Home Internet WhatsApp fraude neemt steeds meer toe

WhatsApp fraude neemt steeds meer toe

2141
0
DELEN
WhatsApp fraude

Internetcriminelen zijn in staat om op allerlei verschillende manieren fraude te plegen, maar tegenwoordig komt vooral WhatsApp fraude steeds meer voor. Net als bij andere oplichtingstrucs kan er ook bij fraude via WhatsApp binnen no time geld van je rekening afgeschreven zijn. Wat is WhatsApp fraude, hoe word je opgelicht en hoe kun je deze fraude tegenhouden? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is WhatsApp fraude?

WhatsApp fraude is eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld fraude met internetbankieren, alleen gebeurt het dan via de communicatietool WhatsApp. Internetcriminelen proberen je op deze manier via WhatsApp met een simpele truc op te lichten, waarbij er honderden euro’s van je bankrekening geschreven kunnen worden. En dat is natuurlijk iets dat je absoluut wil voorkomen. 

Welke manieren worden gebruikt voor oplichting via WhatsApp?

Internetcriminelen hebben verschillende trucs voor fraude met WhatsApp. Een bekende oplichtingstruc die de laatste tijd veel voorkomt, is het valse berichtje van een zogenaamd familielid of vriend. In dit berichtje vraagt de WhatsApp fraudeur om hulp omdat hij/zij in geldnood zou zitten. De WhatsApp fraudeurs doen zich bij deze trucs dus voor als een bekende van je. Op deze manier hopen zij dat je even snel wat geld kunt overmaken, en geven zij de belofte dat zij dit geld snel weer terugbetalen. Echter gebeurt dat dus niet, en ben je dus opgelicht. 

Ook marktplaats fraude gebeurt veel via WhatsApp. Ook hier zijn verschillende trucs voor. Een voorbeeld hiervan is dat marktplaatsoplichters vaak via WhatsApp een betaalverzoek van 1 cent sturen. De reden die zij hierbij geven is omdat zij zogenaamd bang zijn voor oplichters en zeker willen weten of het geld van een goede bankrekening komt. Op deze manier kunnen de fraudeurs gemakkelijk bij jouw gegevens, en kan er snel geld worden afgeschreven. 

Ook gebeurt het regelmatig dat er bij marktplaatsfraude via WhatsApp gevraagd wordt om een kopie van je bankpas en ID-bewijs. Hierbij geven zij de reden dat zij de identiteit van de verkoper eerst willen verifiëren.  Hiermee is de oplichter dan in staat om snel geld van je bankrekening te halen.

Hoe kun je WhatsApp fraude tegenhouden?

Wees jezelf ervan bewust dat internetcriminelen ook op WhatsApp actief zijn. Vertrouw je een berichtje niet? Ga er dan niet verder op in. Ben je wel al opgelicht via WhatsApp? Vergeet WhatsApp oplichting nooit te melden bij de politie. Ook als er alleen een poging is gedaan tot WhatsApp fraude, is het altijd goed dit even te melden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here