Een stofzuiger moet zo lang mogelijk meegaan. Je hebt geen zin om elke 3 jaar een nieuwe stofzuiger te kopen. Als je een stofzuiger goed onderhoudt dan voorkom je problemen en verleng je de levensduur van een stofzuiger. Het onderhoud is per stofzuiger weer anders. Kijk voor de exacte aanwijzingen en tips altijd in de handleiding van je eigen stofzuiger. In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op zou kunnen letten als je stofzuiger even niet meer zo krachtig je stof opzuigt dan je van het trouwe beestje gewend bent.
Tip: Bekijk hier de beste robotstofzuigers van 2020
Zak vervangen om stofreservoir legen
Een te volle zak of stofreservoir kan ervoor zorgen dan de stofzuiger slechter gaat zuigen en dat je vloer niet meer lekker schoon wordt. De stofzak kun je het beste vervangen als deze nog net niet vol zit. Dus controleer met enige regelmaat even hoe vol de zak of het reservoir zit. Blijven zuigen met een te volle zak is ook niet goed voor je stofzuiger. Je motor krijgt het te zwaar en je loopt het risico dat deze oververhit raakt. Ook verbruikt het meer stroom. Op den duur kan het je motor beschadigen en het je stofzuiger kosten. Dat zou natuurlijk jammer zijn, en vooral omdat het voorkomen hiervan heel eenvoudig is.
Controleer het filter
Een verstopte filter zorgt ook voor minder zuigkracht. Bovendien verbruikt de stofzuiger met een verstopte filter ook meer energie. Daarom is het belangrijk om de filters in je stofzuiger met enige regelmaat schoon te maken of zelfs te vervangen. Een filter kun je uitkloppen, borstelen, maar ook uitzuigen als je nog een tweede stofzuiger in huis hebt. Sommige filters kun je ook onder de kraan afspoelen, maar kijk van tevoren goed of dat bij jouw stofzuiger ook kan.
Zuig geen bouwstof op
Ben je in huis aan het klussen, breken en verbouwen? Een stofzuiger is er niet voor gemaakt om bouwstof op te zuigen. Bouwstof is vaak zo fijn, de filter kan erdoor verstopt raken en daardoor kan de motor weer overbelast raken. Bouwstof kun je het beste zo goed mogelijk met een veger en blik opvegen en vervolgens je vloer dweilen.
Zo is het vaak ook niet verstandig om de vloer van je garage of schuur met een stofzuiger te zuigen. Daar kunnen vaak steentjes liggen en die wil je niet in je stofzuiger.
Mondstuk schoonmaken
Tijdens het zuigen kan er viezigheid in de mondstuk blijven zitten. Als je de volgende keer weer je vloer gaat zuigen kan dat krassen veroorzaken op je vloer. Daarom is het verstandig om na het stofzuigen ook even je mondstuk te zuigen. Dit doe je door de mond van de stofzuiger van de slang af te halen en met de slang het mondstuk schoon te zuigen. Dit zorgt ervoor dat er geen vuil in de borsteltjes blijft zitten, maar ook dat de wieltjes goed rond blijft draaien.
Stofzuigerslang controleren
Het zou kunnen dat er een blokkade in de slang of buis van de stofzuiger zit. Je zult dit merken aan de verminderde luchtstroom van je stofzuiger. Als je wat scherps ziet liggen op je vloer dan kun je dit het beste even met de hand of veger en blik oprapen. Een scherp voorwerp kan de slang beschadigen. Berg een stofzuiger ook netjes op en zorg ervoor dat er geen knik in je slang komt. Bij die knik kan de slang scheuren waardoor stofzuigen niet meer mogelijk wordt.
Het snoer
Het snoer van de stofzuiger is vaak het meest irritante onderdeel als je aan het stofzuigen bent. Het is vaak te kort, floep ineens uit het stopcontact, of je struikelt er honderd keer over. Wees toch voorzichtig met het snoer. Trek het snoer nooit van verre uit het stopcontact maar pak deze altijd vast bij de stekker. Let er ook dat het snoer niet onder een openstaande deur vast komt te zitten. Dit kan je snoer beschadigen.
Hoe zorg jij ervoor dat je de levensduur van je stofzuiger verlengt?