Alhoewel 3d printers al langer dan 30 jaar bestaan, winnen ze pas de laatste tijd enorm aan populariteit onder de consument. De 3d printer is inmiddels voor een paar honderd euro te koop en zowel de techniek als de kwaliteit zijn veel geavanceerder dan een aantal jaar geleden. Je hoeft zelfs geen designer meer te zijn om tekeningen te kunnen maken met een 3d printer: er is namelijk software te koop waar je de sjablonen of stencils direct van kunt kopiëren in STL-formaat. Twee bekende 3D software programma’s zijn op dit moment Autocad en SketchUp. Maar wat is een 3d printer nu eigenlijk precies en voor welke doelen kan je de 3d printer gebruiken? 3dprinter-verkoper legt uit.
In dit artikel:
Wat is een 3d printer?
3d printen, ook wel Rapid Manufacturing genoemd, kan gezien worden als een manier waarbij je een digitaal voorwerp op je computer, omzet naar een fysiek product dat je daadwerkelijk aan kunt raken. Je kunt deze voorwerpen bouwen met verschillende materialen. Plastic, metaal: het kan in principe allemaal. De 3d printer kan de meest ingewikkelde vormen produceren. Om die reden maken veel designers zoals bijvoorbeeld Iris van Herpen kledingstukken met een 3d printer. Het is vernieuwend en ook nog eens duurzaam in gebruik. Voordat je gaat bepalen met welk materiaal je een product wilt ontwerpen, moet je het onderscheid weten tussen een desktop 3d printer en een professionele 3d printer zoals die door bedrijven en designers wordt gebruikt. De desktop 3d printer gebruik je thuis om leuke figuurtjes mee te maken voor de kinderen of om gebruiksvoorwerpen als een mandje mee te maken. De desktop 3d printer is gemakkelijk in gebruik. Met een professionele 3d printer print je driedimensionale voorwerpen die zeer gedetailleerd zijn. Zo kan je er zelf maquettes voor een klant mee uitprinten en scheelt dit jou als ondernemer ook nog eens tijd en heel veel geld. Je kunt met de 3d printer alles maken wat je wilt.
Eerst scan je jouw ontwerp met een 3d scanner. Daarna spuit de 3d printer telkens een nieuwe laag van het gesmolten materiaal dat je gebruikt op de onderliggende laag, waaruit uiteindelijk jouw voorwerp ontstaat. Dat is de meest gebruikte wijze van 3d printen.
Met welk doel gebruik je een specifiek soort materiaal?
Het is mogelijk om met allerlei soorten materialen een 3d ontwerp in elkaar te zetten. Het hangt echter wel af van je doel voor welk soort materiaal je kiest. Dit materiaal wordt een 3d printer filament genoemd. De meeste 3d printers maken gebruik van het filament ABS, de kunststof die ook voor Legoblokjes gebruikt wordt. Dit filament is in verschillende kleuren beschikbaar. Ideaal dus als je een kleurrijk beeld wilt maken. Het is echter wel zo dat je tijdens het printen met ABS de ruimte goed moet laten luchten, omdat hierbij schadelijke dampen vrijkomen. Wil je voornamelijk voorwerpen creëren met de focus op duurzaamheid, dan biedt PLA, biologisch afbreekbaar plastic, de uitkomst. Als je print met een PLA filament, glanst je product meer, maar deze zal ook sneller vervormen dan een product gemaakt met ABS. De prijzen voor beide mogelijkheden liggen ongeveer gelijk. Met een eigen desktop 3d printer kan je zelfs bronzen beelden produceren door het gebruik van de filamenten kunststof en metaalpoeder. Als je een product wilt maken met een hoge mate van flexibiliteit, kan je kiezen voor het filament FilaFlex, dat voornamelijk bestaat uit buigzaam rubber. Met een SLA 3d printer kan je kiezen uit verschillende materialen, van flexibel tot onbuigzaam, in verschillende kleuren. Je kunt daarbij zelfs kiezen voor transparant of papieren materiaal. Ideaal voor kunstenaars en designers die willen experimenteren met verschillende vormen en filamenten. Een 3d printer kopen zorgt dus voor ontelbaar verschillende mogelijkheden op creatief gebied. Zelfs de bakker kan voor de consument 3d taarten printen met suiker als filament, die nog eetbaar zijn ook!
Maatschappelijk belang van 3d printers
Naast het creëren van mooie objecten, dienen 3d printers ook een ander belangrijk doel in onze samenleving. In de medische industrie wordt bijvoorbeeld al enige tijd geëxperimenteerd met het gebruik van 3d prints ter vervanging van zaken als bloedvaten, kraakbeen en zelfs organen. In de toekomst hopen zij zelfs mensen die wachten op een donornier een replica aan te kunnen bieden in geprinte 3d vorm!
Een 3d printer maakt het produceren van voorwerpen natuurlijk steeds gemakkelijker en duurzamer. Voorwerpen worden direct vanuit een digitaal bestand op locatie gemaakt, zodat deze niet eerst uit het buitenland hoeven over te komen. Daarnaast worden er alleen voorwerpen met een 3d printer geproduceerd op aanvraag. Op deze manier blijft verspilling van een materiaal zeer beperkt.
Kosten 3d printer
Een 3d printer kan je uiteraard kopen in allerlei verschillende soorten en maten. Een printer die een voorwerp kan printen tussen de 14 en 20 cm kost tussen de 400 en 1000 euro. Een printer die je zelf in elkaar moet zetten, is natuurlijk een stuk goedkoper dan een kant en klare printer waar alles al geïnstalleerd is. Voor de filamenten PLA en ABS betaal je ongeveer 24 euro per stuk. Als je duurder materiaal gebruikt zoals goud of brons, liggen de prijzen natuurlijk een aanzienlijk stuk hoger.
Do It Yourself
Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Test uit of het werken met zo’n printer iets voor je is door eerst een 3d printer pen te kopen. Deze zijn relatief goedkoop (de prijs varieert van minimaal 35 tot maximaal 125 euro) te verkrijgen en best makkelijk in gebruik. Kies een leuke kleur uit en sluit de pen aan de ene kant aan op de 3d pen plug en aan de andere kant in het stopcontact. Het kost de pen ongeveer 2 minuten om op te laden, omdat deze werkt via een warmte indicator. Als het lampje op de pen rood is, kan je hem nog niet gebruiken. Wel als het lampje verspringt naar groen. De 3d printer pen vul je met een filament door dit in de opening aan de achterkant van de pen boven de ingang van de stroomkabel in te voeren. Een simpele druk op de knop en het filament wordt als het ware in de pen ingeladen, helemaal klaar voor gebruik! Mocht het je nou niet lukken om zelf mooie creaties te maken, dan zijn er natuurlijk altijd 3d services beschikbaar die jouw digitale ontwerp voor je kunnen printen in driedimensionale vorm.