheugen toe te voegen. Dit zou met een paar onderdelen mogelijk moeten zijn.

Scherm:  hogere resolutie
Met modulaire smartphones is het de bedoeling dat je ‘m ook kunt vervangen als je hem wil verbeteren, dus niet alleen als hij stuk is. Je kunt dan een scherm kopen met een hogere schermresolutie, of een scherm waarvan jij weet dat de helderheid hoger kan dan bij je huidige display. Je oude display kun je daarna doorverkopen of inwisselen bij de modulaire smartphone-winkel.

Camera: meer megapixels toevoegen
Smartphones krijgen steeds betere camera’s die in steeds meer megapixel foto’s maken. Een camera uit 2016 is tegenwoordig ‘antiek’. Met een modulaire smartphone kun je de oude camera vervangen voor een betere. Je oude modulaire camera kun je bijvoorbeeld op Marktplaats verkopen: wie weet voldoet het nog wel aan de eisen van iemand anders!

Batterij: voor wanneer hij het wél een dag moet volhouden
Bij het samenstellen van een modulaire smartphone kun je ook zelf de grote van de batterij bepalen. Waarom zou je een duurdere batterij met meer inhoud uitzoeken als je denkt genoeg te hebben aan een kleinere, goedkopere batterij? Dat is een voordeel van een modulaire smartphone. Net als dat je de batterij kunt vervangen voor een betere als de oude te snel leeg is.

In de praktijk zijn er alleen nog niet veel modulaire smartphones en zijn onderdelen niet breed beschikbaar. Maar er is één uitzondering: het Nederlandse Fairphone!

Modulaire wereld?

Langzaamaan komen er steeds meer modulaire smartphones uit, al zijn ze nog wel op een hand te tellen. Fairphone heeft twee modulaire telefoons en LG probeerde het in 2016 ook met de LG G5. Dat werd geen succes: de telefoon verkocht slecht en was volgens reviewers een beetje breekbaar. Motorola bracht in een paar landen Moto Maker uit, een site waarbij je onderdelen voor je telefoon kon bestellen. Dit had echter meer als doel om je telefoon te ‘pimpen’.

Op het blog van Simyo is meer informatie te lezen over de Fairphone. Je leest daar een interview met een van de medewerkers waarom de Fairphone nou echt zo fair is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here