Home Internet Zwevend distributiecentrum: toekomstmuziek of binnenkort werkelijkheid?

Zwevend distributiecentrum: toekomstmuziek of binnenkort werkelijkheid?

2599
0
DELEN
Zwevend distributiecentrum Amazon

In de laatste 150 jaar is er veel veranderd. Daarvoor leefden we in een relatief kleine wereld. Vrijwel ieder persoon was actief in een kleine belevingswereld. In de afgelopen anderhalve eeuw is dat totaal anders geworden. De laatste technologische ontwikkelingen hebben de wereld veel transparanter en relatief gezien, kleiner gemaakt. Maar daar houdt het niet op. De mens zal altijd streven naar meer, op allerlei gebied. Zowel consumenten als bedrijven. De consument verwacht meer, dus proberen producenten aan die verwachting te voldoen. Een zwevend distributiecentrum bijvoorbeeld.

Amazon.com

Het is Seattle gevestigde Amazon.com is een gigant die zijn producten via internet aan de man brengt. Het bedrijf is in 1994 opgericht en bereikte in 2015 al een omzet van meer dan honderd miljard dollar. Het bedrijf is constant op zoek naar technologische oplossingen om de klant efficiënt van hun producten te voorzien. Één van de laatste ontwikkelingen is het bezorgen van pakketten door gebruik te maken van drones. Er zijn al verschillende tests uitgevoerd in de Verenigde Staten. Echter wil de Amerikaanse overheid geen goedkeuring geven voor commercieel gebruik van drones in het luchtruim.

Zwevend distributiecentrum

Het voorbeeld van de drones geeft aan dat het bedrijf verder gaat dan vele anderen. Niet alleen om efficiënt hun producten te distribueren maar ook om voorop te lopen t.o.v. de concurrentie. De laatste ontwikkeling die is ingezet is een zwevend distributiecentrum. Zover nu bekend is, is er een octrooi aangevraagd voor een zeppelin met voorraad in de lucht. In wezen komt het erop neer dat Amazon.com de meest gangbare producten op voorraad wil hebben in dichtbevolkte gebieden. De eerder genoemde drones kunnen dan dichtbij de afnemers, komen bijladen in de lucht.

In de praktijk

Als je op de website van Amazon.com kijkt zie je dat er meer dan 85 miljoen producten te koop zijn. De grootte van een zwevend distributiecentrum wordt niet genoemd, maar dat niet alles in de lucht kan hangen, is wel duidelijk. Er kan dus maar een selectie van producten beschikbaar zijn. Daarnaast lijkt het er voorlopig niet op dat het luchtruim beschikbaar komt voor commerciële drone-vluchten. Daarnaast levert Amazon.com vrijwel over de hele wereld. Dat betekent veel Zeppelins. Wegen deze kosten in de praktijk op tegen de opbrengst? Deze rekensom kan alleen door hen zelf worden gemaakt.

Toekomstmuziek

Hoewel dit concept vergezocht lijkt, geeft het aan dat er op deze schaal van grootte wordt nagedacht. In dit geval is het Amazon.com die met een dergelijk plan komt, maar we hoeven alleen maar Tesla of Elon Musk te noemen. Waar het om gaat is dat plannen zoals een zwevend distributiecentrum, op dit moment toekomstmuziek lijken. Maar hebben onze voorouders dat ook niet gedacht bij de stoommachine? Of de mobiele telefoon? Feit is dat de technologische veranderingen de afgelopen jaren elkaar snel opvolgen. Een elektrische auto in het dagelijkse verkeer was twintig jaar geleden ook een concept waarvan velen dachten dat het een utopie was.

Een zwevend distributiecentrum. Een baanbrekende ontwikkeling, die vooralsnog door velen sceptisch zal worden afgewacht. Toch is het goed dat dit soort ontwikkelingen worden geprobeerd. Anders zouden we nu nog steeds in een dierenvelletje bij een houtvuur zitten. Daarnaast zal het succes ongetwijfeld weer een impuls geven aan relevante branches.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here