Home Computers Monitoren op de juiste hoogte instellen: 5 tips

Monitoren op de juiste hoogte instellen: 5 tips

6932
0
DELEN
Monitoren instellen

Velen van ons werken dag in, dag uit op de computer voor ons werk. Inmiddels zijn we erachter dat dat gevolgen voor je lichaam, en dat ergometrie van belang is om lichamelijke problemen zo veel mogelijk te voorkomen. We kennen de muisarm, en weten dat het afstemmen van je bureaustoel op je lichaam en werkhoogte een belangrijke maatregel is die je moet nemen. Steeds vaker werken we achter bureaus die in hoogte verstelbaar, tot op het punt waar sommigen zelfs staande werken. Maar de monitor van je computer moet ook op de juiste hoogte en hoek staan om zowel je nek als je ogen zo min mogelijk te tergen. Hoe je dat doet? Wij geven je 5 tips voor het op de juiste hoogte instellen van monitoren.

De juiste monitorbeugel geeft je alle vrijheid om te verstellen

Ten eerste is het gebruik van een monitor beugel een handige manier om de positie van je monitor flexibel en makkelijk verstelbaar te maken. Je monteert deze op de hoogte die ongeveer het gemiddelde van de gewenste verstelruimte aan de muur en bevestigt je monitor eraan. Je kunt dan met behulp van de beugel de monitor precies daar hangen waar je hem wilt hebben. Vooral het aanbod aan monitor beugels van Newstar is erg handig. Zij hebben namelijk ook een monitor beugel voor 2 schermen en zelfs beugels waar je nog meer schermen tegelijkertijd aan kunt bevestigen. Handig voor zij die met 2 of meer monitoren op één werkplek werken. Je koopt je monitorbeugels natuurlijk bij de echte monitorbeugelexpert.

Bovenrand op ooghoogte

Maar wat is nu precies de juiste positie voor je monitor? Het is belangrijk dat de bovenrand van je beeldscherm zich op ooghoogte bevindt. Dit is dus afhankelijk van hoe hoog je je stoel hebt afgesteld en hoe lang je bent. Plaats je de monitor op deze hoogte, dan kijk je met licht gebogen nek naar het midden van het scherm.

Monitor recht voor je plaatsen

Plaats het beeldscherm altijd recht voor je, zodat je niet de hele dag met gedraaide nek naar je monitor hoeft te kijken. Hier krijg je namelijk geheid last van. Werk je met meerdere beeldschermen, zet ze dan niet in een de vorm van een puntdak, waarbij je als je recht vooruit kijkt eigenlijk tussen je monitors door kijkt. Plaats het scherm waar je het meest naar kijkt recht voor je, en het andere scherm schuin daarnaast, zodat je met het bijdraaien van je stoel er tijdelijk zonder de nek te draaien naar zou kunnen kijken. We zeggen tijdelijk, want je zit in deze houding schuin achter je bureau, en dat is ook niet ideaal.

Monitoren op juiste hoogte

Afstand tussen je ogen en het beeldscherm

De afstand die je moet creëren tussen je ogen en je monitor om het voor je ogen en nek zo comfortabel te maken hangt af van de grootte van het beeldscherm. Hoe kleiner het beeldscherm, hoe dichter je erop moet zitten. Dat betekent dat je bij een monitor van 14 inch 50 tot 70 centimeter met de ogen van het scherm af moet zitten. Bij 15 inch is dit 55 tot 75 centimeter. Met een monitor van 17 inch is het 60 tot 85 centimeter. Is je beeldscherm 19 inch, dan moet het 70 tot 95 centimeter zijn. Heb je een scherm van maar liefst 21 inch, dan moet je 75 tot 105 centimeter afstand creëren tussen je ogen je monitor.

Denk aan de lichtinval in de ruimte

Het is ontzettend vermoeiend voor de ogen als er een zee van scherp licht van achter je beeldscherm in het gezicht valt. Je ogen moeten dan hard werken om met het contrast om te gaan, en dat gaat het erg moeilijk maken om energiek de werkdag door te komen. Even goed is het onprettig als er van achter jou licht op je beeldscherm valt. Dat maakt het zien ook moeilijker. Daarom moet je je monitor haaks op het raam plaatsen. Dan is jouw kijkrichting evenwijdig aan de lichtbron. Zorg tegelijkertijd wel voor voldoende en gespreid licht in de ruimte waar je de monitor plaatst. Zo kun je namelijk voorkomen dat er spiegeling ontstaat op je scherm, die erg afleidt van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here