Home Automotive Wat is het beste disselslot voor een caravan?

Wat is het beste disselslot voor een caravan?

2051
0
DELEN
Wat is het beste disselslot voor een caravan

Het zal je maar overkomen, je caravan of vouwwagen wordt zomaar van de straat of van de oprit gestolen. We hebben ook wel verhalen gehoord dat caravans op tankstations gewoon snel worden ontkoppeld en meegenomen! Reden genoeg om bijvoorbeeld jouw caravan of aanhanger uit te rusten met een goed disselslot. Maar welk disselslot past nu op jouw caravan? En zijn disselsloten verplicht? In deze blog vertellen we je meer daarover, zodat jij straks een goede overweging kunt maken welk disselslot bij jou past.

“Een disselslot ontmoedigd vaak al de eerste opportunisten.”

Disselsloten caravan verplicht?

Nee, een disselslot is niet verplicht. Eigenlijk is geen enkel slot verplicht voor op een caravan of ander soort aanhanger. Het wordt een ander verhaal als je een caravanverzekering hebt. Je verzekering kan dan een goedgekeurd slot eisen. Het is dus niet verplicht, maar wel erg handig, ook bijvoorbeeld als je caravan of aanhanger niet is verzekerd. Een disselslot ontmoedigd vaak al de eerste opportunisten. Wees ze dus een stapje voor en bescherm je waardevolle caravan voor diefstal.

Welk disselslot is passend op mijn caravan?

Hoe bepaal je nu welke disselsloten geschikt zijn voor jouw caravan? Dit hangt af van de koppeling die erop zit en de disselaansluiting. Hoe kom je erachter wat voor koppeling je hebt? Het is wellicht eventjes zoeken, maar vaak staat het merk en type op de koppeling zelf, of in sommige gevallen op de stabilisator zelf. Dit is de grote hendel die je omlaag moet drukken bij het rijden. Veel gebruikte disselsloten zijn bijvoorbeeld de DoubleLock Compact Eagle en de DoubleLock Condor. Het Condor disselslot past nagenoeg op bijna alle koppelingen van merken als: Albe, Knott, Winterhoff, Peitz en de welbekende blauwe WS3000 stabilisatorkoppelingen na 2003. Dit disselslot is dus ook meer voor de nieuwere caravans. Daarnaast is dit disselslot ook heel erg eenvoudig aan te brengen, wat natuurlijk ideaal is. Niemand wil namelijk een half uur verspillen aan het aanbrengen van een slot. Voor AL-KO koppeling heeft DoubleLock speciaal de Compact Eagle gemaakt. Die werkt precies hetzelfde. Beide disselsloten zijn SCM-gekeurd. Ben je in het bezit van een stabilisator koppeling? Wees gerust, want de meeste disselsloten zijn vaak wel passend. Controleer altijd wel of de montage en aansluiting overeenkomt  met jouw koppeling.

Welk disselslot is passend op mijn caravan

Heb je een SCM-gekeurd disselslot nodig voor de caravanverzekering?

Met een goedgekeurd disselslot wordt een SCM-keurmerk bedoeld. Dit betekent dat het betreffende slot is goedgekeurd door onder andere de politie, ANWB en verzekeringsmaatschappijen. Eigenlijk eisen alle verzekeringen voor 100% een SCM-gekeurd disselslot. Dit is vaak al een voorwaarde voordat je een caravanverzekering kan afsluiten. Ben je niet in het bezit van een caravanverzekering? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een disselslot dat die SCM-gekeurd is. Maar dat soort sloten zijn vaak wel wat minder sterk. Ze zijn natuurlijk wel een stuk goedkoper dan een gekeurd slot. Maar het zou wel heel jammer zijn als je caravan dan gestolen wordt. €25 meer voor een gekeurd slot is vaak voor ons echt de moeite waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here