Home Computers De 5 grootste laptop-problemen tijdens het studeren

De 5 grootste laptop-problemen tijdens het studeren

3244
0
DELEN
studenten frustraties laptop

Het laatste waar je op zit te wachten tijdens het studeren zijn de problemen met je laptop. Welke student kent de frustrerende momenten niet? Je bent bezig met je project of scriptie en ineens begint je laptop tegen te stribbelen… Gelukkig zijn de meeste problemen snel te verhelpen en komt het meestal allemaal weer goed. Om te zorgen dat je tijdens het studeren minder snel in paniek hoeft te raken, hebben wij een paar simpele oplossingen op een rij gezet voor de 5 meest voorkomende laptop-problemen. Uiteraard is voorkomen beter dan oplossen, dus is het aanschaffen van een goede laptop voor studenten altijd handig. Gelukkig zijn er ook voor studenten vaak betaalbare aanbiedingen voor top laptops! Beslis dus niet te snel bij het aanschaffen van een laptop en check altijd eerst of er aanbiedingen zijn.

Trage laptop

Je zit vlak voor je deadline en je moet nog snel wat dingen aanpassen voordat je het project kan uploaden. Je laptop voelt helaas niet aan dat je deadline steeds dichterbij komt en begint ineens enorm traag te werken. Iets wat je totaal niet kan gebruiken, dus hoe los je dit zo snel mogelijk op? Zorg dat er altijd een ‘opschoonprogramma’ op je laptop staat (bijvoorbeeld CCleaner), zodat je snel alle onnodige rotzooi kan laten opruimen. Soms ligt het probleem echter bij de gebruiker. Het is bijvoorbeeld niet heel verstandig om video’s te bewerken of zware games te spelen op laptops die hier niet voor bestemd zijn.

Vastlopende laptop

Nóg erger dan een trage laptop, een laptop die uit het niet stopt met alles waar hij mee bezig was. In dit geval is geduldig blijven het beste wat je kunt doen. Aangezien je de voortgang van je project of scriptie waarschijnlijk nog niet had opgeslagen, wil je niet dat de laptop crasht. Laat hem dus even (een paar minuten) met rust en hopelijk gaat hij na een rustmomentje weer verder. Sla gelijk alles op zodra je weer verder kunt! Mocht de laptop na een paar minuten rust nog steeds geen teken van leven geven, gebruik dan taakbeheer. Je opent taakbeheer op de meeste laptops via ctrl + alt + delete. In taakbeheer kun je programma’s die vastgelopen zijn afsluiten. Bij laptops van Apple werkt dit iets anders, zie hier. Wil het allemaal niet werken en heb je écht genoeg geduld getoond? Dan zit er nog maar een ding op en dat is de laptop handmatig uit- en aanzetten. Gelukkig wordt in de meeste gevallen alles opnieuw geopend na het opstarten. Maar doe dit wel alleen in het uiterste geval, want er is bij deze handeling een grotere kans op een crash en dan ben je helemaal ver van huis…

Slecht WiFi-signaal

Een trage verbinding, we zijn het in 2018 gewoon niet meer gewend en dus raken we gelijk gefrustreerd. Laat je niet direct verleiden tot het kopen van een nieuwe dure router. Soms zorgt een simpel stuk aluminiumfolie voor de oplossing! In de meeste gevallen staat de router bij een muur. Vaak is het dus ook zo dat er een groot deel van het signaal verloren gaat, omdat de router een groot deel van de verbinding de verkeerde kant op stuurt. Plaats een stuk aluminiumfolie achter de antenne, aan de kant van de muur, en het signaal wordt weer de juiste kant op gekaatst.

Blazende laptop

Door het geluid lijkt het net alsof de laptop ieder moment kan gaan opstijgen. Sommigen zullen zeggen dat iemand op je laptop probeert in te breken. Voor je in paniek raakt, meestal is je laptop gewoon oververhit en ligt het probleem bij de koeler. Zorg dat er niets tegen de koeler van je laptop staat en maak de koeler af en toe even schoon. Zeker in een studentenkamer kan er nogal wat stof in de koeler terechtkomen… Mocht dit toch nog niet werken, dan kun je altijd nog een externe koeler aanschaffen.

Virussen

Dit is misschien wel het meest vervelende probleem van allemaal: virussen! Met een beetje geluk wordt je laptop er alleen trager van, maar soms zijn de gevolgen van een virus niet te overzien. Ook hiervoor geldt dat voorkomen vele malen beter is dan genezen. Gelijk bij het installeren van de laptop een virusscanner erop zetten dus! Dit hoeft helemaal niet duur te zijn en meestal kun je zelfs een basisversie gratis downloaden, bijvoorbeeld van het populaire programma AVG. Mocht er toch op een of andere manier een virus op je laptop terecht zijn gekomen, maak dan een back-up van alle bestanden en laat je computer volledig screenen door een sterke virusscanner.

Wil je meer tips over computers en laptops lezen? Check dan regelmatig de computer-pagina op Techreview.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here