Home Smartphones en tablets Relais aansturen met jouw smartphone: enkele inspirerende toepassingen

Relais aansturen met jouw smartphone: enkele inspirerende toepassingen

3165
0
DELEN
smartphone

De techneuten onder ons hebben ze al vaker zijn verschijnen: de ethernetmodules met op afstand schakelbare relais. Dergelijke modules kunnen eenvoudig schakelen tot vooraf gespecificeerde stromen en zijn al dan niet voorzien van een instelbare tijd. Wel hebben ze gemeen dat je ze vanop afstand kan aansturen, bijvoorbeeld via een webpagina en een login.

Vandaag de dag heeft men daar ook handige applicaties aan toegevoegd, denk maar aan de app IO network voor de iPhone. Maar wat kan je als doe-het-zelver met zo’n aanstuurbare relais aanvangen? Hieronder vind je enkele inspirerende toepassingen.

# 1. Laat de postbode binnen

Iedereen herkent het wel: je bestelde de coolste gadgets rechtstreeks uit China en kijkt al enkele weken uit naar het moment dat ze in alle enthousiasme eindelijk aan de voordeur verschijnen. Maar wanneer de postbode er ten slotte is, blijk je zelf niet thuis te zijn. Nu moet je in hoogst eigen persoon naar het postkantoor hollen of een nieuwe afspraak vastleggen. Of misschien ligt het pakketje wel bij een van jouw onvriendelijke buren? Niet leuk!

Via een relais kan je echter jouw voordeur op afstand openen en sluiten. Natuurlijk moet je dan wel nog even de bel, camera en speakers met jouw smartphone verbinden (daar bestaan eveneens apps voor), maar vervolgens kan je ook vanaf de sportclub aan de postbode vragen om het pakje gewoon in de gang te leggen en de deur opnieuw te sluiten. Uiteraard is het ook een evenwaardig alternatief voor die keer dat de kinderen opnieuw hun huissleutels op de tafel lieten liggen.

# 2.  Vaatwasser vergeten? Geen probleem!

De vaat laat zich het liefst wassen op momenten dat je niet thuis bent. Het helse lawaai kan anders storend zijn, zeker bij een ouder toestel. Met andere woorden: nog snel even de vaatwasmachine activeren vooraleer je de deur uitgaat.

Toch vergeten? Geen probleem. Via een netwerkgestuurde relais kan je de toestellen in jouw huis activeren wanneer jij het wilt. Ook vanop je werk kan je de vaatwasmachine bevelen. Natuurlijk moet je wel wat van elektronica kennen, maar echte hobbyisten vinden er vast een leuk projectje in.

# 3. Kom helemaal ontspannen thuis

Dat aangestuurde relais vooral toepassingen kennen binnen home automation, hoeven we jou vast niet te vertellen. Het is immers de ideale manier om een slim huis te verkrijgen. Zo kan je een relais ook gewoon ombouwen tot een temperatuurregelaar waarbij je verschillende standen instelt. Op die manier is het altijd heerlijk warm thuiskomen zonder nodeloos energieverbruik.

Het is echter een nog leuker idee om ook jouw badkamer een portie hersenen te geven. Even de relais aansturen en het bad loopt vol. Heerlijk, zo helemaal op de gewenste temperatuur. Natuurlijk hoef je de minuten en vulcapaciteiten niet te monitoren, want sensoren meten automatisch wanneer jouw bad op jou ligt te wachten en grijpen in wanneer dat nodig blijkt. Kom je thuis van je werk? Dan hoef je enkel nog genieten van het heerlijk warme water.

Heb je ook zelf leuke projectjes gerealiseerd met ethernetmodules? Ken je een handige applicatie voor de doe-het-zelver? Laat dan even een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here