Home Computers Tips voor je computer zelf bouwen

Tips voor je computer zelf bouwen

3047
0
DELEN

Het is zover, je wilt graag je computer zelf bouwen. Als je dit nog nooit hebt gedaan dan is het lastig om je een weg te banen door de grote hoeveelheid verschillende onderdelen die er op de markt zijn. Uiteraard is het belangrijkste advies om eerst voor jezelf een budget in gedachten te nemen. Voor € 1000,- kan je naar hele andere onderdelen kijken dan als je budget € 500,- is.

Benodigheden voor het bouwen van een computer

Op een computer te laten werken heb je verschillende onderdelen nodig. Deze onderdelen zijn te vinden in diverse formaten, sterkten/opslaggeheugen, prijsklassen. Let bij het aanschaffen van de onderdelen voornamelijk op het doeleinde van de computer. Je hebt de volgende onderdelen nodig:

– Een computerkast (ook wel behuizing genoemd);
– Een moederbord (dit is waar alle onderdelen op aangesloten worden);
– Een processor (“de rekenmachine”);
– Werkgeheugen;
– Een harde schijf of SSD (solid state drive);
– Een voeding (zodat alles van stroom voorzien kan worden).

Optionele onderdelen

Natuurlijk kunnen er nog andere onderdelen in zoals bijvoorbeeld een videokaart of een blu-ray speler/brander. Naast het budget is ook het doel waarvoor de computer gebruikt gaat worden belangrijk. Wil je er op kunnen gamen dan is het raadzaam om goed te kijken naar welke games en welke videokaart je hiervoor nodig hebt. Om te kijken wat goed is voor jou wensen kan je op verschillende website terecht. Op de site choosemypc.net kan je met een paar klikken met de muis zien welke onderdelen er het beste zijn voor het budget wat je hebt ingevuld. Ook geeft de website een stap voor stap uitleg hoe je je computer in elkaar kan zetten!

Op pcpartpicker.com kan je builds (zo wordt een gebouwde computer genoemd) van andere mensen bekijken of zelf een build samenstellen. Erg overzichtelijk en het kan je helpen om de juiste onderdelen voor jou computer uit te zoeken!

Tips voor je computer zelf bouwen

Tips voor het bouwen van je eigen computer

Voor het bouwen van een eigen computer bieden we je graag de volgende algemene tips:

– Als je het nog nooit hebt gedaan kan je eventueel iemand mee laten helpen/kijken die al wel eens een computer heeft gebouwd;
– Als je op een tafel werkt leg er dan even een handdoek of een ander zacht voorwerp onder. Op deze manier kan je je net nieuwe computerkast gewoon neerleggen zonder dat er krasjes opkomen (want dat is natuurlijk zonde!);
– Denk ook aan een Windows-licentie. Een computer is natuurlijk leuk, maar zonder besturingssysteem kom je niet ver en kan je alleen maar naar je mooie bouwwerk kijken;
– Vergeet niet een toetsenbord en muis aan te schaffen als je die nog niet hebt, zonder werkt namelijk erg lastig;
– Het grote voordeel ten opzichte van een laptop is dat je een computer later nog kunt upgraden. Heb je in het begin nog niet voldoende geld voor een videokaart kan deze makkelijk twee maanden later nog worden aangeschaft en erin gezet worden. Let hierbij wel op bij het aanschaffen van een voeding en een computerkast. Sommige videokaarten zijn vrij groot en het zou natuurlijk zonde zijn als deze niet past in de kast die je hebt uitgekozen. Alle onderdelen in een computer verbruiken ook stroom. Over het algemeen gezien gebruikt een videokaart het meeste stroom van alle onderdelen in een computer. Denk er dus goed over na welke voeding je koopt. Mocht je later nog een betere/zwaardere videokaart willen dan is het fijn als je de huidige voeding kan houden.

Sta jij op het punt om zelf een computer te bouwen of hebben je dit al eens gedaan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here