Home Smartphones en tablets WhatsApp versleutelt mijn appjes, maar wat betekent dat precies?

WhatsApp versleutelt mijn appjes, maar wat betekent dat precies?

2470
0
DELEN
Whatsapp Simyo

Berichten die via Whatsapp worden verstuurd zijn versleuteld. Dit zorgt ervoor dat de berichten die je verstuurd niet in handen van andere mensen kunnen komen. Zelfs de medewerkers van Whatsapp hebben geen toegang tot de berichten die je verstuurd of ontvangt. Dit is wel zo fijn, het zou namelijk vervelend zijn als je net een Sim Only abonnement van Simyo hebt afgesloten en iedereen je berichten kan lezen. De beveiliging die hiervoor wordt gebruikt heet end-to-end-encryptie. Dit is een beveiliging die vaak wordt gebruikt om berichten veilig te kunnen versturen. De laatste tijd zien we wel dat de beveiliging steeds meer in opspraak is. Er zijn namelijk meerdere onderzoekers die zeggen de de beveiliging die Whatsapp gebruikt helemaal niet zo veilig is. Volgens deze onderzoekers is het wel mogelijk om de berichten te onderscheppen. Hoe de beveiliging precies werkt en hoe veilig het is, lees je hier! We vertellen je ook iets meer over de bevindingen van onderzoekers.

Hoe werkt end-to-end-encryptie

End-to-end-encryptie is dus een beveiliging die gebruikt wordt om berichtjes te versturen. Encryptie is een vorm van cryptografie. De berichtjes die je verstuurd worden versleuteld met een code. Hierdoor zijn de berichtjes voor niemand te lezen, ook niet als deze onderschept worden. Het enige wat je kunt zien is een code waar je niks mee kunt. Om de code weer om te zetten naar een bericht is een sleutel nodig. Niemand behalve de ontvanger heeft de sleutel. Hierdoor kan alleen degene waar het bericht voor bedoeld is het bericht lezen.

Hoe veilig is end-to-end-encryptie

Over het algemeen is de beveiliging die wordt gebruikt erg veilig. De laatste jaren heeft end-to-end-encryptie een goede naam opgebouwd. Wel wordt de veiligheid regelmatig in twijfel getrokken door verschillende mensen. Een ding is zeker, het is in ieder geval beter om je berichten te versturen als ze door end-to-end-encryptie versleuteld worden. De kans dat er dan ooit iemand bij je berichten komt is minimaal. Je kunt dus gewoon een telefoon of Sim Only vergelijken. Wanneer je dit hebt gedaan kun je met een gerust hart gebruik maken van Whatsapp.

Whatsapp

Onderzoek naar de veiligheid

Er zijn meerdere onderzoekers die beweren dat de beveiliging die gebruikt wordt helemaal niet zo veilig is. In ieder geval, end-to-end-encryptie is wel veilig, alleen denken zij dat Whatsapp hier niet goed mee omgaat. Een tijdje terug is er namelijk een gat ontdekt waaruit blijkt dat bepaalde berichten wel gelezen kunnen worden. Het gaat hierbij om berichten die al wel verzonden zijn maar nog niet ontvangen zijn. Dit komt omdat deze berichten later opnieuw versleuteld kunnen worden. Wanneer dit is gebeurd wordt het bericht automatisch verzonden. Dit bericht loopt via een andere encryptiesleutel. Het bericht is hierdoor niet door iedereen te onderscheppen maar wel door Whatsapp zelf. Zij zijn hier dus niet helemaal eerlijk over. Toen dit werd ontdekt is het aangegeven aan Whatsapp. Zelf zeggen zij dat hier niks mee wordt gedaan en dat het dus geen probleem is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here