Home Huishoudelijk Zelf een airco maken

Zelf een airco maken

4658
0
DELEN
Zelf airco maken

Je kent het wel. Het weer is bloedheet, zowel binnen als buiten. Eigenlijk zou je best een airco aan willen schaffen, maar je kunt je geld wel beter besteden. Wat veel mensen niet weten is dat een airco eigenlijk heel simpel zelf te maken is. En nog een stuk goedkoper ook! In de volgende stappen laat ik je zien hoe je zelf je eigen airco erg eenvoudig kan maken.

Wat je nodig hebt

– Een vierkante koelbox met deksel.
– Een elektrische kleine/mini ventilator.
– Een pvc-buis met een bocht van 90 graden.

Het gereedschap wat hieraan te pas komt

– Een boormachine
– Een elektrische handfiguurzaag.

De voobereidingen

Ga naar een bouwmarkt en sla de bovengenoemde spullen in, deze hoeven niet heel duur te zijn zolang de koelbox maar groot genoeg is. Je neemt de deksel van de koelbox en legt deze voor je neer. Bedenk dat de rechterkant van de deksel de voorkant wordt en de linkerkant de achterkant. Je pakt de pvc-buis en plaatst deze op de rechterkant, de voorkant dus. Je neemt een stift of een ander soort schrijfgerei en trekt een cirkel rond de PVC buis. Hetzelfde doe je met de ventilator. Deze leg je op de linkerkant of de achterkant en ook hier trek je er met een stift een cirkel omheen. Nu heb je twee cirkels op de deksel staan, die van de ventilator waarschijnlijk groter dan die van de pvc-buis.

Boren en zagen

Je pakt de boormachine en boort een gat aan de binnenkant van de cirkel aan de achterkant (die van de ventilator), vlak naast de lijn die je getrokken hebt. Je neemt de figuurzaag en zaagt de cirkel uit. Hetzelfde doe je bij de cirkel aan de voorkant. Let op dat je niet over de lijn gaat zagen anders worden de gaten te groot en zal je airco niet naar behoren werken. Je hebt nu twee gaten, je neemt de pvc-buis en duwt deze in het eerste gat aan de voorkant. Na een beetje draaien en duwen zal deze in het gat stevig vastzitten. Hetzelfde doe je met de ventilator. Zorg dat de ventilator op zijn kop ligt met zodat de voorkant in de koelbox zit en de koude lucht hierin wordt geblazen.

Het ijs

Om de lucht echt koel te houden is het nodig dat er een groot stuk ijs in de koelbox geplaatst wordt. Het makkelijkst is om een grote bak met water te nemen en deze in de vriezer te plaatsen. Je zou ook kleine ijsklontjes kunnen gebruiken maar deze zijn sneller gesmolten. Een andere manier is om grote plastic flessen te vullen met water en in de vriezer te zetten, maar je airco werkt het beste met een groot blok ijs. Hoe meer ijs je erin doet hoe koeler de lucht die de airco produceert wordt en hoe beter je airco dus werkt.

Stop de stekker van de ventilator in het stopcontact, zet de ventilator aan en als je alles goed gedaan hebt werkt je airco perfect.

Het is helemaal niet moeilijk, niet duur en het kost je ook niet eens zo veel tijd. Dus waarom zou je nog een airco aanschaffen als je deze eigenlijk heel goedkoop en eenvoudig zelf kan maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here