Home Automotive Onbekend maar niet onbemind: elektrische motorfietsen

Onbekend maar niet onbemind: elektrische motorfietsen

3572
0
DELEN
elektrische motorfiets

Motorfietsen kunnen zich met recht en rede het achteruitgestoken broertje noemen van de wereld van het ecologisch vriendelijke transport. Al de hype die elke nieuwe hybride dan wel elektrische wagen omringt is een opvallende afwezige bij de tweewielers. Zelfs de elektrische fiets heeft een stuk meer aandacht gekregen dan dit handig vervoersmiddel. Ik durf er zelfs gerust iets om verwedden dat heel wat van jullie geen idee hadden dat elektrische motorfietsen een ding waren. Of er simpelweg nog nooit over nagedacht hadden. Dringend tijd dus om het topic wat broodnodige aandacht te geven. In dit artikel vertelt Ikwilvanmijnmotoraf.be je meer over elektrische motorfietsen.

elektrische motorfiets
Bron: Telegraaf.nl

Waarom een elektrische motorfiets?

Laten we even lekker praktisch doen: het eerste wat je als mens vraagt over iets is toch wel wat jij er aan hebt? Waarom zou jij het gebruiken? Dus waarom zou je in deze wereld van ecovriendelijke wagens op de trein van de elektrische motorfiets springen? Omdat de traditionele voordelen van de tweewieler overeind blijven natuurlijk.

Motorfietsen zijn veel kleiner en wendbaarder dan wagens. Wat dus ook inhoudt dat ze een stuk handiger zijn in druk verkeer en redelijk wat makkelijker te parkeren ook. Het kleinere formaat van de motorfietsen heeft trouwens nog een ander significant voordeel: ze vereisen minder elektriciteit door het kleinere gewicht om een afstand af te leggen dan de zware kolossen van auto’s. Meer zelfs: door de kleinere batterij verspil je met een motorfiets ook heel wat minder tijd aan het opladen van je apparaat. Het is dus gedaan met uren vingers staan te draaien wachtend tot die eindelijk geladen is.

De wereld staat niet stil

Waar je een paar jaar geleden nog gelijk zou hebben gehad met de tegenwerping dat de batterijen niet echt ver geraken en de snelheden ook wat tegenvallen is dat vandaag de dag onzin. Geen sector is de laatste jaren zo snel beginnen evolueren als die van de elektrische motorfietsen. Sinds het eerste patent voor een “elektrische fiets” in 1895 door Ogden Bolton jr aangevraagd werd is het een echte wervelwind aan evoluties geweest. Maar wat drijft het gevaarte dan?

Batterij

De meeste hedendaagse motorfietsen hebben als krachtbron een herlaadbare Lithium-ion-accu. Al moet gezegd worden dat producent Z Electric Vehicle de toekomst misschien wel in handen heeft met batterij op basis van lood en sodium die duurzamer, goedkoper en lichter zou zijn. Wat het opladen betreft: in een gewoon stopcontact bereik je een volle batterij na een uur of 8. Gelukkig bieden de meeste moderne producenten de CHAdeMO oplader aan bij de verkoop die binnen het uur het hele gevaarte op 95% krijgt. Handig om te weten: batterijen ruilen tussen een paar van de grootste producenten is mogelijk.

Prestaties

Elektrische motorfietsen hebben een betere versnelling dan hun broeders die op brandstof lopen. Daarbij liggen de topsnelheden nog eens gelijk ook. Ook het onderhoud is zo goed als onbestaande. Waar je bij een traditionele motorfiets constant aan het onderhouden bent dien je bij een elektrische motorfiets je eigenlijk enkel met de batterij bezig te houden. Maar misschien wel het grootste voordeel: de kost per kilometer is nauwelijks 1 cent. Lachwekkend laag dus.

Waarom dus ook eens niet denken aan een elektrische motorfiets als je eco vriendelijk wenst rond te toeren. Niet alleen handiger dan de vierwielige variant: de technologie staat ook al een stuk meer op punt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here