Home Huishoudelijk De keuken van de toekomst

De keuken van de toekomst

3973
0
DELEN
toekomst keuken

Dat de keuken er in de toekomst heel anders uit gaat zien, is overduidelijk. Tenslotte zien we nu al flinke verschillen tussen een keuken van zo’n 30 jaar geleden en een moderne keuken. Echter, omdat de ontwikkelingen steeds sneller gaan, is de keuken van 2025 echt een technisch wonder. Hij bevat allerlei leuke en interessante technologische snufjes waardoor koken een stuk interessanter wordt.

1.      De slimme oven

Siemens heeft de slimme oven ontwikkeld. Deze oven heeft – uiteraard – een touch display waarop je alle programma’s kunt kiezen. Met gewone ovens ben je flink wat tijd kwijt met voorverwarmen en omdat je altijd dezelfde stand gebruikt voor verschillende gerechten. De slimme oven kiest voor elk gerecht de perfecte stand en temperatuur, waardoor je niet alleen heel wat energie, maar ook tijd bespaart.

2. Geen koelkast meer

Zowel de innovatieve keuken van Siemens als de keuken van de toekomst van Ikea heeft geen koelkast meer. Tenminste, geen koelkast zoals wij die kennen. In plaats daarvan leg je je producten op planken. Deze planken hebben een bepaalde chip die kan bepalen welk eten er op de plank wordt gelegd. De plank koelt dan het eten tot precies de juiste temperatuur. Zo verspil je geen energie aan het koelen van een hele kast of het koelen tot een lagere temperatuur dan eigenlijk nodig is.

Bron afbeelding

3. Smart backsplash

Whirlpool ontwikkelde een interessante idee: de smart backsplash. Het is de achterwand van de keuken, die niet langer bestaat uit tegels maar uit een enorm scherm met slimme technologie. Hierop kun je bijvoorbeeld zien welke recepten je kunt bereiden met de producten die je in huis hebt (die de computer voor je heeft geïnventariseerd). Daarnaast worden er suggesties gedaan voor verschillende familieleden en kun je een recept compleet laten verschijnen inclusief praktische tips.

4. Table for living

We zijn terug bij Ikea, die de table for living bedacht. Dit werkblad functioneert als kookplaat, als weegschaal en uiteraard ook gewoon als werkblad. De tafel ziet eruit alsof hij van hout is, maar er zitten allerlei interessante technologieën in. Zo worden producten herkend door middel van camera’s, kun je ze overal op de tafel wegen en kun je ook overal op de tafel koken. Er is geen vaste inductieplaat meer – de tafel herkent een pan en je kunt de zone waar je de pan op zet gewoon laten verwarmen. Uiteraard tot precies de perfecte temperatuur, zodat je geen energie verliest.

5. In-sink dishwasher

Moet je nu nog al je afwas in de vaatwasser zetten? Dat hoeft ook niet meer in de keuken van de toekomst. In plaats daarvan zet je het gewoon in de spoelbak, waarna de vaat zichzelf keurig afwast. De nieuwe keuken scheelt je heel veel ruimte en wordt waarschijnlijk een stuk compacter dan de steeds groter wordende keukens van tegenwoordig.

toekomst keuken
Bron afbeelding

De technologie die in de keuken van de toekomst zit, is nog lang niet allemaal afdoende getest. Logisch ook, want het is niet voor niets een toekomstbeeld. Wel wordt er al veel gewerkt met slimme camera’s in de keuken die voedsel kunnen herkennen. Ook wordt er een test gedaan met chips die zorgen dat eten in de koelkast herkend wordt. Het achterliggende idee is dat er veel verspilling wordt teruggedrongen doordat de keuken zelf recepten bedenkt met jouw ingrediënten. En uiteindelijk wordt het mogelijk om een recept in te toetsen dat je die avond wilt eten en dat je keuken automatisch een bestelling doet van de producten die je nog nodig hebt. Winkels gaan in de toekomst volgens veel wetenschappers werken met drones die boodschappen bezorgen, waardoor in de toekomst mensen niet meer zelf naar de winkel hoeven te gaan. Je keuken bepaalt wat je nodig hebt voor je gerechten en bestelt het zelf. Het enige dat jij nog moet doen is het op de juiste momenten snijden, in de juiste pannen doen en omdraaien. Dat kan de slimme keuken van de toekomst nog steeds niet zelf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here