Home Huishoudelijk 7 apparaten die je helpen om gezonde maaltijden klaar te maken

7 apparaten die je helpen om gezonde maaltijden klaar te maken

678
0
DELEN
7 apparaten die je helpen om gezonde maaltijden klaar te maken

Wil je gezonde maaltijden klaarmaken, dan is het niet alleen een goed idee om je keukenkastjes en koelkast te vullen met gezonde voedingsmiddelen. Met het juiste kookgerei en handige apparaten zet je in no-time een gezonde maaltijd op tafel.

1.      Staafmixer

Een staafmixer kun je werkelijk voor van alles gebruiken. Voor het pureren van sauzen, pesto, hummus en soepen tot het maken van smoothies. Vaak heeft een staafmixer ook een garde, zodat je er eieren voor een omelet mee kunt kloppen.

Er zijn staafmixers die beschikken over een hakmolen voor noten en andere hardere producten. Dit stelt je in staat om heel lijnzaad te kopen en thuis in kleine porties fijn te malen. Dan profiteer je optimaal van de gezonde vetzuren in dit superfood.

2.    Air fryer

Een air fryer is niet alleen handig als je ongezonde transvetten wil skippen. Je kunt er ook kruiden in drogen, kip mee roosteren en tegelijkertijd groentechips maken. Dat is werkelijk ideaal als je gezond wil eten.

3.    Stoomkoker

Als je voedsel stoomt in plaats van kookt, blijven de voedingsstoffen beter behouden. Vooral wateroplosbare vitamines, zoals biotine, kun je hiermee veilig stellen.

Bovendien kun je met een stoomkoker een gezonde maaltijd bereiden terwijl je zelf met iets anders bezig bent.

De beste stoomkokers hebben meerdere bakken waarmee je zowel groenten als zoete aardappels en gezonde granen kunt klaarmaken. Dan hoef je enkel nog een stukje vlees of vis erbij te maken op het fornuis.

Denk bij gezond vlees aan kip, kalkoen of rundvlees dat vers en onbewerkt is. Bijvoorbeeld kipfilet, biefstuk en entrecote.

Gezonde vissoorten bevatten zo min mogelijk zware metalen en PCB’s. Ze zijn bij voorkeur wildgevangen en hebben geen laagje paneermeel aan de buitenkant.

Tip: smeer kabeljauwfilet in met citroensap, dan valt deze vissoort minder snel uit elkaar in de pan.

4.    Stoommandje

Heb je geen plek voor een stoomkoker in je keuken, dan kun je gebruikmaken van een stoommandje. Dit hang je boven een pan met een laagje kokend water. Het voedsel dat je wil stomen, leg je in het mandje. Op deze manier kun je voedingsmiddelen stomen en behoud je hun voedingswaarde beter.

5.    Spiraalsnijder

Een spiraalsnijder is ideaal om courgetti en andere groentepasta te maken. Met deze ‘pasta’ krijg je meer vezels en minder koolhydraten binnen en dat is heel gezond. Op deze manier verhoog je ook je groente-inname en kom je gemakkelijk aan het minimum van 250 gram groenten per dag.

Je hebt eenvoudige spiraalsnijders die je in je hand kunt houden en waarbij je de groente moet draaien, maar je hebt ook spiraalsnijders die je op tafel kunt zetten. De groente die je wil snijden, kun je erin vastzetten en je kunt simpelweg aan een handvat draaien om de groente te snijden.

Sommige spiraalsnijders hebben meerdere messen, zodat je groenten in verschillende soorten vormen kunt snijden.

6.    Slacentrifuge

Koop je altijd voorgewassen sla in de supermarkt? Handig, maar wel prijzig. Bovendien weet je niet hoe vers de sla is. Haal liever een krop verse sla en gebruik een slacentrifuge om de sla te wassen en te drogen. Zo zet je snel een heerlijke en gezonde salade op tafel.

7.    Multi-cooker

Een multi-cooker of instant pot is werkelijk ideaal als je gezond wil eten. Je kunt ermee stomen, koken en bakken en dat allemaal tegelijkertijd. Wil je kip een bruin korstje geven en op hetzelfde moment groente stomen, dan is dat dus mogelijk.

De multi-cooker kun je ook gebruiken als snelkookpan of juist als slow cooker. Je kunt hem inzetten in plaats van een koekenpan en ermee sauteren. Je kunt er eveneens gezonde bouillon mee maken en zelfs yoghurt. Dat is fijn als je meer gezonde probiotica wil binnenkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here