Home Huishoudelijk Zelf energie opwekken en opslaan in een lokale smart grid

Zelf energie opwekken en opslaan in een lokale smart grid

2629
0
DELEN
energie opslaan smart grid

Een van de meest opzienbarende technische hoogstandjes van de laatste decennia is wel de ontwikkeling van zonnepanelen voor woningen. Opwekking van energie uit zonlicht was iets dat daarvoor alleen door fotosynthese in de natuur voorkwam. Met het ontwerpen en doorontwikkelen van deze technologie is een belangrijke stap gezet op het gebied van meer gebruik van duurzame energie. De Nederlandse regering wil dit echter nog veel meer stimuleren, en er wordt volop nagedacht over nog betere benutting van energie en opslag. Een goede oplossing? Met behulp van een smart grid lokaal in jouw wijk energie opwekken en opslaan.

Issues door het huidige gebruik van het elektriciteitsnetwerk

Het klinkt krom maar kan zomaar realiteit zijn: jij produceert op zonnige dagen een overschot aan zonnestroom met je zonnepanelen, terwijl je buren grijze stroom gebruiken die opgewekt is in een kolencentrale. Wanneer je meer zonne-energie opwekt dan zelf verbruikt, wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.  Hiervoor ontvang je als huiseigenaar een vergoeding van je energieleverancier, het zogeheten salderen. De huidige salderingsregeling wordt echter in 2020 al mogelijk stopgezet, en het is nog maar de vraag of de vervangende regeling net zo interessant zal zijn. Het terugleveren van stroom is bovendien een probleem voor netbeheerders, omdat zij de pieken die ontstaan op het net moeten opvangen. Iets dat met de huidige groei in het aantal huizen met zonnepanelen steeds gecompliceerder zal worden.

De oplossing: lokale energieopwekking en -opslag in een smart grid

Een van de mogelijke oplossingen is het faciliteren van lokale opwekking en opslag van energie in een smart grid in je wijk. Hier wordt al mee geëxperimenteerd in verschillende plaatsen in Nederland zoals Weert en Rijsenhout. Hoe een smart grid werkt? Er zijn of worden zonnepanelen geplaatst op een aantal woningen in een wijk. . De elektriciteit die hiermee wordt opgewekt kan direct in huis worden verbruikt, of opgeslagen worden in de zogeheten buurtbatterij. De grote batterij kan geplaatst worden in een van de transformatorstations in je wijk. In ieder huis houdt een energiemanagementsysteem gecombineerd met een slimme meter bij hoeveel energie er opgewekt wordt, verbruikt of opgeslagen in de buurtbatterij. Andere huishoudens in de wijk die op een bepaald moment meer energie nodig hebben dan ze zelf opwekken, kunnen de benodigde energie op datzelfde of een later moment uit de batterij halen.

Wat zijn de voordelen van een smart grid?

Op deze manier wordt het elektriciteitsnetwerk veel efficiënter gebruikt en kunnen veel meer mensen gebruikmaken van duurzaam opgewekte stroom. Het is niet nodig dat iedereen zijn hele dak laat bekleden met zonnepanelen, iets waarvan het vanwege de gebruikte materialen wel de vraag is of het zo milieuvriendelijk is. Daarnaast is het ook niet nodig dat iedereen in zijn woning een eigen batterij laat plaatsen. Veel mensen denken hierover na nu de salderingsregeling (vergoeding van de energieleverancier voor terug aan het net geleverde energie) over een paar jaar waarschijnlijk stopgezet wordt, hoewel een thuisbatterij momenteel nog erg prijzig is. Een smart grid biedt tenslotte ook voordelen voor netbeheerders. Door de lokale energieopslag krijgt het netwerk op zonnige dagen immers minder met hoge pieken te maken. Zij hoeven minder te investeren in extra dikke kabels en betere apparatuur om de pieken te beheersen. Dit zal ook nog eens schelen in de transportkosten voor de energie die aan de netbeheerders betaald moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here