Home Internet Moet je als ZZP-er zakelijk internet gebruiken?

Moet je als ZZP-er zakelijk internet gebruiken?

1873
0
DELEN
Moet je als ZZP-er zakelijk internet gebruiken

In dit artikel gaan we in op de vraag wat de waarde van zakelijk internet is voor een zzp’er. Daar is geen eenduidig antwoord op. Aan de ene kant verschilt de behoefte per zzp’er en aan de andere kant zijn er verschillen tussen de aangeboden zakelijke pakketten.

Criteria

Bij een internetpakket zijn met name de volgende criteria van belang:

  • Capaciteit: Hoeveel gegevens wil je verzenden en ontvangen, en in hoeveel tijd wil je een bepaalde hoeveelheid gegevens verzenden/ontvangen? De toepassingen spelen hierbij een belangrijke rol. De capaciteitseisen voor e-mailen zijn doorgaans niet groot, tenzij je regelmatig bijvoegsels van grote omvang verstuurt/ontvangt. Als je via het internet wilt bellen, dan wordt de snelheid/capaciteit inderdaad belangrijk.
  • Beschikbaarheid: Als het je veel pijn doet als je niet kunt internetten, dan is de beschikbaarheid van belang. Zo is het voor cloud applicaties en online bankieren vaak erg vervelend als je internetaansluiting problemen heeft. Maar als het systeem van de bank een storing vertoont, dan speelt de beschikbaarheid van je aansluiting geen rol.
  • Helpdesk: Gedurende welke uren kan een helpdesk worden benaderd als er een probleem met de aansluiting is?
  • Aanvullende diensten: Bij een zakelijke internetaansluitingen worden vaak aanvullende diensten voor bijvoorbeeld extra beveiliging of beschikbaarheidsgarantie geboden. Hoe nuttig zijn die voor je?

Behoeftebepaling

Je dient goed te weten wat je behoefte is. We gaven in de vorige paragraaf aan naar welke criteria je dan kijkt. Waarom zou je meer betalen als er geen meerwaarde voor je is? We praten hier immers niet over een bedrijfsauto, waarbij ook de uitstraling een rol kan spelen. Wel kan bij een intensief internetgebruik met bijvoorbeeld veel videoconferenties een langzame aansluiting heel frustrerend zijn, en niet alleen voor jou.

Verschillen tussen een privé en een zakelijke aansluiting

Verschillen tussen een privé en een zakelijke aansluiting

De theoretische capaciteit van een zakelijke internetaansluiting hoeft niet per se groter te zijn. Wel wordt doorgaans aangegeven dat de effectieve capaciteit van een zakelijke aansluiting beter wordt gegarandeerd, omdat het aantal aansluitingen dan beperkt wordt gehouden. Zakelijk glasvezel kan een hoge capaciteit hebben en een grote afstand overbruggen zonder negatieve gevolgen voor die capaciteit. Bij een DSL-aansluiting is dat bijvoorbeeld wel het geval. Ook is bij glasvezel de verbinding even snel in beide richtingen. In een zakelijk contract wordt normaliter een 24/7 helpdesk aangeboden. Met zo’n zakelijk contract kan je de btw terugvragen. Een aanvullende dienst kan bijvoorbeeld zijn dat je vaste IP-adressen krijgt, wat veilig is.

Conclusie

Je bepaalt zelf of de hogere kosten van een zakelijke internetaansluiting opwegen tegen de voordelen. We hebben in dit artikel diverse belangrijke aandachtspunten gegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here