Home Automotive Slimme beveiliging voor tweewielers

Slimme beveiliging voor tweewielers

3037
0
DELEN
I LOCK IT 3

Anno 2017 proberen steeds meer bedrijven onder het mom van een start-up een slimme variant van een traditioneel product op de markt te brengen. De vraag is echter hoe innovatief een dergelijk product is en of het ook écht meerwaarde biedt. Nu zijn er de afgelopen jaren enkele ‘slimme’ sloten op de markt gebracht voor tweewielers, waarbij je je kan afvragen of ze wel zoveel meerwaarde hebben.

Het slot dat stinkt

Zo heeft het bedrijf skunklock een slot ontwikkeld dat stank produceert waarvan je moet overgeven als je het slot probeert open te slijpen. De stank wordt geproduceerd door chemicaliën die loskomen tijdens het slijpen. Deze sloten richten zich puur op de dief met een slijptol. Om ander soort dieven zoals lockpickers te weren, moet je ervan uitgaan dat het slot op geen andere manier te kraken is. En dat is te betwijfelen. Daarnaast staat er groot skunklock op gedrukt. Een dief met een beetje kennis weet de stank wellicht ook te omzeilen door bijvoorbeeld een mondkapje te dragen.

De skunklock is weliswaar geen supertechnisch product, echter mag je wel zeggen dat het een innovatief product is dat ongetwijfeld onwetende ‘slijptol’-dieven laat overgeven. De weerzijde is dat er mogelijkheden zijn om je te beschermen tegen de chemicaliën. Als het slot net zo sterk is als een ART-gekeurd slot zou je kunnen zeggen dat het een goede extra add-on is om dieven te weren.

Het volledige geautomatiseerde fietsslot

Een iets oudere start-up uit 2016 is de I LOCK IT. Dit is een initiatief van het Duitse bedrijf Haveltec. Dit bedrijf wil door middel van technologie producten op de markt brengen die meer comfort bieden en het leven makkelijker maken. De I LOCK IT is een volledig geautomatiseerd ringslot voor de fiets dat comfort met veiligheid combineert.

Het slot werkt zo dat als je dicht met je smartphone bij het slot komt, dit automatisch opengaat. Loop je weg bij je fiets, dan sluit deze zich automatisch zelf af. Dit alles werkt met bluetooth-technologie. Er zit ook een alarm op. Mocht iemand aan het slot komen of de fiets optillen, dan gaat er een 110 dB-alarm af. Tevens zal het slot een notificatie versturen naar je mobieltje via de bluetooth-connectie. De reikwijdte van de bluetooth-connectie ligt tussen de 30 en 100 meter.

Via de speciaal ontwikkelde app kun je het slot configureren. Zo kun je bijvoorbeeld de afstand tot wanneer het slot moet openen en sluiten aanpassen. Verder is er een gps-trackingsysteem ingebouwd, zodat je altijd via je telefoon kunt zien waar je voor het laatst je fiets hebt achtergelaten. Mocht je geen telefoon bij je hebben of is de accu leeg, dan kun je via een knopje op het slot een unieke clickcode doorgeven om het slot te openen of te sluiten. Mocht iemand je fiets willen lenen, dan kun je hem met deze code toegang geven tot het slot.

Dit slot kun je kopen voor 120 euro.

Afgezien van het feit dat het slot relatief duur is in aanschaf, zijn er ook nog een aantal punten die problemen zouden kunnen opleveren. Allereerst moet de clickcode goed in je geheugen zitten, zodat je hem niet vergeet. Zeker als je deze niet vaak hoeft te gebruiken. Als tweede de levensduur van de accu van het slot; wat gebeurt er als het slot leeg is en het bluetooth-signaal er niet meer is? Hoe krijg je het slot dan open? Als laatste moet jij je altijd afvragen hoe veilig dit slot daadwerkelijk is. En hoe moeilijk of gemakkelijk is deze technologie te hacken?

Tegen dit soort problemen moet je niet aan lopen. Zeker wij Nederlanders, die onze fiets vaak gebruiken als vervoersmiddel… En niet alleen in onze vrije tijd.

Met de beoogde problemen zou dit slimme product vooralsnog geschikt zijn voor de geeks onder ons die dit dan uitvoerig testen, voordat de reguliere consument dit gaat gebruiken. Die kunnen het misschien beter bij de traditionele kettingsloten houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here