Home Business Sparen of beleggen anno 2018 – wat is wijsheid

Sparen of beleggen anno 2018 – wat is wijsheid

2425
0
DELEN

 

De lage rente zorgt ervoor dat we tegenwoordig bij moeten betalen om het vermogen op een spaarrekening te zetten. Dat is natuurlijk zonde van je kapitaal maar wat kan je er aan doen? Je zou het net als vroeger kunnen bewaren in een oude sok. Maar tegenwoordig zijn er veel andere manieren om iets met het geld te doen Een aantal van die opties zetten we voor hieronder voor je op een rij. Maar laten we beginnen met een advies.

Soms is een klein verlies beter dan een groot verlies

Sparen brengt nagenoeg geen voordeel meer op. De rente op de spaarrekening is gedaald naar onder de procent. Als we daar ook nog eens de inflatie bij optellen en de vermogensrendementheffing dan is het verlies nog groter en ga je er zelfs 1.1 procent op achteruit.  Lees je goed in over deze heffingen want dit zal je zeker helpen om de juiste keuzes te maken.

Om het verlies tegen te gaan is het verstandig om je spaargeld bijvoorbeeld via andere methodes veilig te bewaren. Maar in ruil voor de beloning in investeringen is wel dat je je het risico voor jezelf vergroot. En let wel soms is het maken van een klein verlies beter dan het leiden van een groot verlies wanneer je het risico vergroot. Dus maak hier een weloverwogen afweging in.

1.  Koop aandelen

Met een aandeel verkrijg je een aandeel in een onderneming. Je koopt hiermee dus een stukje bezit van een bedrijf. Het maakt je hiermee voor een gedeelte mede eigenaar.

Door het kopen van aandelen creëer je voor jezelf ook een stukje risico want het bedrijf zou failliet kunnen gaan waardoor je aandeel kwijtraakt. Anderzijds heb je ook het recht op dividend waardoor je dus ook kan delen in de winst. Maar hoe stap je nu verstandig in, hieronder een paar kleine tips.

Neem een beperkt deel van je spaargeld en investeer deze in aandelen. Denk hierbij aan 10% van je vermogen bijvoorbeeld. Als de rente oploopt dan doen aandelen het over het algemeen ook beter, omdat het dan met de economie vaak ook een stuk beter gaat. Vaak is het investeren in aandelen een van de eerste alternatieven voor sparen. De meeste mensen beginnen over het algemeen met een hoger bedrag door 30% van het eigen vermogen in aandelen te steken. Dat is natuurlijk ieder voor zich maar let er dan wel op dat het risico dan ook aanzienlijk hoger wordt.

Wanneer mensen in de aandelenmarkten stappen dan zijn het over het algemeen heel onervaren en weten niet waar ze moeten beginnen. Een handige website om te starten is leerzelfbeleggen.com. Zij leggen in 4 duidelijke stappen uit waar je op moet letten wanneer je begint met beleggen. Raadzaam om dit plan een goed te bestuderen.

2.  Koop obligaties

Wanneer je een obligatie afneemt ga je als het ware een lening aan bij een onderneming of overheidsinstantie, De staat of onderneming ontleend je dus geld voor een bepaalde duur en ze beloven je op vaste tijdstippen rente uit te keren. Een voordeel van obligaties tov aandelen is dat obligaties voorrang hebben op aandelen En de Staat of de onderneming waarvan je een obligatie hebt, wordt geacht op het einde van de termijn het volledige kapitaal terug te betalen. Het woord obligatie is dan ook afgeleid van het Franse “obliger”, wat verplichten betekent. Men heeft dus een verplichting om het geleende bedrag terug te betalen.

Nadeel van obligaties is dat je dus ook via deze weg te maken hebt met rentes. Hierdoor kan je dus ook last hebben lage rentes, wij raden dan ook aan om een portefeuille met obligaties aan te leggen. Met daarin ook wat obligaties met een hoger risico, zoals bedrijfsobligaties (een procent of 8 van het vermogen), high yield obligaties (hoger risico en daarmee een hoger rendement, ook een procent of 8) en obligaties uit opkomende landen (nog eens 8 procent). Met zo een gemixte portefeuille kun je uiteindelijk op een rendement van 2 procent uitkomen, dan zit je ruim boven de 0,7 procent op Nederlandse staatsobligaties.

3. Bescherm je tegen inflaties

Er is ook een manier om jezelf te beschermen tegen inflaties, dit kan je doen via inflation linked bonds. Inflatie gekoppelde obligaties zijn ontworpen om beleggers te beschermen tegen de negatieve impact van inflatie door de hoofdsom- en rentebetalingen van de obligaties contractueel te koppelen aan een nationaal erkende inflatie maatstaf zoals de Retail Price Index (RPI) in het Verenigd Koninkrijk, de Europese geharmoniseerde index van Consumptieprijzen (HICP) ex-tabak in Europa en de consumentenprijsindex (CPI) in de VS.

Dat laatste kan dus met inflation linked bonds, waarbij de nominale waarde van een obligatie en daarmee ook de rentebetalingen zijn gerelateerd aan de inflatie. Als de prijzen met, zeg, 2 procent stijgen, dan geldt dat ook voor de obligatie zelf en de rente die wordt vergoed. Andere obligaties die je kunt gebruiken om je in te dekken tegen het risico van inflatie zijn volgens floating rate obligaties. Daarbij geldt een rente gebaseerd op een bepaald rentetarief met een opslag, van bijvoorbeeld 2 procent. Als de inflatie hoger is, dan zal de rente dat veelal ook zijn, zodat je ook een vergoeding voor de hogere rente krijgt.

4. Het blijft uiteindelijk allemaal wel staren in een glazen bol

De financiële markten fluctueren altijd, dus wat je ook doet het zal altijd een beetje staren in een glazen bol blijven. En voorzichtigheid met het eigen vermogen is natuurlijk altijd geboden. Maar zolang je maar bedenkt wat je aan geld kan missen voor dergelijke investeringen en zorgt dat je je geld spreid, kan het zeer lucratief zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here