Home Smartphones en tablets Zo kom je sneller van je smartphoneverslaving af

Zo kom je sneller van je smartphoneverslaving af

2047
0
DELEN
Telefoon verslaving

Een schermtijd van meer dan 3 uur, de constante neiging om direct je telefoon te pakken en geen nieuwsbericht op social media kunnen missen: dan ben je misschien wel een beetje verslaafd aan je telefoon. Herken jij bovenstaande dingen? Dan is het een goed idee om te kijken hoe je ervoor zorgt dat je je telefoon minder gaat gebruiken. Hoewel dit in de eerste instantie misschien als een zware taak klinkt, is het zeker haalbaar. In dit artikel vertellen wij je hoe je van een smartphoneverslaving af komt. 

Wanneer ben je verslaafd aan je telefoon?

Of je nou in de bus zit, in een restaurant aan het eten bent of in de rij staat bij een winkel: overal om je heen zie je mensen die druk bezig zijn met hun telefoon. Zo’n 60% van jongeren gebruikt zijn of haar telefoon al meer dan 3 uur per dag. Maar wanneer ben je nou echt verslaafd aan je telefoon? Dat zit zo: je kunt jezelf telefoon verslaafd noemen zodra je echt niet meer zonder je telefoon kan. Dat houdt in dat je constant met je telefoon bezig bent, je telefoon meer aandacht geeft dan andere dingen, je slecht kan concentreren omdat je steeds met je telefoon bezig bent en je jezelf ongeduldig voelt als je even geen toegang hebt tot je telefoon. Wanneer je deze dingen nu heel erg herkent, kunnen we wel vaststellen dat je stiekem een beetje verslaafd bent aan je telefoon. Echter is een telefoon verslaving niet bevorderlijk voor jou als persoon. Het heeft namelijk veel nadelen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een slechte nachtrust (als je jouw telefoon nog voor het slapen veel gebruikt) weinig echte sociale contacten en het kan gevolgen hebben voor jouw brein en empathisch vermogen. Ben jij verslaafd aan je mobiel? Dan is het dus zeker de moeite waard om proberen af te kicken. 

Hoe kom ik van mijn telefoonverslaving af?

Nu is het natuurlijk de vraag hoe je ervoor zorgt dat je minder op je telefoon bezig bent. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Wij zetten de tips om minder op je telefoon te zitten voor je op een rijtje:

  • Zet onbelangrijke meldingen uit. Het spreekt misschien voor zich, maar waarschijnlijk heb je geen idee hoeveel onbelangrijke meldingen je aan hebt staan. En hoe meer meldingen er aanstaan, hoe sneller jij bent afgeleid. Wanneer je een melding van iets krijgt, ben je namelijk sneller geneigd om even snel te kijken wat het is. En dat is nu juist net niet de bedoeling wanneer je wilt afkicken van je telefoon. 
  • Laat je telefoon thuis. Oei, dit klinkt voor jou waarschijnlijk niet als een goed idee als je verslaafd bent aan je mobiele telefoon. Toch is dat het wel, want wanneer je je smartphone thuislaat als je ergens heen gaat heb je geen afleiding meer. Je bent in staat goed te focussen op datgene waar je mee bezig bent, want je telefoon heb je toch niet bij je. Het zal de eerste keer misschien heel lastig zijn, maar hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt! Bovendien bespaart dit je ook nog je batterij en datagebruik. Een echte win-win situatie!
  • Houd bij hoeveel uur je daadwerkelijk spendeert op je smartphone. Ja, in dit geval is het wel goed om je telefoon er even bij te pakken. Er zijn talloze apps waarmee je binnen no time kunt zien hoeveel uur jij precies op je telefoon bezig bent. Er is lang niet altijd een app voor nodig, want tegenwoordig hebben veel smartphones deze functies standaard al. Schrik je van het aantal uren dat je doorbrengt op je telefoon? Des te meer reden om je telefoon dan minder te gebruiken!
  • Verwijder apps die je nauwelijks gebruikt. Het komt vaak vast voor dat je even bezig bent op je telefoon, en zodra je een app hebt afgesloten denkt: ‘oh ik ga dat ook nog even bekijken’. Dit is echter lang niet altijd nodig, en zorgt er alleen maar voor dat je weer langer op je telefoon bezig bent. Neem daarom de stap om de apps te verwijderen die niet zo van belang voor je zijn. 
  • Leg je smartphone buiten handbereik. Deze spreekt voor zich, want zodra jouw telefoon buiten handbereik ligt, kun je er niet bij. En dat is ook precies de bedoeling. Dus ben je bijvoorbeeld aan het werk of het studeren? Zorg dan dat je niet bij je telefoon kunt. Zo ben je langer gefocust en niet steeds afgeleid. 

Een verslaving aan je smartphone lijkt misschien onschuldig, maar toch heeft het weinig voordelen. Je zult echt niet naar een afkickkliniek voor je telefoon verslaving moeten, maar je zult wel je best moeten doen om je telefoongebruik te minderen. 

 

DELEN
Vorig artikelDit zijn de topsmartphones van 2020
Volgend artikelDit zijn de beste VR brillen van dit moment
Mijn naam is Tessa Kok en ik ben werkzaam als freelance tekstschrijver. Ik ben gespecialiseerd in onder andere blogs, advertorials, SEO-teksten en vacatureteksten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here