Home Huishoudelijk Een lijmpistool bij elke hobbyklus

Een lijmpistool bij elke hobbyklus

4519
0
DELEN
Lijmpistool

Of je nu een creatieve hobby hebt of dat je kleine klusjes in huis moet doen, je hebt altijd wel eens lijm nodig om voorwerpen aan elkaar te laten hechten. Er zijn voor veel toepassingen verschillende lijmsoorten te koop, waarbij de één beter is dan de andere. Deze lijmen zitten vaak in een tube of een flesje. Maar om meer controle te hebben op de lijm die je op het oppervlakte smeert, kun je een lijmpistool gebruiken. Deze heeft ook het uiterlijk van een pistool en is meestal van kunststof. Hierin zit een lijmpatroon die wordt verhit en vloeibaar wordt. Vervolgens kun je heel nauwkeurig de juiste hoeveelheid lijm op je werkstuk doseren. Het gereedschap ligt goed en stabiel in de hand, dus dit werkt veel beter dan wanneer je lijm uit een tube moet knijpen.

Het vermogen van een lijmpistool

De werking is heel simpel. Wil je een lijmpistool kopen, dan zul je moeten kiezen welk vermogen het moet hebben. Er zijn namelijk uitvoeringen op de markt die vooral hobbymatig gebruikt worden, maar ook zijn er lijmpistolen voor het grotere en zwaardere lijmwerk. Het spreekt voor zich dat deze laatste een veel groter vermogen hebben dan eentje dat nodig is om hobbypapier te lijmen. Gebruik je inderdaad eentje voor je hobby, dan heb je voldoende aan een lijmpistool van 10 watt tot 100 watt. Veelgekozen hobbylijmpistolen hebben meestal 40 watt of 80 watt. Wil je er een gebruiken voor grotere klussen (of zelfs professioneel), dan zijn er ook lijmpistolen van 250 watt of zelfs 500 watt. Het vermogen bepaalt hoeveel gram lijm per minuut er uit het pistool komt. Bij een vermogen van 10 watt kun je ongeveer 3 gram lijm per minuut verwerken. Dit is meer dan voldoende als je het hobbymatig gebruikt. Bij een 80 watt lijmpistool is dit al tot 20 gram per minuut.

Op netstroom of met accu?

De lijmpatronen bevatten harde lijm en kun je zo in het pistool schuiven. Om de lijm te gebruiken, moet het lijmpistool worden opgewarmd tot een temperatuur van ongeveer 180° of 200° Celsius. Dit kan per type verschillend zijn, neem daarvoor de handleiding goed door. Van oorsprong kan een lijmpistool worden aangesloten op netstroom. Het pistool is dan met een kabel verbonden aan het stopcontact. Maar tegenwoordig komen er ook steeds meer modellen op de markt met een accu. Een groot voordeel daarvan is dat je deze tool dan ook op plekken kunt gebruiken waar geen stopcontact in de buurt is. Het is dan wel verstandig om een extra accu achter de hand te hebben. Als je accu dan leeg is kun je een volle accu gebruiken en kan de lege accu worden opgeladen. Zo zal je nooit tijdens je werk zonder lijmpistool komen te zitten. Welke soort je moet kiezen is vooral afhankelijk van je eigen wensen en eisen. Heb je een vaste plek voor je hobby en is daar een stopcontact in de buurt, dan heb je aan een lijmpistool dat is aangesloten op netstroom een betrouwbaar exemplaar. Vooral als je het professioneel gebruik kan het voorkomen dat er geen stroompunt in de buurt is. In dit geval is een acculijmpistool handig in gebruik.

Lijmpatronen

Lijmpatronen zijn langwerpige ronde harde lijmsticks met een lengte van zo’n 10 centimeter. Er zijn afhankelijk van het soort lijmpatroon verschillende diktes mogelijk. In de meeste gevallen zal dit rond de 7 centimeter of 11 centimeter zijn, maar 12 centimeter kan ook. Let bij de aankoop van een lijmpatroon daarom vooral op de dikte van de patroon en welke dikte in je lijmpistool past. Hoewel er in de dikte van de lijmpatroon verschil kan zitten, zijn de meeste lijmpatronen universeel. Het is dus niet altijd nodig om ook een lijmpatroon te kopen van hetzelfde merk als je lijmpistool. Als je het aansluit of je zet de schakelaar om, zal het pistool gaan opwarmen. Meestal moet je zo’n 2 tot 5 minuten wachten voordat het is opgewarmd en de lijm vloeibaar is geworden. Zodra er na het drukken lijm uit de spuitmond komt, weet je dat hij voldoende is opgewarmd. Bij veelvuldig gebruik is het handig als je een voorraad lijmpatronen op voorraad hebt. Je zit dan nooit zonder en je kunt zonder je werk te onderbreken verder aan je project werken.

Toepassingen

Nadat je de verhitte lijm aanbrengt, zal de lijm snel drogen en goed hechten op allerlei oppervlakten. Hoewel lijm uit lijmpatronen misschien niet de stevigste lijm is, is het wel een lijm die op ontzettend veel oppervlakten gebruikt kan worden. Juist voor de kleinere klussen is deze lijm goed genoeg. Hobbymatig kun je het gebruiken voor papier, karton, kunststof of stof, maar professioneel kun je er bijvoorbeeld ook vloerbedekking mee aan de ondervloer lijmen. Ook bijzonder is dat je er steen, keramiek, tegels of glas mee kunt verlijmen. Voor deze materialen is het niet nodig om een speciale lijm te gebruiken en is de lijm uit een lijmpistool meer dan voldoende. Meestal is er aan dit gereedschap een beugel bevestigd. Hiermee kun je het na gebruik rechtop zetten. Soms krijg je afhankelijk van welk soort lijmpistool je koopt, een aparte standaard om het gereedschap in te zetten. Omdat er uit het spuitmondje altijd wat lijm kan nalekken, is het verstandig om hier een papiertje onder te leggen zodat de lijm netjes wordt opgevangen.

Tips voor het gebruik

  • Controleer voordat je het pistool gaat gebruiken altijd even het spuitmondje. Het kan dat er lijmresten zijn achtergebleven van het vorige gebruik en dat de lijm er dan niet meer goed doorkomt. Met een cocktailprikker kun je het gaatje van de spuitmond vrij maken.
  • De lijm die uit het spuitmondje komt is heet. Wees daarom altijd voorzichtig met het gebruik om te voorkomen dat je hete lijm op je huid krijgt. Gebruik desnoods handschoenen.
  • Het wil nogal eens voorkomen dat als je lijm hebt aangebracht er lijmdraden meekomen. Pas hier ook mee op dat je je niet verbrandt en dat het niet op je werkstuk komt. Met een föhn kun je vervelende lijmdraden weg laten smelten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here