Home Huishoudelijk Waarom ledstrips gebruiken in je huis?

Waarom ledstrips gebruiken in je huis?

2609
0
DELEN
Ledstrips in huis

Ledlicht is iets waar men wat tegenstrijdige associaties mee heeft. Enerzijds is ledlicht dat koude, felle licht dat je direct als zodanig herkent, anderzijds zijn we dol op haarscherpe ledbeeldschermen. Maar als sfeerverlichting? We denken nu eenmaal niet aan de romantiek van bijvoorbeeld kaarslicht als we het over ledverlichting hebben. Maar toch kan ledlicht uitstekend gebruikt worden in een huiselijke setting en zitten er verschillende voordelen aan het gebruiken van bijvoorbeeld ledstrips. We nemen ze hier met je door.

Een duurzame manier van licht opwekken

Eerst een korte uitleg over ledlicht. Led staat voor Light Emitting Diode. De techniek werkt met halfgeleiders. Deze laten stroom maar in één richting door. Een ledlamp heeft twee stukjes materiaal die geleiden en waartussen een speciaal ‘verontreinigd’ materiaal is geplaatst. Wanneer de energie van het ene stuk geleidend materiaal (de anode) naar het andere stuk (de kathode) wil overspringen, moet het door dat tussenliggende materiaal. Dat is zo ontwikkeld dat er bij het passeren van energie fotonen ontstaan die voor licht zorgen. Deze manier van licht opwekken is veel duurzamer dan bij de aloude gloeilamp.

Ledlicht is niet gelijk aan koud, wit licht

We kennen ledlicht als een felle lichtbron, maar dat is inmiddels echt niet meer de enige vorm van ledverlichting die er te krijgen is. Naast dat er licht in verschillende kleuren te krijgen is, is de verlichting ook in verschillende kleurtemperaturen te krijgen. Led biedt juist meer mogelijkheden om voor sfeervolle verlichting te zorgen dan traditionele verlichting. Daarbij zijn vooral ledstrips een erg handig middel, want die nemen vrijwel geen plek in beslag en verspreiden het licht doordat er om de paar centimeter een lampje zit. Je kunt je ledstrip online kopen in allerlei kleuren, soorten en maten.

Handig op plekken waar andere verlichting niet handig is

Ledstrips

Ledstrips zijn erg handig voor de plekken in het huis waar verlichting lastig te realiseren is, maar waar je het eigenlijk wel graag zou willen hebben. Bijvoorbeeld in de boekenkast, waar een strip gemakkelijk een plank kan verlichten. Ook is het te gebruiken als subtiele verlichting in de slaapkamer. In de badkamer kun je er de spiegel en het pillenkastje mee verlichten, of sfeerlicht creëren rondom het bad. In dat laatste geval zijn groene ledlampjes de beste keuze, want groen licht heeft een ontspannende werking. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook je traptreden mee verlichten. Zo hoef je in het donker geen groot licht aan te zetten om veilig naar boven en beneden te kunnen komen. Ook onder en in de keukenkastjes kunnen ledstrips goed van pas komen.

Goed voor de portemonnee

Er zijn twee belangrijke redenen waarom ledstrips beter zijn voor de portemonnee dan traditionele verlichting. De eerste is simpelweg het feit dat ledverlichting minder elektriciteit verbruikt. Dat komt omdat het een aanzienlijk lager wattage nodig heeft voor dezelfde lichtopbrengst dan traditionele verlichting. Ledlampen geven ook nauwelijks stralingswarmte af, dus die energie gaat niet verloren. De tweede reden is dat ledverlichting een langere levensduur heeft. Lampen die ermee ophouden vormen een fikse kostenpost door de jaren heen. Dat is een frustratie waar je met ledverlichting niet tegenaan gaat lopen. De aankoopprijs is misschien iets hoger dan bij traditionele verlichting, maar dat betaalt zich al snel terug.

Zelf plaatsen is goed mogelijk

Het plaatsen van ledstrips is heel gemakkelijk. Je kunt namelijk zelf de strips op maat knippen, daar komt geen elektricien bij kijken. Om de drie lampjes zit een soldeerpunt. Daar kun je de strip doorknippen. Wanneer je de strip(s) op maat geknipt hebt, kun je ze door middel van een plakrand bevestigen aan een bij voorkeur gladde ondergrond. Er bestaan ook spatwaterdichte ledstrips, die je herkent aan de code IP67 of IP68. Je hebt vervolgens een trafo nodig om de 12V DC ledstrips op het stroomnet te kunnen aansluiten. Wil je een ledstrip juist verlengen, dan kan dat op twee manieren: met het aanschaffen en plaatsen van een speciale connector of door twee delen aan elkaar te solderen. Het is ook mogelijk om een dimmer te plaatsen. Deze komen vaak met een afstandsbediening waarmee je bijvoorbeeld vanaf de luie bank kunt bepalen hoe sterk het licht moet zijn. Dat is ook een handige manier om praktische verlichting te dimmen tot sfeerverlichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here