Home Internet Pas op voor fraude met internetbankieren

Pas op voor fraude met internetbankieren

3327
0
DELEN

We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Alhoewel je soms denkt dat je op alles let, zou je zo in de val van een oplichter kunnen stappen wanneer je handelt via websites zoals Marktplaats. Deze week was ook de dienst ‘Tikkie’ in het nieuws, waaruit blijkt dat oplichters gebruik maken van een neppe variant van de website.

Marktplaats is de grootste tweedehands webwinkel van Nederland. Grote kans dat jij ook wel eens iets hebt gekocht of verkocht via de website. Je plaatst een artikel en kunt vervolgens wachten op biedingen of je ziet iets wat je graag zou willen hebben. Contact leggen met de verkoper maar! Dit is hoe een internetoplichter te werk kan gaan:

Het eerste contact

De bieder plaatst een mooi bod. Eigenlijk ontvang je het bod wat jij in gedachten hebt voor het product wat je op Marktplaats hebt staan. In dit voorbeeld gebruiken we een mobiele telefoon. De mobiele telefoon staat nog maar een uurtje op Marktplaats en de vraagprijs wordt nu al geboden. Je bent alert, je weet tenslotte maar nooit. De bieder stuurt je een berichtje in correct Nederlands dat hij of zij de telefoon graag van je over koopt.

Vertrouwen winnen

Je gaat akkoord met het bod en vraagt wanneer je af kan spreken om het toestel op te laten halen door de bieder. Toevallig woont de bieder net aan de andere kant van het land en is langskomen geen optie. Hij of zij vraagt je om de telefoon op te laten sturen, hij of zij durft het risico wel aan. Je vindt het prima maar wel een beetje gek. Een telefoon ter waarde van € 250,- vind je toch een duur item om te verzenden. Je spreekt met de bieder af dat je de telefoon aangetekend verstuurd en de bieder vindt het een goed idee. Tot nu toe loopt het allemaal prima, je hebt je telefoon verkocht aan een betrouwbare klant en hij of zij wil het ook nog eens snel afhandelen. Top. Vanaf dit punt moet je gaan opletten of de bieder wel echt te vertrouwen is…

Gegevens uitwisselen

Om de betaling af te handelen vraagt de bieder je telefoonnummer. Dit kan hij of zij met verschillende redenen doen, bijvoorbeeld omdat de bieder ‘nog geen 18 is’ en aan zijn ‘ouders’ moet vragen om de betaling af te handelen, omdat hij Whatsapp ‘prettiger’ vindt dan Marktplaats of omdat de Marktplaats-app ‘storing’ heeft. Je geeft je telefoonnummer en ontvangt een app-bericht waarin de bieder vraagt naar je bank. Zo weet hij of zij meteen of het geld direct op je rekening staat of dat het morgen pas wordt. In werkelijkheid vraagt de bieder de bank om de neppe pagina voor internetbankieren op te kunnen roepen die aansluit op jouw bank.

Koper is bang om opgelicht te worden

Vervolgens draait de koper het spel om. Hij of zij is bang om opgelicht te worden en geeft dit ook aan in het gesprek. Hij of zij vraagt of je een cent zou willen overmaken naar de koper, zodat de koper zeker weet dat het geld wat hij of gaat overmaken, aankomt op de juiste rekening. Je weet ten slotte maar nooit. Je vindt het misschien vreemd maar begrijpt het ook, jij wilt tenslotte ook niet opgelicht worden. De koper stuurt je een betaalverzoek van Tikkie en vanaf dit punt dien je goed op te letten. Controleer altijd goed of het betaalverzoek afkomstig is van een bestaande dienst, dit doe je door:

  • Te controleren of er in de menubalk een groene tekst staat en/of een slotje voor de URL.
  • Verder bekijk je de link. De meest voorkomende link is Tikkie, de URL van een Tikkie-betaalverzoek is www.tikkie.me. Wijkt het adres af? Vertrouw dit dan niet.
  • Controleer of je op de pagina van Tikkie terechtkomt. De pagina van Tikkie is paars en vergelijkbaar met de homepage op de website. Wijkt de pagina af van kleur of lettertypen? Vertrouw de website dan niet.
  • Onthoud dat je met een betaalverzoek altijd het recht behoudt om te kiezen met welke bank je de betaling uitvoert. Kom je direct in een betaalscherm van jouw bank? Hartstikke handig, maar niet betrouwbaar. Net als bij iDeal-betalingen voor iedere willekeurige webshop hoor je normaalgesproken zelf de bank aan te kunnen klikken.
  • Is alles goed nagemaakt en denk je de website te kunnen vertrouwen? Klik dan eens op andere links, werken deze? Zo niet, verlaat de pagina.

Wat doet de oplichter?

Heel simpel. Jij voert je bankrekeningnummer in samen met je pasnummer, eventueel pincode of de code van de scanner die bij je bank hoort. In plaats van dat jij deze gegevens naar de bank stuurt, krijgt de oplichter dit op zijn of haar scherm te zien. De oplichter kan met de gegevens inloggen en betalingen genereren naar een eigen bankrekeningnummer. Het is daarom belangrijk om altijd de betaalpagina goed te controleren voordat je een betaling verricht via Marktplaats of een andere online verkoopdienst waarin je handelt met derden.

Wat kan je zelf doen?

Overkomt dit je? Meld de verkoper dan aan als oplichter bij Marktplaats en maak een melding bij de Fraudehelpdesk. Bel je lokale politiebureau om te vragen voor meer informatie. Heb je wel je inloggegevens van de bank gegeven? Blokkeer dan zo snel mogelijk (telefonisch) je rekening of je pasje en doe aangifte. Wees in het vervolg altijd alert op betaalverzoeken van vreemden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here