Home Smartphones en tablets Oud maar goud: we kunnen niet zonder deze uitvindingen

Oud maar goud: we kunnen niet zonder deze uitvindingen

2917
0
DELEN
LP

Nieuwe technologische gadgets hebben het stokje van de vorige generatie al een tijdje geleden overgenomen. Met smartphones, tablets en andere technische snufjes die ons leven voor een groot deel beïnvloeden leek de belangstelling voor de inmiddels verjaarde uitvindingen volledig weggeëbd. Maar, de laatste tijd ontstaat er juist steeds meer interesse in deze retro-stijl. Op het gebied van mode en design, maar voornamelijk de voorouders van onze moderne technische hoogstandjes stijgen weer in populariteit. Over welke uitvindingen het allemaal gaat lees je hieronder..

De voorouder van de smartphone

Een leven zonder smartphone is voor velen absoluut ondenkbaar: niet meer fulltime bereikbaar zijn en niet constant de beschikking over internet hebben, is een regelrechte nachtmerrie. Toch is er een groep die maar wat graag weer terug zou willen naar het pre-smartphone tijdperk. Die goeie ouwe tijd, waarin Siri nog niet tot de primaire levensbehoeftes behoorde en je je geen zorgen over je privacy hoefde te maken bij alles wat je op internet deed. Om de wensen van deze groep enigszins tegemoet te komen heeft Nokia een gloednieuw ‘oud’ toestel op de markt gebracht. Het bekende koelkast model keert weer terug, dit keer als Nokia 3310. Dit onverwoestbare toestel kun je gemakkelijk zonder telefoonhoesje gebruiken en hij doet precies waar telefoons oorspronkelijk voor gemaakt zijn: bellen!

Kiekjes

Dankzij sociale media als Instagram en Snapchat scrollen we de laatste tijd door meer plaatjes per dag dan ooit. Daar komt nog bij dat fotograferen zelf ontzettend eenvoudig is: je hoeft geen speciaal  fototoestel meer aan te schaffen, want het grootste deel van alle telefoons is ontworpen met een camera die ruimschoots aan de eisen voldoet. Maar, ook op dit gebied vindt er langzaamaan een ommekeer plaats, de polaroid camera is namelijk weer in opkomst! De bekende vintage beelden die dit toestel ons, direct na het maken van de foto, geeft worden steeds populairder en helpen ons herinneren dat ‘less is more’ nog altijd van toepassing is.

De LP

In de tijd van Spotify en YouTube heeft de LP het maar moeilijk, het gemak dient immers de mens en deze muziek streaming mogelijkheden blijken tóch verslavend gemakkelijk te zijn. Het lijkt erop dat we zelden nog de moeite nemen om een echte authentieke plaat te draaien en de platenspeler is uit vele huishoudens allang verbannen). Toch blijkt uit onderzoekcijfers dat de verkoop van lp’s het afgelopen jaar flink gestegen is! Mensen zien in de lp dus meer dan alleen een stukje nostalgie en verkiezen deze magische luisterervaring steeds vaker boven de ‘massaproductie’ van de moderne media.

CD: met uitsterven bedreigd

Hoewel we de CD nog niet helemaal onder het kopje ‘klassiekers’ kunnen plaatsen, is er toch een duidelijke opkomst en afgang in zichtbaar. De concurrentie is, net als voor de lp, waanzinnig groot en dat is dan ook terug te zien in de verkopen. Er werden afgelopen jaar meer telefoonhoesjes ontworpen dan cd covers en op het gebied van geluidskwaliteit zijn de cd’s niet bijzonder onderscheidend. Dit medium doet het echter nog steeds goed bij de liefhebbers die het allernieuwste album van hun favoriete band liever fysiek in handen willen hebben, dan ‘m alleen ‘aan te klikken’ op Spotify. Zolang dit het motto blijft in de muziekwereld zal de CD gelukkig nooit helemaal met uitsterven worden bedreigd.

Bandjes

Voor de huidige generatie tieners is het cassettebandje waarschijnlijk een begrip waar ze wel eens van hebben horen zeggen. Het is dan ook niet onlogisch dat het fenomeen ‘cassette’ niet voor iedereen tot de verbeelding spreekt, en het zag er niet naar uit dat hier verandering in zou komen. Totdat de Elbow op de markt kwam, de vernieuwde versie van de walkman. Dit apparaatje werkt heel eenvoudig en je kunt je oordopjes er gewoon in pluggen om te luisteren. Deze gadget én de aandacht die sinds de release van de populaire serie ’13 Reasons Why’ naar de klassieker uitgaat, heeft ook het cassettebandje nieuw leven ingeblazen.

Het is duidelijk dat we nog lang niet klaar zijn met alle ‘old-school’ apparaten. Welke uitvinding uit het tijdperk vóór de smartphone gebruik jij nog steeds?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here