Home Huishoudelijk 3 tips bij de aanschaf van luchtreinigers

3 tips bij de aanschaf van luchtreinigers

2715
0
DELEN
Luchtreiniger

Het is geen geheim meer dat onze luchtkwaliteit achteruit gaat en dat merken we aan onze gezondheid. Daarom is het des te meer belangrijk dat de binnenlucht, de lucht in huis, zo gezond en schoon mogelijk gehouden wordt. Het meest voor de hand liggende is, dat je fijn stof en andere vervuilende stoffen zoveel mogelijk uit huis houdt en het huis goed verlucht/ventileert. Zijn deze maatregelen niet voldoende, dan zou je moeten overwegen om een luchtreiniger aan te schaffen.

Makkelijk uitgelegd is een luchtreiniger een apparaat dat de lucht een behandeling geeft, zodat onzuiverheden verwijderd worden. Bij onzuiverheden wordt er onderscheid gemaakt in microbiologische (schimmels, virussen, pollen, bacteriën), organische (afvalstoffen geproduceerd door bijvoorbeeld ongedierte) en anorganische stoffen (roet, koolstof, teer). Een luchtreiniger kan dus voor een aantal vervuilende stoffen worden ingezet. Omdat een luchtreiniger voor verschillende stoffen kan worden gebruikt, werken ze allemaal op een andere manier. Denk je er zelf ook aan om een luchtreiniger aan te schaffen, dan zullen de volgende tips je zeker op weg helpen.

Tip 1: Ga na waarvoor je de luchtreiniger nodig hebt

Voordat je zelf nog naar een luchtreiniger gaat uitkijken, is het belangrijk te bepalen waarvoor de luchtreiniger nodig is, wat denk je ermee te willen bereiken. De meeste luchtreinigers hebben namelijk een specifiek zuiveringsdoel. Is het de bedoeling dat je de algemene luchtkwaliteit in huis wilt verbeteren, dan zou je moeten overwegen een luchtreiniger met HEPA filter aan te schaffen. Dit filter haalt de meeste onzuiverheden uit de lucht: pollen, stof, stofmijten, schimmelsporen, spinnenweb, enz. Heb je last van allergieën of astma, dan zijn deze luchtreinigers zelfs een aanrader.

Tip 2: Hoe groot moet de luchtreiniger zijn?

Net zoals je bij het installeren van een airconditioning of verwarming rekening moet houden met de grootte van je ruimte, is het ook bij luchtreinigers van belang te kijken naar de capaciteit in combinatie met de ruimte die je wilt zuiveren. Wat je in deze moet doen, is de oppervlakte van je ruimte te bepalen en aan de hand daarvan je luchtreiniger te zoeken, bij elke luchtreiniger staat namelijk aangegeven voor welke ruimte het geschikt is. Een ander aspect waar ook op gelet moet worden, is het aantal keren per uur dat de luchtreiniger, je ruimte filters. Mensen die last hebben van een allergie of asthma, kunnen het liefst uitkijken naar een luchtreiniger die tenminste 4 keren per uur zuivert.

Tip 3: Houd rekening met onderhoudskosten

Luchtreinigers hebben een belangrijke taak, vooral als je ze aanschaft met de bedoeling je allergie of astma onder controle te houden. Het is daarom heel belangrijk deze apparaten goed te onderhouden en regelmatig service – en onderhoudsbeurten te geven. Voordat je een luchtreiniger aanschaft, moet je nagaan hoeveel je aan onderhoudskosten kan uitgeven. Zo moet een HEPA filter bijna elk jaar vervangen worden, terwijl andere filters al bij 6 of 3 maanden aan vervanging toe zijn. Bij elke goede luchtreiniger staat de levensduur van het filter aangegeven, let daar dus goed op en vraag wat zo een filter kost.

Tot slot

Luchtreinigers vervullen een belangrijke rol in het verbeteren van de algehele luchtkwaliteit binnenshuis. Dit merk je vooral op wanneer je astmapatiënt bent, last hebt van een allergie of andere gezondheidsklachten hebt. Toch is het niet verstandig om de eerst de beste luchtreiniger die je ziet, te kopen. Omdat het vaak een flinke investering is, moet je eerst kijken naar zaken zoals waarom je de luchtreiniger in de eerste plaats nodig hebt, hoe groot de luchtreiniger moet zijn en welke onderhoudskosten je allemaal kan verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here