Home Internet Waarom steeds meer ondernemers kiezen voor VoIP

Waarom steeds meer ondernemers kiezen voor VoIP

2741
1
DELEN
VoiP ondernemers

VoIP betekent letterlijk Voice over Internet Protocol. Dit betekend dat je stem / geluid niet meer wordt getransporteerd door de telefoonkabel, maar via internet. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor hun zakelijke telefonie om te zetten van de standaard telefoonkabel naar VoIP. Waarom kiezen ze daarvoor?

VoiP ondernemers

Kosten

Ondernemers kijken bij nieuwe producten altijd eerst naar het kostenplaatje. De kosten voor vaste telefonie via kabel zijn over het algemeen beduidend hoger dan de kosten voor VoIP. Hoe meer personen gebruik maken van dit netwerk, hoe voordeliger het voor een bedrijf is. Zelfs als je nu al een heel voordelig abonnement hebt geregeld, bespaar je toch nog minstens 25% van de kosten als je overstapt op VoIP.

Niet plaats-afhankelijk

Telefonie kun je alleen gebruiken binnen het bedrijfspand, op plaatsen waar toestellen staan. Heb je draadloze telefoons, dan kom je ook buiten het bedrijf nog wel een eindje. Toch is de afstand waarop je kunt bellen via de vaste lijn beperkt. Dit geldt niet voor VoIP, omdat het loopt via internet. De telefoon verbindt zich met de VoIP centrale, waarna je via deze centrale kunt bellen. Vanaf welke plaats je telefoon deze verbinding met de centrale maakt, doet er niet toe. Bel jij vanuit huis, dan gaat het signaal eerst naar de VoIP centrale en vandaar verder naar degene die je belt. Daardoor kun je vanaf vrijwel elke plaats bellen waar je internet hebt.

Minder bekabeling nodig

Na de installatie van het benodigde VoIP-modem kun je alle telefoons hierop aanmelden. Daarna ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Er hoeven geen kabels naar elke telefoon te lopen, waardoor je heel wat bekabeling bespaart. Zeker als je verhuist naar een ander kantoorpand kan het dus dubbel voordelig zijn om over te stappen of VoIP: je bespaart jezelf kosten op de telefonie én op de vermindering van bekabeling.

Bellen met beeld

In tegenstelling tot gewone telefonie, kun je met VoIP ook bellen met beeld, net zoals Skype. De kwaliteit is echter beduidend hoger bij VoIP. Dit is echter absoluut niet noodzakelijk: veel ondernemers bellen liever zonder beeld erbij. Je hoeft er niet speciaal veranderingen voor aan te brengen in je abonnement als je wilt bellen met of zonder beeld: de optie wordt gewoon gratis bijgeleverd en het is je eigen keus of je dit wel of niet gebruikt.

Oneindig aantal gesprekken

Een bekend probleem bij bedrijven is dat er ofwel verschillende nummers moeten worden gebruikt, of dat er maar één persoon tegelijk aan het bellen kan zijn. Wordt jouw collega bijvoorbeeld gebeld door een klant en is hij een uur in gesprek, dan kan iemand anders jou niet bereiken op dat toestel. Dit probleem wordt bij VoIP voorkomen: in principe is het aantal verbindingen oneindig. De enige beperking hiervoor is het netwerk-abonnement en het VoIP-abonnement dat je hebt afgesloten.

Overschakeling bij internetstoring

VoIP levert automatisch de service mee dat er bij geval van internetstoring kan worden overgeschakeld op ‘gewone’ telefonie of op privénummers die gekoppeld zijn aan bepaalde toestellen. Heeft de zakelijke VoIP-telefoon tijdelijk geen verbinding, dan kunnen werknemers alsnog gebeld worden op hun privénummer.

Natuurlijk zijn er ook wel nadelen te bedenken aan het gebruik van VoIP. Neem nu het geval van een stroomstoring, waarbij het modem uitvalt. Toch zijn dit precies dezelfde problemen die je ook hebt met gewone telefonie: wat gebeurt er als er een storing is in het telefoonnetwerk? Precies. De voordelen van VoIP zijn behoorlijk sterk, terwijl de nadelen vergelijkbaar zijn met die van gewone telefonie. Hierdoor kiezen steeds meer ondernemers voor VoIP, waarmee ze flink kunnen besparen op hun maandelijkse kosten.

1 REACTIE

  1. Ik heb veel voordelen gelezen over VoIP bellen en ben nu op zoek naar een zakelijke provider. Op mijn lijstje staat tot nu toe alleen kLoud teLecom. Heeft iemand ervaring met andere providers? Ik ben erg benieuwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here