Home Computers Zelf leren programmeren – is het voor iedereen mogelijk?

Zelf leren programmeren – is het voor iedereen mogelijk?

4396
0
DELEN
zelf leren programmeren

Op de dag van vandaag wordt er steeds meer technische kennis gebruikt in het dagelijks leven. Hierdoor is de vraag naar programmeurs de laatste jaren enorm gestegen en is er dus heel veel werk in te vinden. Er zijn hier en daar opleidingen om programmeur te worden. Maar niet iedereen heeft de tijd en de zin om weer naar school te gaan.

Hoe ideaal is het dan om zelf te leren programmeren? Naast dat er veel programmeurs makkelijk aan werk kunnen komen door de grote vraag, is het ook nog eens heel erg leuk om zelf te kunnen programmeren.

Maar is het moeilijk om te programmeren? En is het voor iedereen haalbaar?

Lees even verder om achter het antwoord te komen.

Wat is programmeren?

Programmeurs schrijven als het ware de taal van de computers. Je geeft dus door deze taal een opdracht aan een computer. Als programmeur schrijf je een aantal specifieke opdrachten en die opdrachten voert de computer dan uit. De taal die je dan schrijft heet ‘Programmeertaal’.

Programmeren kan erg ingewikkeld zijn maar dit is lang niet altijd zo. Mensen van alle niveaus en leeftijden kunnen leren programmeren en mooie dingen te doen met computers. Denk hierbij aan het ontwikkelen en verbeteren van websites, apps en games.

Maar als programmeur leer je ook met computer onderdelen te werken zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi, Computer servers en printplaatjes. Een programmeur is dus een erg breed begrip van mensen die van alles kunnen met computers en toebehoren.

Wat wordt er verwacht van een programmeur?

Heb je wel eens gehoord van ‘Java Script’, ‘C++’ of ‘SQL’?  Dit zijn allemaal begrippen waar je als programmeur mee te maken zal krijgen. Als programmeur wordt er van je verwacht dat je software in specifieke programmeertaal kunt schrijven en dat je alle stappen onderneemt om het programma te laten werken zoals het hoort te werken.

De codes moeten één voor één worden geschreven in speciale programma’s. Deze instructies zullen daarna worden omgezet in ‘machinetaal’ zodat het programma uitgevoerd kan worden en de software bruikbaar zal zijn.

Als programmeur is geen enkele dag hetzelfde. Elke opdracht is anders. Programmeurs werken dan vaak ook op projectbasis. De ene keer moet je een probleem verhelpen waardoor een programma weer gaat werken zoals hij hoort te werken, de andere dag draag je bij aan het ontwikkelen van een gloednieuw product.

Er wordt dan ook van je verwacht dat je creatief en technisch inzicht hebt.

Is het makkelijk om zelf te leren programmeren?

Het klinkt misschien allemaal erg lastig, al die termen als programmataal, machinetaal etc. Maar het is voor (bijna) iedereen mogelijk om te leren programmeren. Zolang je de tijd en de energie erin wilt steken en de juiste programmeerstudie doet. Dit kan zowel bij een opleiding als gewoon lekker thuis achter je bureau of aan de keukentafel.

Er bestaan namelijk genoeg leerprogramma’s die je kunt gebruiken voor het opkrikken van je kennis wat betreft programmeren. Zo zijn er websites waarop je gratis kunt oefenen met het schrijven van programmataal.

Ook zijn er bepaalde zelfstudies die je vanaf de basis opleiden tot beroepsprogrammeur. Een goed voorbeeld van zo’n studie is bijvoorbeeld Arduino Boards. Met Arduino Boards is het mogelijk om jezelf vanaf de basis te leren programmeren en uiteindelijk zelfs een robot te kunnen bouwen en programmeren.

Arduino levert zowel hardware, software als bijhorend lesmateriaal.

In het begin leer je bijvoorbeeld om zelf een LED lampje aan en uit te schakelen en dit bouw je steeds verder uit tot het kunnen schrijven van eigen codes om deze hardware met elkaar te laten samenwerken als één geheel.

Zelf leren programmeren met Arduino Boards

Voor beginnende programmeurs wordt vaak aangeraden om met Arduino te beginnen. Dit vanwege het feit dat Arduino printplaatjes maakt die al voor een deel compleet zijn. Zo hebben ze bepaalde chips en dergelijke al op de printplaat bevestigd.

Natuurlijk kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Begin je net met programmeren? Dan is het verstandig om printplaatjes te gebruiken die al voor een deel zijn gemonteerd. Ben je wat meer ervaren? Dan kun je ook voldoende uitdaging vinden met Arduino Boards.

Arduino bied veel verschillende printplaatjes aan. Ze variëren in prijs, snelheid, maat en geheugen. De programmeersoftware van Arduino is ook te downloaden voor Windows, MacOS X en Linux.

Het maakt dus niet uit wat voor besturingsprogramma je gebruikt.

Conclusie

Bijna iedereen kan dus leren programmeren, zowel thuis als bij een opleiding. Besluit je zelf te willen leren programmeren dan kun je dus het best beginnen met Arduino. Arduino levert hardware, software en lesmateriaal waarmee je bij de hand wordt genomen om van een beginnend programmeur een gevorderd programmeur te worden.

Zo maak je het jezelf niet moeilijker dan dat het hoeft te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here