Home Smartphones en tablets De nieuwe iPhone 14 en de iPhone 14 Pro Max: hoe verhouden...

De nieuwe iPhone 14 en de iPhone 14 Pro Max: hoe verhouden ze zich tot elkaar?

1576
0
DELEN
De nieuwe iPhone 14 en de iPhone 14 Pro Max hoe verhouden ze zich tot elkaar

De zomervakantie is weer achter de rug, en dat betekent dat het traditioneel weer tijd is voor een nieuwe serie iPhones van Apple. De iPhone 14-serie kan vanaf vrijdag 9 september via pre-order aangeschaft worden en ligt vanaf vrijdag 16 september in de winkel. Voor casual liefhebbers van iPhones brengt deze serie de nieuwe ‘standaard’ iPhone 14. Voor zij die het allerbeste willen, is er de nieuwe iPhone 14 Pro Max. We vergelijken deze twee smartphones om te kijken hoe ze zich verhouden tot elkaar.

Design: de verschillen

Hoewel een iPhone altijd op een iPhone zal lijken, verschillen de toestellen bij het vergelijken van de iPhone 14-serie qua uiterlijk wel een beetje van elkaar. De hele iPhone 14-serie krijgt ten opzichte van zijn voorgangers wat rondere hoeken die meer parallel lopen aan de camera en dunnere randen rondom het scherm. Ook steken de camera’s aan de achterzijde wat meer uit dan voorheen. Een belangrijk verschil is verder dat de iPhone 14 Pro Max met een schermdiagonaal van 6,7 inch een stuk groter is dan de standaard iPhone 14 met zijn 6,1 inch. Een belangrijk verschil is verder dat de door sommige gehate notch aan de bovenzijde van het scherm bij de Pro Max ontbreekt. In plaats daarvan heeft het toestel een cameragaatje en Face-ID-gaatje in het scherm.

Filmen in 8K

Hoewel beide toestellen profiteren van een verbeterde selfiecamera met autofocus en een groot diafragma, zit het verschil hem juist in de capaciteiten van de camera aan de achterzijde. Hier wint de Pro Max het van de standaard iPhone 14. De hoofdcamera is er een van maar liefst 48 megapixels. Deze is in staat om te filmen in een ultrahoge 8K-resolutie. Dat is een hogere resolutie dan in de bioscoop!

Werkgeheugen en chip

Beide toestellen zijn verbeterd ten opzichte van hun voorganger op het gebied van werkgeheugen, maar niet op dezelfde manier. Waar de standaard iPhone 14 méér werkgeheugen heeft gekregen, heeft de Pro Max een ander, sneller type werkgeheugen gekregen. Beide toestellen hebben een nieuwe, zuinigere 5G-chip gekregen die voor een langere batterijduur zorgt, maar de waar de standaard iPhone 14 gebruik blijft maken van de A15-chip als processor, gebruikt de iPhone 14 Pro Max de nieuwere en zuinigere A16-chip.

Always-on display

Always-on display

Nieuw voor Apple is het always-on display, dat andere smartphoneproducenten al langer toepassen en in de nieuwe iPhone 14-serie enkel beschikbaar is voor de Pro en de Pro Max. Op het always-on scherm kan de gebruiker in standby de tijd en datum aflezen en zien wat voor meldingen hij of zij gemist heeft. Wanneer de meldingen binnenkomen, zijn ze gedurende tien seconden te lezen op het always-on scherm. Ook kunnen er widgets op getoond worden. Deze vervagen en komen vanzelf weer terug, zodat ze niet inbranden op het scherm.

Prijsverschil

Omdat er in deze nieuwe serie geen Mini-variant komt (in plaats daarvan is er een grotere versie van de standaard iPhone 14), is de ‘gewone’ iPhone 14 het goedkoopste toestel in de serie. Deze gaat naar verwachting ruim 900 euro kosten. De iPhone 14 Pro Max is het grote vlaggenschip in de serie en heeft daarom ook de hoogste prijs. Hiervoor moet ruim 1350 euro afgerekend worden.

Wil je het beste van het beste, dan is de iPhone 14 Pro Max dus het nieuwe toestel voor jou. Wil je gewoon graag een nieuwe iPhone waarmee je er weer een tijdje tegenaan kunt, dan heb je met de iPhone 14 nog gewoon een prima high-end smartphone.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here