Home Computers Een UTP-kabel: wat is het en wat kunnen we ermee?

Een UTP-kabel: wat is het en wat kunnen we ermee?

1929
0
DELEN
Een UTP-kabel: wat is het en wat kunnen we ermee?

UTP: je hebt er misschien wel eens over gehoord. Iedereen maakt tegenwoordig haast wel gebruik van internet. Misschien is het bij jou thuis ook wel het geval dat er diverse apparaten op het internet zijn afgesloten. Je computer, de tv of misschien wel je printer: het is allemaal mogelijk. Om deze apparaten goed te laten werken, is een goed netwerk nodig. Het is belangrijk dat dit netwerk stabiel is. En hier komt een UTP-kabel bij kijken. Maar wat is dit nu precies en wat kunnen we er eigenlijk mee? Lees snel verder, in dit artikel vertellen wij je hier meer over.

Wat is een UTP-kabel?

Voordat we meer vertellen over wat een UTP-kabel is, is het eerst handig om te weten wat UTP nu eigenlijk betekent. Deze afkorting staat voor Unshielded Twisted Pair. Dit houdt in dat het gaat om een niet-afgeschermde netwerkkabel. Een UTP-kabel ziet eruit als een netwerkkabel met daarin vier aderparen. Een UTP-kabel is de netwerkkabel die het meest voorkomt. Dat heeft alles te maken met het feit dat het relatief goedkoop is en geschikt is voor verschillende ruimtes, zoals bijvoorbeeld voor op kantoor of gewoon thuis.

Zoals we hierboven al even vermeldden, is deze netwerkkabel niet voorzien van afscherming. Dit kan ervoor zorgen dat deze kabels sneller een storing hebben, waardoor ze niet heel geschikt zijn voor bijvoorbeeld serverkasten. Hier kun je namelijk beter een afgeschermde kabel voor gebruiken. Hierbij zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld een ftp-kabel.

Wat kan je met een UTP-kabel?

Wat kan je met een UTP-kabel

Maar waar is een UTP-kabel dan wel geschikt voor? Deze netwerkkabels worden voornamelijk gebruikt om bijvoorbeeld een verbinding te maken tussen een PC en een modem. Met behulp van deze kabel kun je dus verbinding krijgen met het internet en het netwerk. De functie van zo’n kabel is dus om signaal door te geven.

Welke soorten UTP-kabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten netwerkkabels die je kunt gebruiken. UTP-kabels kun je dan ook indelen in verschillende categorieën. Welke kabel je nodig hebt, is vooral afhankelijk van de snelheid van een netwerkverbinding. De soorten UTP-kabels die het meest worden gebruikt, zijn de UTP cat5e kabel, cat 6kabel, cat 6a kabel en cat7 kabel. De oudste categorie is hierbij de UTP cat5e kabel. Deze kabel is prima te gebruiken voor bijvoorbeeld thuis. Als je echter veel apparaten in huis hebt en hier veel gebruik van maakt, kan het verstandiger zijn om voor een snellere netwerkkabel te gaan. In dit geval zou je dus kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een cat 7 kabel op rol. Zulke kabels zijn in staat om een stabiel netwerk te leveren, met ontzettend hoge snelheden. Mocht je dus een fanatieke internetgebruiker zijn, dan kun je hier zeker over nadenken.

Hierboven hebben wij je wat meer verteld over de UTP-kabel. Deze kabel wordt niet voor niets nog steeds ontzettend veel gebruikt. Als jij dus graag thuis een netwerk wilt aanleggen, is het goed om hierover na te denken. Een UTP-kabel kan hierbij namelijk goed zeer goed van pas komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here