Home Computers Stap voor stap je laptop reinigen

Stap voor stap je laptop reinigen

2630
0
DELEN
Laptop reinigen

Je hebt een prachtig, nieuwe laptop aangeschaft en alles ziet er nog keurig, schoon en netjes uit. Je wilt dat graag zo zouden, maar al na een paar dagen merk je dat je scherm stoffig is en de eerste vieze vingervlekken op je toetsenbord verschijnen. Een laptop trekt ontzettend veel stof aan en dat stof hoopt zich voornamelijk op rond de ventilator. Dat komt het koelen van je laptop niet ten goede.

Voor een langer behoud van je laptop is het verstandig om deze minimaal 1x per jaar goed te reinigen. Hoe en waarmee je dat doet vertellen we je in dit artikel en geven we je een uitgebreid stappenplan.

Stap voor stap schoonmaken

Wat heb je nodig om je laptop te reinigen

  • Microvezeldoekje
  • Azijn
  • Water
  • Spuitflesje
  • Wattenstaafje
  • Busje met perslucht

Stap 1 – voorbereiding

Voordat je begint met schoonmaken zet je de laptop uit en haal je eerst de adapter en de accu uit de laptop. Zo loop je geen risico op een eventuele stroomschade. Water en elektrische apparaten gaan immers slecht samen. Gebruik daarom tijdens het schoonmaken niet te veel water, maar slechts een vochtige doek.

Leg alle spullen die je nodig hebt klaar zodat je efficiënt aan de slag kunt gaan met het reinigen van je laptop en je hebt binnen no-time een laptop die er weer helemaal als nieuwe uitziet.

Stap 2 – het scherm

Maak eerst het scherm schoon met een microvezeldoekje. Een microvezeldoekje is zacht en het gaat niet pluizen. Met het doekje verwijder je het stof en de andere vieze vlekken. Voor de wat meer hardnekkige vlekken maak je het doekje wat vochtig. Gebruik nooit zakdoekjes of keukenpapier om je laptop te reinigen. Deze kunnen krassen veroorzaken en kleine pluisjes achterlaten.

Wrijf zachtjes met je microvezeldoekje. Als je druk uitoefent kan je scherm beschadigd raken.

Stap 3 – de behuizing

De behuizing van je laptop kun je schoonmaken met een schoonmaakmiddel. Het beste kun je hiervoor azijn gebruiken. Meng een deel azijn met een deel water. Doe deze oplossing in een verstuiver, bijvoorbeeld een plantenspuit. Spuit de oplossing op een doekje en maak vervolgens je laptop schoon. Spuit nooit direct op je laptop zelf. Dit kan je laptop beschadigen.

Gebruik geen glassex, allesreiniger, afwasmiddel of zeep om je laptop te reinigen. Deze schoonmaakmiddelen kunnen alcohol of ammoniak bevatten en kunnen de coating van de laptop beschadigen.

Stap 4 – het toetsenbord

Houd je toetsenbord voorzichtig op z’n kop en schud al het stof en kruimels eruit. Toch zal er nog een deel tussen je toetsen blijven zitten. Met een busje perslucht kun je eenvoudig alle vuiligheid wegblazen zonder dat je je toetsenbord beschadigt.

De toetsen zelf kun je schoonmaken met een vochtig doekje. Maak het niet te nat, er mag in geen geval water tussen de toetsen terechtkomen. Er is ook een speciale schoonmaakmiddel verkrijgbaar voor toetsenborden.

Stap 5 – (ventilatie)poorten

Het ventilatierooster en andere toegangspoorten kun je het beste schoonmaken met een busje perslucht. Spuit de perslucht in de poorten en het stof verdwijnt makkelijk. Met een wattenstaafje kun je het overige vuil wegpoetsen.

De binnenkant

Natuurlijk kun je je hele laptop uit elkaar halen om de hele boel aan de binnenkant schoon te maken. Dit is echter niet zo verstandig om te doen als je geen specialist bent. Het beste kun je daarvoor je laptop even wegbrengen naar iemand die er echt verstand van heeft. Die weet niet alleen hoe je een laptop uit elkaar moet halen, maar ook hoe je deze weer in elkaar moet zetten. Let er wel op dat je recht op garantie waarschijnlijk vervalt als je een laptop uit elkaar haalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here