Home Business Uitgelicht: de verschillende typen internet hosting

Uitgelicht: de verschillende typen internet hosting

1723
0
DELEN
Uitgelicht: de verschillende typen internet hosting

Dit artikel gaat over internet hosting. Daarmee wordt een computer bedoeld, waarop een website draait. Omdat een dergelijke computer voor een specifiek doel wordt gebruikt, praat men ook wel van een server. We zullen echter verderop zien dat diverse servers van dezelfde computer gebruik kunnen maken. We zullen hier de diverse hostingopties onder de loep nemen.

Internet hostingopties

De internet hostingopties die dienstverleners aanbieden verschillen in de manier waarop een computer wordt gedeeld en hoe het beheer is geregeld. We zullen er hier vier veel gebruikte opties uitlichten. Die zijn:

  • Shared hosting
  • Virtual Private Server
  • Dedicated hosting
  • Managed hosting

Shared hosting

Shared hosting

De naam shared hosting geeft aan dat je een computer deelt. Je krijgt een zekere ruimte erop toegewezen. Je beheert alleen je eigen website. Daarvoor biedt de dienstverlener met de geïnstalleerde applicatiesoftware op de computer je allerlei gereedschappen. Het is de dienstverlener die het besturingssysteem installeert, beheert en onderhoudt. Dat je je niet druk hoeft te maken over het besturingssysteem kan een voordeel voor je zijn. Ook is shared hosting een goedkope optie. Een nadeel is, dat je geen vat hebt op hoe anderen dezelfde computer gebruiken. De responstijden kunnen daardoor variëren.

Virtual Private Server

Met een Virtual Private Server (VPS) deel je ook de computer met anderen. Het essentiële verschil met shared hosting is, dat het erop lijkt dat de computer alleen voor jou is. Bij vps hosting  beheer je zelf de computer, inclusief het besturingssysteem. Je hebt dus meer zeggenschap. Dat kan je nuttig vinden in jouw situatie. Hoewel VPS-en goed gescheiden worden gehouden, kan je soms toch merken dat je de computer deelt. Je hoeft een VPS niet per se (alleen) als internet host te gebruiken. Je kunt die desgewenst ook inzetten voor andere toepassingen.

Dedicated hosting

In het geval van dedicated hosting krijg je de beschikking over een ‘eigen’ computer, maar die staat bij een dienstverlener. Jij bepaalt wat er met de computer gebeurt. Je doet het volledige beheer ervan. Ook in het geval van dedicated hosting kan de computer tevens voor andere toepassingen worden gebruikt. Je hebt de volledige zeggenschap over de computer. De responstijden zijn ook beter te regelen en zijn voorspelbaarder.

Managed hosting

Managed hosting is als dedicated hosting, maar je besteedt alle beheertaken uit aan de dienstverlener. Dan hoef je je daar niet druk over te maken en je hebt de voordelen die bij dedicated hosting zijn genoemd. Je afhankelijkheid van de dienstverlener neemt echter toe en je moet natuurlijk voor uitvoering van de beheerstaken betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here