Home Computers Welke soorten UTP-kabels zijn er

Welke soorten UTP-kabels zijn er

2105
0
DELEN
Welke soorten UTP-kabels zijn er

Er is niks ergens dan een laptop die niet wil laden of een haperend beeld tijdens het gamen. Tegenwoordig is alles te regelen via wifi, maar boven een vaste verbinding via een UTP-kabel gaat niks. In dit artikel is te lezen wat voor UTP-kabels er op de markt zijn.

Slechte verbinding

De huizen staan anno 2021 helemaal vol met apparaten die op het internet zijn aangesloten. Dit kan zorgen voor storingen of haperingen. Het draadloze netwerk wordt als het ware overbelast. Ook is het mogelijk dat bepaalde apparaten een stoorzender vormen voor de draadloze verbinding. Het probleem zorgt voor veel irritatie bij de gebruikers van het internet. Zeker wanneer iedereen in de avond thuis is, krijgt het draadloze netwerk veel te verduren. Gelukkig is er een oplossing voor het probleem. Sluit een aantal van de apparaten aan op een UTP-kabel voor een stabiele verbinding.

De UTP-kabel

Een UTP-kabel is een netwerkkabel. De afkorting staat voor Unshielded Twisted Pair. De gedraaide paren zijn de acht aderen die door de kabel lopen. Deze zijn in paren van twee in elkaar gedraaid. Deze techniek maakt dat de draden beter beschermd zijn tegen storende invloeden van buitenaf. Echter biedt het geen bescherming tegen elektromagnetische storingen. Daar staat Unshielded voor. Er zijn verschillende varianten UTP-kabels te krijgen. We zetten ze op een rijtje.

De UTP-kabel

CAT5E kabel

De CAT5E kabel is geschikt voor gigabitnetwerken. Dit wil zeggen dat de UTP-kabel 1000 Megabit per seconde kan verplaatsen. Het is geschikt voor thuisnetwerken. De doorvoersnelheid is 250MHz. Dit is de bandbreedte van de kabel. Het wordt vaak vergeleken met een snelweg. Megabit per seconde is de maximumsnelheid en de MHz is het aantal rijbanen. De CAT5E is te verkrijgen in een lengte van maximaal 100 meter.

CAT6 kabel

Voor de CAT6 geldt ook dat het een snelheid van 1000Mbit per seconde aankan. De doorvoersnelheid is 250 MHz, dus een stuk hoger dan de CAT5E. Er zijn meer rijbanen beschikbaar voor verbruik. De maximale lengte van deze UTP-kabel is 55 meter.

CAT6a kabel

De CAT6a kabel is in staat om 10 gigabit per seconde te leveren. De doorvoersnelheid is 500 MHz. Deze kabel beschikt over een hogere maximale snelheid en een stuk meer rijbanen dan de andere bovengenoemde UTP-kabels.

CAT7 kabel

Deze kabel is in staat om 40 tot 100 GB per seconde te versturen. Daarom is hij net als de CAT6a geschikt voor 10-gigabit netwerken. De doorvoersnelheid is 600 MHz. Hij is verkrijgbaar in lengtes van maximaal 50 meter voor de 40GB en 15 meter voor de 100GB.

CAT8 kabel

De CAT8 kabel ondersteunt 25 en 50 GB per seconde. Ten opzichte van de CAT7 heeft hij een voordeel. Het data verbruik van de CAT8 is namelijk minder. Dit maakt je algehele verbruik lager via deze UTP-kabel.

Welke kabel is er nodig?

De juiste UTP-kabel ligt volledig aan de situatie. Op basis van de belasting van het netwerk kan bepaald worden welke kabel geschikt is. Hoeveel wordt er gevraagd van het netwerk? Voor een korte afstand is een CAT5 goed genoeg. Voor een groot netwerk door het hele huis is de CAT6 beter. Eigenlijk zijn de 7 en 8 pas nodig in het geval van een datacentrum.

Platte UTP-kabels

Wanneer de UTP-kabel langs de trap naar beneden komt te lopen, dan staat het beter als hij goed is weggewerkt. Achter een plint is een populaire plek hiervoor. Voor deze situatie zijn platte UTP-kabels verkrijgbaar. Dan kost het zo min mogelijk ruimte. De platte UTP-kabels zijn ideaal voor huizen waarin geen buizen getrokken zijn tussen de verdiepingen.

Conclusie

Het installeren van een UTP-kabel lost veel van de verbindingsproblemen op. Afhankelijk van het verbruik is te bepalen welk type nodig is. Het is een kleine investering, maar voorkomt veel frustratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here