Home Internet Online shoppen? Zo doe je dat veilig

Online shoppen? Zo doe je dat veilig

1439
0
DELEN
Veilig online shoppen tips

Ben je op zoek naar een nieuw product, dan is de kans groot dat je tegenwoordig meteen online op zoek gaat. Online shoppen is ontzettend populair en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het biedt veel gemak, het is 24/7 mogelijk, je hebt niet te maken met openingstijden en hoeft niet naar een locatie te reizen. Hoewel online shoppen veel voordelen biedt, is het wel belangrijk dat je er elke keer op let dat het veilig gebeurt. Tips om veilig online te shoppen? Wij zetten ze hieronder op een rijtje. 

Let op het keurmerk

Om aan jou te laten zien dat je veilig kunt shoppen, hebben veel webwinkels een keurmerk op hun website geplaatst. Denk hierbij aan het Webshop Keurmerk of Thuiswinkel Waarborg. Als een van deze twee op de website vinden is, mag je ervan uitgaan dat winkelen hier veilig is. Beschikt een webwinkel over een keurmerk, dan wordt dit meestal aangegeven middels een logo hiervan. Vertrouw je een webwinkel in de eerste instantie niet helemaal? Dan is het handig om even te checken of de winkel beschikt over zo’n keurmerk.

De contactgegevens bekijken

Als je een webwinkel niet voor de volle 100% vertrouwt, is het ook een aanrader om even naar de contactgegevens te kijken. Je ziet al vrij snel of een webshop het allemaal goed op orde heeft of juist niet. Staat er nauwelijks iets over de contactgegevens? Dan mag je dit zeker in twijfel trekken. Als er wel duidelijke contactgegevens vermeld staan, dan is dit vaak een goed teken. Gegevens die in ieder geval moeten terugkomen zijn onder andere de bedrijfsnaam, het e-mailadres en het telefoonnummer. Ook het KvK-nummer wordt vaak vermeld.

Retourmogelijkheden checken

Veilig shoppen online doe je ook door vooraf de retourmogelijkheden te checken. Het is tenslotte fijn om te weten dat deze mogelijkheid er is, mocht het product niet naar wens zijn. Als de webwinkel heel vaag is over de mogelijkheid om te retourneren, is het beter om op zoek te gaan naar een andere winkel. Voor jou is het tenslotte belangrijk om te weten hoe dit zit en hoe deze stappen eruitzien. Hoe beter de retourmogelijkheden staan omschreven, hoe veiliger gevoel jou dit geeft. Kijk hier vooraf dus zeker even naar.

De betaalmogelijkheden 

Als je veilig wilt shoppen op het internet, is het een slimme tip om ook de betaalmogelijkheden van een webwinkel na te kijken. Hoe meer betaalmogelijkheden een webwinkel aanbiedt, hoe groter de kans dat het veilig is om daar te shoppen. Is er maar weinig over bekend? Dan bestaat de kans dat het juist niet veilig is. Dit geldt voor zowel Nederlandse als buitenlandse webshops.

Ervaringen lezen van anderen 

Een goede manier om erachter te komen of je ergens veilig online kunt winkelen, is ook door ervaringen te lezen van andere kopers. Dit is soms mogelijk op de webwinkel zelf. Staan hier geen reviews? Dan is het slim om eens op internet te zoeken naar reviews van de betreffende webwinkel. Op deze manier kom je er snel achter wat andere kopers vinden van de winkel en dit helpt jou er mogelijk bij om een weloverwogen keuze te maken. Deze reviews hebben betrekking op bijvoorbeeld de service, levering of kwaliteit van een product.

Controleer of de betaalzone goed is beveiligd

Shoppen bij veilige webwinkels? Om te checken of je veilig kunt shoppen op een bepaalde site is het ook een tip om te controleren of de betaalzone goed beveiligd is. Is de betaalzone veilig, dan begint het webadres met https i.p.v. http. Let op of de webshop over een SSL-certificaat beschikt. Is de webshop goed beveiligd, dan verschijnt er een hangslot of sleutel voor het betreffende adres.

Shop bij bekende webshops

Ben je op zoek naar een product dat bij veel verschillende webshops te koop is? Slim is dan om te kopen bij de bekendere webshops. In dit geval weet je zeker dat je een veilige keuze maakt. Kijken voor een lijst van veilige webwinkels is ook een mogelijkheid om te checken waar je het beste kunt shoppen. Door te shoppen bij grote winkels hoef je jezelf niet druk te maken over het feit dat het misgaat en je straks je geld kwijt bent. 

Veilig online shoppen is zeker mogelijk, het is alleen een kwestie van weten hoe je dit doet. Met deze tips zorg je ervoor dat je niet bang hoeft te zijn voor oplichting. Vertrouw bij het online winkelen altijd op je eigen gevoel. Voelt het niet goed? Dan is het slimmer om de webwinkel weg te klikken en op zoek te gaan naar een andere. Je ziet vaak al vrij snel of een winkel professioneel is of niet, dus het is zeker goed om naar je eigen gevoel te luisteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here