Home Huishoudelijk Tesla zonnepanelen: wat je erover moet weten

Tesla zonnepanelen: wat je erover moet weten

2448
0
DELEN
tesla zonnepanelen

Elon Musk, de topman van Tesla, is een man die je gerust een visionair kunt noemen. Hij stond aan de wieg of was betrokken bij heel wat topbedrijven als Paypal, SpaceX en uiteraard ook Tesla zelf. Een constante doorheen zijn carrière als ondernemer is altijd geweest dat Musk op zoek gaat naar de nieuwste innovatie, de nieuwste technologie en dat bij voorkeur nog doet met moeder Aarde in het achterhoofd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Tesla nu uitpakt met zonnepanelen als dakpannen.

Tesla en de zonnepanelen

De onthulling van Tesla dat ze nu ook vol inzetten op zonnepanelen mag geen verrassing zijn. Musk is immers naast topman van Tesla ook voorzitter van zonnepanelenmaker SolarCity. Het is dan ook in samenwerking met dat bedrijf dat Tesla, vooral bekend van zijn elektrische wagens, de speciale dakpannen uit kwartsglas heeft ontwikkeld. Niet toevallig staat er op 17 november dan ook een stemming van aandeelhouders op het programma voor een eventuele overname van SolarCity door Tesla. Iets waar Musk zelf uiteraard een grote voorstander van is. Laten we bovendien ook in het achterhoofd houden dat er reeds een verregaande samenwerking met het Japanse elektronicaconcern Panasonic is en dat Tesla Motors al eerder aangaf ook op het vlak van zonnepanelen die samenwerking uit te bouwen.

Hoe ziet het eruit?

De Tesla zonnepanelen, die waarschijnlijk in de fabriek van SolarCity in Buffalo zullen geproduceerd worden, hebben een speciale coating gekregen die zorgt voor een leuk visueel effect. Wie direct op de dakpan kijkt zal een zonnepaneel te zien krijgen, wie vanuit een andere hoek de zonnecellen bekijkt zal enkel het traditionele uiterlijk van een dakpan te zien krijgen. Om er zeker van te zijn dat elk type huis een bijpassende reeks zonnecellen kan verdragen zijn de dakpannen in vier verschillende stijlen leverbaar. De Tuscan Glass Tile is daarbij de stijl die je in de lage landen het vaakst op een dak aan zult treffen. Daarnaast kan je ook opteren voor een Slate Glass Tile (die er meer als steen uitziet), de Textured Glass Tile (met een leuk reliëf op de dakpan) en ten slotte de Smooth Glass Tile (die het meeste lijkt op een zonnepaneel en weleens leuk kan zijn voor een moderne woning).

tesla zonnepanelen

 

De efficiëntie?

De dakpannen van Tesla zijn voorlopig nog een tikje minder efficiënt dan de traditionele zonnepanelen. Laat je hierdoor echter vooral niet afschrikken: het draait maar om een verschil van een paar procent en bij Tesla maken ze zich sterk die efficiëntie nog omhoog te krijgen.

Sexy dakpannen

Het spreekt voor zich dat Tesla zonnepanelen aanschaffen een goede zet is voor het milieu en ook zich zal reflecteren in een verminderde energierekening. Daarenboven heb je de wetenschap dat je esthetisch er niets voor hebt moeten opofferen. Zoals Musk zelf zegt “mensen zullen voor zonnepanelen kiezen als ze sexy zijn”. Sexy is alleszins een woord dat bij de huidige generatie van zonnepanelen niet van toepassing is.

Duurzame kwaliteit

Ten slotte is het ook wel handig om te weten dat de glazen dakpannen significant sterker zijn dan de traditionele gebakken dakpannen. Gemaakt van kwarts zijn ze een stuk duurzamer dan pannen uit klei of leisteen die momenteel de bovenhand voeren. Je hoeft dus echt geen schrik te hebben van hoge vervangkosten na een tijd: kwarts kan een leven lang mee gaan.

De onthulling van de productie van deze zonnepanelen zal zonder enige twijfel zijn weerslag hebben op de stemming van de aandeelhouders betreffende de fusie tussen Tesla en SolarCity. Het spreekt dan ook voor zich dat de timing niet toevallig was gekozen. Hoe dan ook kan er enkel maar besloten worden dat er met de zonnepanelen van Tesla weer een stap in de goede richting voor onze planeet is gezet. Een oplossing die op natuurlijke wijze energie kan leveren en bovendien er nog eens goed uitziet ook!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here