Home Internet UTP kabel basis van betrouwbare internetverbinding

UTP kabel basis van betrouwbare internetverbinding

3688
0
DELEN
UTP kabel

Een UTP kabel, ook wel netwerkkabel genoemd, is een essentieel onderdeel van je aansluiting op het internet. Vaak gebruiken mensen nog een oude internetkabel terwijl de techniek niet stil heeft gestaan. Bij hoge internetsnelheden in combinatie met nieuwe apparatuur die steeds sneller internet doorgeeft is de kabeloverbrenging één van de belangrijkste onderdelen. Een UTP kabel aansluiten doe je niet vaak, maar als je het doet doe je het natuurlijk gelijk goed. Dat begint met de juiste UTP kabel kopen.

Verschillende categorieën UTP kabel

Er zijn enkele zaken waar je zeker op wilt letten wanneer je een nieuwe ethernet kabel aanschaft. Wanneer kies je voor CAT5e of een UTP kabel CAT6? Ook CAT6a en CAT7 worden verkocht. Wat zijn de grootste verschillen en wat merk je er tijdens het gebruik precies van?

CAT5e

Momenteel is de minimale standaard CAT5e en dit is de perfecte netwerkkabel voor de gemiddelde gebruiker voor wat betreft streamen en browsen. Deze categorie is geschikt voor snelheden tot 1 Gigabit, maar werkt minder prettig wanneer je met meerdere mensen op hetzelfde netwerk aan het streamen, browsen of zelfs aan het gamen bent. CAT5e heeft een doorvoersnelheid van 100mhz.

Lees ook: De beste games van nu voor op je smartphone

CAT6

Een UTP kabel CAT6 is vooral geschikt binnen netwerken met meerdere gebruikers. Veelvuldig streamen, browsen en gamen is met deze kabel geen enkel probleem en zal niet snel tot haperingen leiden. Dit komt door de doorvoersnelheid van 250mhz, aanzienlijk sneller dan een CAT5e kabel. Ook deze UTP kabel kan snelheden aan tot 1 Gigabit.

Netwerkkabels voor hoog dataverbruik

Wanneer er sprake is van veel aansluitingen en er daardoor behoefte is aan kabels die meer snelheid kunnen bereiken dan kan er worden gekozen voor CAT6a of CAT7. Deze nieuwere S/FTP kabels kunnen snelheden aan tot 10 Gigabit. Ideaal voor de grotere netwerken of wanneer de patchkast van nieuwe bekabeling moet worden voorzien. Een CAT6a internetkabel heeft een doorvoersnelheid van 500mhz en is dus nog eens tweemaal sneller dan een CAT6 kabel. CAT7 staat momenteel bovenaan met een nog iets snellere doorvoersnelheid van 600mhz.

Doorvoersnelheid uitgelegd

De verschillende categorieën zijn nu helder. Elke UTP kabel verricht in principe goede diensten, maar de nieuwe standaarden zijn én geschikt voor 10-Gigabit netwerken en hebben een hogere doorvoersnelheid. Maar wat zegt dit laatste nu precies? Vergelijk het met autorijden op de snelweg. Bij CAT5e en CAT6 is het enige verschil de bandbreedte, te vergelijken met het aantal banen op de snelweg. Zie CAT5e als een driebaans snelweg en CAT6 als een vijfbaans snelweg. Een vijfbaans snelweg kan, net als een CAT6 kabel, meer verkeer aan.

Conclusie

Het is goed om te bedenken in welke mate het internet gebruikt wordt binnen jouw netwerk. Aan de hand hiervan kun je dan een geschikte UTP kabel aansluiten. Ontwikkelingen in de techniek en internetsnelheden gaan zeer snel, dus wanneer je slechts eens in de paar jaar een internetkabel koopt kan het lonen om voor iets meer capaciteit te gaan. Bovendien zou het zonde zijn als duizenden euro’s aan apparatuur beneden hun maximale kunnen presteren, enkel en alleen omdat er een verouderde UTP kabel voor de verbinding wordt gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here