Home Huishoudelijk Zo werkt een stoomreiniger

Zo werkt een stoomreiniger

9123
0
DELEN

In deze tijd, waarin we veel met het milieu bezig zijn, maken we liever niet schoon met chemicaliën. Stoomreinigen is een goed alternatief voor het schoonmaken met chemicaliën, misschien zelfs wel een effectievere manier ook. Je kunt een stoomreiniger gebruiken voor veel verschillende plekken en manieren van schoonmaken.

Maar wat zijn precies de voor- en nadelen en de beperkingen van een stoomreiniger? Dit ga ik je allemaal vertellen in dit artikel.

Wat is een stoomreiniger?

Een stoomreiniger is heel simpel gezegd een apparaat die door middel van hete, droge stoom vuil losweekt en dit vervolgens verwijderd. Naast dat het vuil verwijderd, dood het ook bacteriën en schimmels. Bij stoomreinigen is het belangrijk dat het apparaat de juiste kwaliteit droge stoom produceert. Goede stoom wil zeggen dat de stoom voor ongeveer 95% droog moet zijn. Het moet dus weinig water bevatten. Wanneer je de juiste stoom hebt, werkt de stoomreiniger optimaal.

Zou je een stoomreiniger willen aanschaffen? Hieronder zie je enkele populaire modellen stoomreinigers.

Niet wegspuiten maar losweken

Met een stoomreiniger wordt het vuil losgeweekt, bij hogedruk reinigen wordt het vuil weggespoten. Het reinigen met stoom is dus veel effectiever. Doordat je werkt met hete stoom, zal de stoom alle schimmels, bacteriën, urineresten en andere verontreinigingen losgeweekt.

Ook komt de stoom veel dieper in de plekken waar je aan het schoonmaken bent. Met een dweil kom je een stuk moeilijker in de voegen tussen je tegels. De stoom komt hier heel makkelijk bij en doodt bacteriën en andere micro-organismen die zich schuil houden in deze voegen. Het losgeweekte vuil word vervolgens opgezogen met een waterstofzuiger.

Er zijn ook stoommoppen beschikbaar. Deze stoommoppen maken het schoonmaken met een stoomreiniger een stuk sneller en makkelijker. Je hoeft het oppervlakte namelijk niet eerst te stomen en daarna nog schoon te maken. Een stoommop weekt het vuil los en neemt meteen de verontreinigingen in zich op.

Stomen beter dan chemicaliën

Tijdens het reinigen met stoom kun je in een hele korte contacttijd vuil losweken en bacteriën doden. Chemicaliën hebben langer de tijd nodig, namelijk zo’n 1 tot 10 minuten. Ook is de kans op vervelende ongelukken met chemicaliën veel groter. Over het algemeen heeft het schoonmaken met een stoomreiniger ook een veel hygiënischer resultaat en ziet het er ook een stuk schoner uit.

Een goed voorbeeld van de effectiviteit van een stoomreiniger tegenover de chemicaliën is dat wanneer je bijvoorbeeld een urine stank in de toilet hebt, je met het schoonmaken met de stoomreiniger alle urineresten opneemt en de bacteriën dood. Wanneer je het toilet zou schoonmaken met chemicaliën dan zou je de bacteriën wel doden maar de geur enkel verbloemen. Je blijft hierdoor dus wel last houden van de stank.

Waarom is een stoomreiniger zo’n aanrader?

Een stoomreiniger is milieuvriendelijk

Bij het gebruik van een stoomreiniger komen geen chemicaliën of andere schadelijke stoffen van toepassing. Stoomreinigen is 100% natuurlijk. Het enige wat je gebruikt is namelijk water.

Ontsmettende kracht

De ideale combinatie van druk en stoom zorgt voor een sterke reiniging. De stoom dringt diep in alle hoekjes en gaatjes waardoor een heel groot deel van bacteriën en micro-organisme gedood. Ook is een stoomreiniger ideaal om op plekken te komen waar je normaal gesproken lastig kan schoonmaken. Er zijn namelijk verschillende opzetstukken verkrijgbaar waardoor de stoomreiniger voor veel plekken geschikt is.

Kostenbesparend

Wat ook een groot voordeel van stoomreinigen is, is dat het kostenbesparend is. Je hoeft namelijk geen dure chemicaliën te gebruiken en ook gebruik je veel minder water dan bij een normale schoonmaak methode.

Dit kun je allemaal schoonmaken met een stoomreiniger

Je kunt met een stoomreiniger bijna alles schoonmaken. Hij is te gebruiken op vrijwel alle materialen en oppervlakten. Het volgende kun je bijvoorbeeld heel makkelijk en goed schoonmaken:

 • Meubilair
 • Matrassen en dekbedden
 • Sieraden
 • Gordijnen
 • Het fornuis
 • Vloeren en vloerbedekking
 • Ramen, deuren en kozijnen
 • Sanitair en sanitaire ruimte

Je zou er zelfs je gevel mee kunnen reinigen.

De prijs van een stoomreiniger

Er zijn veel merken op de markt van stoomreinigers. Bijvoorbeeld Phillips, Kärcher of Aigger. Je kunt al een goede stoomreiniger aanschaffen voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro.

Bij de aankoop komt het wel eens voor dat je er accessoires bij krijgt. Let hier wel goed op tijdens het aanschaffen van de stoomreiniger. De accessoires die je meestal meekrijgt zijn opzetstukken, bijvoorbeeld:

 • Een vloerborstel
 • Trekken
 • Ramenwas opzetstuk
 • Opzetstuk voor het afstomen van behang
 • Driehoekborstel

Conclusie

Een stoomreiniger is dus een heel effectief, goed en snel hulpmiddel bij het schoonmaken van verschillende materialen en oppervlakten. Naast dat het zo effectief is, is het ook nog eens een stuk beter voor het milieu en hoef je geen dure chemicaliën aan te schaffen.

Een goede stoomreiniger heb je al tussen de 50 en 100 euro. Geen enkele reden om het niet te gebruiken dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here