Home Internet Veilig internetbankieren: wat kun je zelf doen?

Veilig internetbankieren: wat kun je zelf doen?

2256
0
DELEN

Het is je wellicht niet ontgaan: banken kamperen de laatste dagen met storingen en zijn onbereikbaar voor gebruik. Als klant heel vervelend, je kunt niet bij je geld en het kan je laten twijfelen of je geld wel veilig is bij de bank. Om zelf te kunnen bijdragen aan veilig internetbankieren, kun je de volgende tips naleven:

Gebruik een beveiligd netwerk

Regel 1 wat betreft veiligheid omtrent internetbankieren: zorg voor een veilig netwerk. Zodra jij internetbankiert op een openbaar netwerk, loop je het risico dat anderen mee kunnen kijken via hun eigen computer. Doordat je inlogt op een openbaar netwerk, kunnen anderen makkelijker bij je gegevens dan via een beveiligd netwerk.

Gebruik een veilige computer

Is je netwerk veilig? Mooi. Check direct of je computer ook veilig is. Een goed beveiligde computer met een goede virusscanner is een veilige basis. Check je computer regelmatig op bestanden die er niet horen of andere vreemde programma’s die je niet kent. Je wilt natuurlijk niet dat er iemand met je mee zou kunnen kijken zonder dat je het door hebt…

Wees voorzichtig met je gegevens

Net als dat je je pincode nergens opschrijft, is het belangrijk om codes van internetbankieren voor jezelf te houden. Denk aan een responscode, een TAN-code of een andere code voor het beveiligen van je netwerk. Deze codes zijn bedoeld voor jezelf en om je eigen overboekingen te kunnen beheren. Mocht iemand ooit naar deze codes vragen, wees dan alert. Iemand anders heeft deze codes nooit nodig!

Contact onderhouden met de bank

Over het algemeen is de enige manier waarop een bank communiceert met jou als klant, via de post. E-mails van de bank kun je direct verwijderen. Ook wanneer er staat dat je betalingen moet verrichten en zelfs wanneer je naam of banknummer in de mail staat vermeld, kun je er vanuit gaan dat de mail spam is. Verwijder de e-mail en hang op wanneer je gebeld wordt. Vertrouw je het niet en denk je dat het bericht toch echt is? Bel dan zelf even de bank en vraag om informatie.

Let op het groene slotje

Wanneer je bankiert via internet, let dan altijd op het groene slotje in de adresbalk van je browser. Dit slotje geeft aan dat het netwerk beveiligd is en dat de gegevens die je achterlaat op de pagina ook veilig opgeslagen zullen worden. Vertrouw nooit een website zonder slotje wanneer het gaat om internetbankieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here