Home Smartphones en tablets Powerbanks: handige opladers voor onderweg

Powerbanks: handige opladers voor onderweg

24031
0
DELEN
Powerbank

Smartphones zijn een geweldige uitvinding, maar helaas is er bij het werken met mobiele telefoons nog steeds een minpuntje: de accuduur. Wanneer je de smartphone vrij intensief gebruikt, is de kans groot dat je de telefoon gedurende de dag een keer (of zelfs meer keren) moet opladen. Zeker wanneer je vaak en lang onderweg bent, is er helaas niet altijd een stopcontact in de buurt om de oplader op aan te sluiten. De powerbank is voor zo’n situatie een handige oplossing.

Powerbank

Hoe werkt een powerbank?

Powerbanks zijn eigenlijk niets anders dan batterijen. Je kunt een powerbank opladen via een USB-kabel. Dit kan rechtstreeks via een stopcontact, maar je kunt het apparaat ook inpluggen in bijvoorbeeld een computer of laptop. Overigens gaat het opladen via het stopcontact op dit moment wel sneller dan via een ander apparaat. Wanneer de powerbank opgeladen is, kun je de opgeslagen energie vervolgens gebruiken om een andere apparaat, zoals telefoon of tablet, mee op te laden. Ook dit opladen gaat via een USB-kabel. De energie in de powerbank wordt dan gebruikt voor het opladen van het andere apparaat. Een bijkomend voordeel is dat je je telefoon of ander apparaat niet onbeheerd hoeft achter te laten bij een stopcontact. Voor onderweg is de powerbank helemaal een uitkomst: je kunt je telefoon opladen terwijl je in de file staat of onderweg bent met de trein. Je hoeft dus nooit meer bang te zijn dat de batterij van de telefoon leeg is voordat je thuis bent!

De kracht van powerbanks

Er zijn mensen die erover denken een powerbank aan te schaffen, maar vanwege het enorme aanbod geen idee hebben welk type voor hen het beste is. Het belangrijkste onderdeel waar je bij zo’n aankoop op moet letten, is de capaciteit van de oplader. Powerbanks zijn namelijk beschikbaar met verschillende mAh, wat staat voor milliampère-uur. Hoe groter het aantal mAh, hoe vaker je je telefoon kunt opladen met een opgeladen powerbank. Het is bij het maken van je keuze handig om de specificaties van je telefoon erbij te zoeken. Hierin is namelijk ook de capaciteit van je telefoon terug te vinden. Als je weet wat de hoeveelheid mAh van je telefoon is, weet je ook wat de minimale capaciteit van de powerbank moet zijn. Heeft je telefoon bijvoorbeeld een capaciteit van 2800 mAh? Dan zal de powerbank ook een minimale capaciteit van 2800 mAh moeten hebben, om er zeker van te zijn dat je telefoon eenmaal volledig opgeladen kan worden. Je kunt echter ook kiezen voor een veel grotere capaciteit. Daarmee kun je je telefoon vaker opladen, voordat de powerbank weer opgeladen moet worden.

De techniek achter powerbanks

In een powerbank vind je geen standaard batterijen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van lithium-ion-polymeerbatterijen, afgekort ook wel LiPo-batterijen genoemd. Dit nogal bijzondere type batterijen wordt niet voor niets gebruikt. LiPo-batterijen hebben een zeer lange gebruiksduur en hebben een relatief groot vermogen. De batterijen bereiken wanneer ze opgeladen worden al binnen korte tijd 80% van hun capaciteit. Het opladen van de overige 20% gaat vervolgens echter druppelsgewijs en gaat dus een stuk langzamer. Toch is de gemiddelde powerbank in een paar uur op te laden, al is dit ook afhankelijk van de capaciteit en het laadvermogen. Een ander belangrijk voordeel van de LiPo-batterijen is dat ze heel lang mee gaan en hun kracht daarbij grotendeels behouden. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de laadcyclus. Deze cyclus is het proces waarbij de powerbank helemaal leeg raakt en daarna weer volledig wordt opgeladen. Hoe vaker het apparaat deze laadcyclus doorloopt, hoe minder de capaciteit zal worden. Voordat hier echter echt wat van te merken is, heb jij je apparaten al vele malen opgeladen. Voor een maximale levensduur is het aan te raden om een nieuwe oplader de eerste drie keer volledig op te laden en niet tussentijds van de lader te halen.

De buitenkant van de powerbank

Hoewel het bij zo’n gebruiksvoorwerp als een oplader natuurlijk vooral gaat om technische specificaties, is een buitenkant die past bij jouw wensen mooi meegenomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld kijken naar de grootte van de powerbanks. Heb je nooit een tas bij je? Dan is het handig om een zo klein mogelijke oplader te kopen, zodat je deze makkelijk kan meenemen in je broekzak. Wanneer je altijd een (hand)tas bij je hebt, is de grootte meestal wat minder belangrijk. Misschien is het dan juist wel beter om een wat grotere acculader te bestellen, omdat je deze minder snel kwijtraakt in een (grote) tas. En voor als je echt iets bijzonders wilt: wat dacht je van een powerbank in de vorm van een blikje cola of een game console? Overigens zegt de grootte van de powerbank niets over de capaciteit. Om die reden is het aan te raden om de specificaties goed door te lezen voordat je tot aanschaf overgaat. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here