Home Internet De toekomst van de technologie volgens Mark Zuckerberg

De toekomst van de technologie volgens Mark Zuckerberg

2664
0
DELEN
mark zuckerberg

Mark Zuckerberg werd onlangs geïnterviewd door het Duitse dagblad ‘Die Welt’. Tijdens het interview deed hij een paar interessante uitspraken over de toekomst van de technologie. Als oprichter van Facebook komt Zuckerberg natuurlijk dagelijks in aanraking met technologie en heeft hij verstand van zaken. Het is daarom dan ook zeker de moeite waard om eens te bekijken wat hij tijdens dat vraaggesprek exact gezegd heeft.

De opkomst van virtual reality

Volgens Zuckerberg is de manier waarop mensen dingen online delen het afgelopen decennium erg veranderd. Zo’n 10 jaar geleden werden voornamelijk teksten gedeeld. De weergave van film en geluid was toen nog niet zo goed als nu. Nu die kwaliteit verbeterd is, wordt er steeds vaker beeld in plaats van tekst verdeeld. Dit is goed te zien op Facebook. Een leuke of ontroerende foto krijgt veel meer likes dan de gemiddelde tekst. Het is daardoor ook geen wonder dat mensen veel vaker kiezen voor het delen van een foto in plaats van een tekst. Volgens Zuckerberg zal het belang van beeld in de komende jaren alleen maar groter worden. Hij verwacht een grote technische revolutie op het gebied vanvirtual reality. Kun je je voorstellen dat je samen met anderen in een virtuele ruimte zit, of beelden maakt van 360 graden om je kamer aan anderen te laten zien in virtual reality? Het klink futuristisch, maar volgens Mark Zuckerberg zijn deze dingen over niet al te lange tijd heel normaal!

Virtual reality

Nemen de computers het over van de mensheid?

Door al die technische ontwikkelingen zijn sommige mensen bang dat computers mensen de baas zullen worden. Ze denken dat computers uiteindelijk slimmer zullen zijn dan mensen, waardoor wij de macht over de techniek kwijt raken. Dat is natuurlijk een beangstigende gedachte. Volgens Zuckerberg zal het echter zo’n vaart niet lopen. Hij nuanceert in het interview het beeld dat wij hebben van computers. Ja, er zijn inderdaad bijvoorbeeld computers die van mensen kunnen winnen met schaken, maar deze computers zijn slecht expert op een bepaald gebied. De kans dat kunstmatige intellegentie echt verbanden kan gaan leggen met andere domeinen is volgens Zuckerberg niet erg groot. Hij geloof kortom niet in het ontstaan van een superrobot met bovenmenselijke capaciteiten en is niet bang dat wij ooit worden geregeerd door kunstmatige intelligentie.

Het uitwisselen van data volgens Zuckerberg

Er was nog een derde belangrijk punt waarover Mark Zuckerberg sprak in het interview. Doordat mensen online steeds meer gegevens over zichzelf delen, wordt het steeds lastiger om hun privacy te waarborgen. De onthullingen van klokkenluider Snowden zorgden voor veel beroering, omdat daar bijvoorbeeld uit bleek dat de Amerikaanse regering op grote schaal privacygegevens van internetgebruikers opslaat. Zuckerberg begrijpt die onrust en wijst er op dat Facebook op het gebied van privacy probeert om zo verantwoord mogelijk te werken. Ook geeft hij aan dat hij de vrijheid van meningsuiting een groot goed vindt, maar dat dat niet betekent dat je zomaar beledigende of racistische teksten online mag zetten. Facebook let hier dan ook zeer goed op en handelt daarbij niet alleen op wereldniveau, maar ook op lokaal niveau, omdat wat in het ene land als zeer beledigend ervaren wordt, in een ander land geen probleem kan zijn.

Een rooskleurige technologische toekomst?

Als je het interview zo leest, lijkt het er op dat Mark Zuckerberg de toekomst van de technologie vrij rooskleurig inschat. We hoeven volgens hem niet bang te zijn voor kunstmatige intelligentie die ons boven het hoofd groeit, of het verliezen van onze privacy. Of zijn verwachtingen uitkomen? Dat merken we vanzelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here