Home Huishoudelijk Ontdek de mogelijkheden van een goede ventilator

Ontdek de mogelijkheden van een goede ventilator

2493
0
DELEN
ventilator

Met de tropische temperaturen van de zomer zal het niet altijd even aangenaam zijn om thuis te zijn. Dan zoek je naar oplossingen die jouw huis kunnen verkoelen. Met een goede ventilator zal het al schelen, maar je hebt veel soorten ventilators waar je uit kunt kiezen en daarbij heb je ook veel extra mogelijkheden qua plaatsing, wat is het meest praktische voor jou?

De staande hulp

Deze ken je ongetwijfeld, de staande ventilators. Vooral de variant met schroefblad is zeer bekend en wordt al decennia gebruik om kamers te verkoelen. Tegenwoordig heb je veel meer keuze dan die saaie witte variant, moderne designs voeren de bovenhand. Je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken naar de compacte staande ventilators. Die maken geen gebruik van schroefbladen en zijn daardoor erg makkelijk in kleine ruimtes te plaatsen. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat een ventilator als deze een stuk minder intense luchtverplaatsing heeft dan de schroefblad variant. Overigens hoef je niet meteen een schroefbladventilator af te schrijven, er zijn zeer degelijke en mooie (retro) designs die ook zeer goed staan in vintage/industriële interieurs. Daardoor heb je een eyecatcher in plaats van een gedrocht in het geheel.

Leestip: zelf een airco maken

Compact en makkelijk

Mocht je in huis vaker op diverse punten zitten, dan kan het wellicht een idee zijn om een tafelventilator te gebruiken. Door de korte afstand zal het voldoende verkoeling geven aan 1 persoon. Daarbij zijn deze ventilators makkelijk ergens (bovenop) te plaatsen, zo hoef je niet in de weer te zijn met een grotere, staande ventilator die net niet past op een onhandige plaats. Daarbij verbruiken deze kleine ventilators ook weer een stuk minder stroom.

Aan het plafond

Mocht je weinig ruimte hebben, maar toch graag veel verkoeling willen, dan kan een plafondventilator ook een goede oplossing zijn in de woon- of slaapkamer. Deze zorgt voor een goede verdeelde verkoeling in de kamer en neemt geen ruimte in. Dankzij de verspreiding van de lucht is de ventilator ook zeer nuttig in de winter: de warme lucht van de verwarming wordt goed verspreid waardoor het sneller warmer is in de ruimte, wat ook weer in de energiekosten scheelt. Daarbij kan je ook voor deze ventilator kiezen uit diverse prachtige designs. En je kunt zelf makkelijk bepalen via de lichtknop of de ventilator wel of niet aan gaat.

De stille kracht

Een ventilator met veel luchtverplaatsing is niet altijd ideaal, des te harder het waait, des te hoger de kans is dat de ventilator lawaaierig is. Meestal moet dat geen probleem zijn, echter kan het op een slaapkamer wel vervelend zijn. Kies dan voor een stille ventilator om in ieder geval goed te kunnen slapen zonder dat je je teveel moet storen aan herrie. Een plafondventilator is daarbij ook een goede keuze die weinig geluid maakt.

Extra mogelijkheden

Je hebt dus stille, compacte, sterke ventilators in diverse formaten en designs, maar er zijn ook bij verschillende modellen extra opties verkrijgbaar. Zo kan je een ventilator met afstandsbediening kopen. Zo bedien je met een vinger op de knop de snelheid en eventueel de oscillatiefunctie. Zo hoef je niet constant van je stoel af om de ventilator steeds aan te passen naar wens. Maar ook kan je een ventilator met timer aanschaffen. Zo bepaal jij wanneer de ventilator actief is en hoe lang. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om je van alle luxe en uiteraard verkoeling te voorzien.

Extra koeling

Soms kan het zo erg onaangenaam warm zijn binnen dat een normale ventilator niet meer genoeg helpt. Een airconditioning klinkt erg leuk, maar vanwege de hoge prijs is het niet iets wat je meteen zult gaan halen. Je kunt dan kiezen voor een aircooler, dit is een ventilator die voor wat extra verkoeling kan zorgen doordat het water blaast. Hetzelfde trucje is ook mogelijk door bij een gewone ventilator bevroren flessen water te plaatsen waardoor de gevoelstemperatuur een stuk omlaag gaat. Het is natuurlijk niet zo effectief als een airconditioner, maar het is een mooie tussenweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here