Wat de beste harde schijf voor jou is, hangt van een aantalfactoren af. Ten eerste: waar ga je de schijf voor gebruiken? Wanneer je deze aanschaft voor een NAS, moet de harde schijf er tegen bestand zijn om 24/7 te kunnen werken. De schijf moet dus niet snel warm worden en ook niet teveel stroom gebruiken. Wanneer je op zoek bent naar een harde schijf om bewakingsbeelden mee te kunnen opslaan, heb je één nodig die deze beelden snel kan verwerken. In dit artikel focussen we op de schijven die geschikt zijn voor je PC. Een top 5 voor interne schijven wordt gevolgd door aanvullende informatie over de externe harde schijven. Hoewel HDD per GB een stuk goedkoper is, is een SSD schijf sneller, stiller en duurzamer. Een SSD slaat namelijk alles elektronisch op in plaats van het gebruiken van mechanische platters. Aangezien dit blog gaat over kwaliteit zoomen we voornamelijk in op SSD’s in onze top 5.
In dit artikel:
Samsung 850 EVO 500 GB
Met een maximale schrijfsnelheid van 520 MB/s en een maximale leessnelheid van wel 540 MB/s is deze schijf een topper in zijn prijsklasse. Dat deze schijf zo snel kan schrijven is te danken aan de 3D-V-NAND technologie. Niet alleen is deze harde schijf snel en duurzaam, ook beveiligt hij je gegevens in geval van diefstal. Met een opslagcapaciteit van 500 GB (of 1 TB) kan je aardig wat data kwijt. De schijf heeft een koelingssysteem, waardoor deze niet kan oververhitten. Sterker nog, wanneer je de SSD even niet gebruikt, gaat deze in een energiebesparende modus. Lekker zuinig dus! De 1 TB variant is te verkrijgen vanaf zo’n 300 euro.
Hitachi Travelstar 1TB
Voor rond de 60 euro heb je een interne opslagruimte van wel 1 TB met een leessnelheid van 83 MB/s en een schrijfsnelheid van 81,8 MB/s. Deze interne harde schijf onderscheidt zichzelf door zijn flexibiliteit. Niet alleen is deze geschikt voor PC’s maar ook je notebooks en gameconsoles kunnen hun data erop kwijt. Hitachi is groot in de digitale wereld en met een reden. Deze Travelstar heeft een EcoTrac classificatie die laat zien dat deze interne harde schijf zeer duurzaam is.
Kingston A400 SSD 480GB
Deze Kingston harde schijf verdient een mooie derde plek. Hoewel we het hier hebben over een harde schijf met 480 GB is deze ook beschikbaar in 120 en 240 GB. De schrijfsnelheid van deze harde schijf is 450 MB/s en de leessnelheid 500 MB/s. Door zijn snelheid start je je laptop in maar 15 seconden op en ook bij het opslaan van bestanden zal deze harde schijf je niet lang laten wachten. De 480 GB variant zal rond de 150 euro kosten.
Crucial MX500 2 TB
Deze interne harde schijf is beschikbaar in versies met 250 MB, 500 MB, 1 en 2 terabyte. De 2 TB variant kost rond de 500 euro. De schrijfsnelheid is maximaal 510 MB/s en de leessnelheid kan wel tot 560 MB/s gaan. Door de zuinigheid van deze harde schijf kan je jouw laptop langer gebruiken op accustroom. Kloonsoftware om bestanden over te zetten op deze SSD is meegeleverd. De Crucial MX500 is voorzien van AES 256-bit hardware encryptie, waardoor gegevens beschermd zijn tegen diefstal. Je bestanden worden zelfs beschermd tegen stroomuitval. Mocht dit namelijk gebeuren, dan zorgt de automatische foutcorrectie ervoor dat bestanden onbeschadigd en bewaard blijven. Met deze harde schijf zijn jouw gegevens dus veilig.
Samsung 960 EVO 1 TB M.2
We sluiten onze top 5 interne harde schijven af met nog een Samsung. Deze is beschikbaar in versies met 250 GB, 500 GB en 1 TB. Met een schrijfsnelheid van 1900 MB/s en een leessnelheid van 3200 MB/s wordt door deze harde schijf data in slechts enkele seconden verwerkt. Bij de harde schijf wordt Magician software meegeleverd waardoor jij de conditie van je schijf kan beheren. De Samsung 960 EVO is beschermd tegen oververhitting, de 1 TB versie kan een belasting aan van wel 400 TB en zal tussen de 400 en 450 euro kosten.
Een top 5 externe schijven zou er ongeveer hetzelfde uit zien als de top 5 hiervoor. Zoals te zien is, doet Samsung het goed op de markt van hard disks. Welk merk nog onbenoemd is gebleven is Western Digital. Dankzij de universele aansluitmogelijkheden en de ongekende snelheden is ook een externe harde schijf Western Digital een goede keuze. Hieronder twee WD externe harde schijven in de spotlight:
Western Digital My Passport Ultra Metal Edition 2 TB.
Dankzij een wachtwoordversleuteling zijn al jouw data veilig. Met de extra cloud-service kan je makkelijk een back-up maken van je bestanden. In te stellen is hoe vaak deze automatische back-up moet plaatsvinden, zodat je er zeker van bent dat jouw bestanden niet verloren gaan. USB-voeding is voldoende voor deze schijf en deze is dus ideaal voor forenzen en reizigers en kost maar 120 euro
Western Digital Elements 1 TB
Hoewel deze externe HDD harde schijf maar 1 TB opslagruimte bezit is hij een snelheidsmonster wat betreft dataoverdracht met een USB 3.0 aansluiting. Dit geldt voor zowel de lees- als de schrijfsnelheid. En hij kost je maar rond de 65 euro. Ook deze harde schijf heeft genoeg aan een USB voeding. Daarbij komt dat hij maar 130 gram weegt en dus makkelijk overal mee naar toe te nemen is.
Tenslotte:
Net zoals met de interne harde schijven heb je de externe harde schijf in de vorm van HDD, maar ook SSD. Hierbij geldt weer hetzelfde principe. Wil je kwaliteit, dan ben je over het algemeen beter af met externe SSD schijven. Of het nu gaat om externe of interne opslag, een harde schijf kopen kan zowel online als in de winkel. In de winkel kopen heeft wel als voordeel dat je je kan laten informeren en makkelijk vragen kan stellen. Laat je anderzijds online door betrouwbare sites met expertise informeren. Succes met je zoektocht!