Je vindt het in iedere sociale app: Instagram Stories, Snapchat, Whatsapp Stories of Facebook Stories. Via ieder netwerk is het mogelijk om live beelden te delen die op een gegeven moment weer verdwijnen. Wat gebruik je, wat gebruik je niet en wat kun je er mee?
In dit artikel:
Snapchat
Snapchat was de eerste sociale dienst die korte filmpjes of afbeeldingen na verloop van tijd liet verdwijnen. Het leek er op dat de app zorgde voor een soort ongecensureerde vorm van content delen. Waar Instagram en Facebook volstaan met de mooiste verhalen, is Snapchat geschikt voor het dagelijkse. Momenteel is de app met name populair onder jongeren. Door middel van tekeningen, teksten en gekke ‘face-filters’ (een filter die je gezicht scant en daar een masker op plakt) houden zij contact met elkaar. De berichten verdwijnen binnen 24 uur en kunnen naar individuen, groepen of de hele tijdlijn gezonden worden.
Instagram Stories
Instagram is een foto-app waarin je door middel van visuele content contact onderhoudt met je netwerk. Het draait allemaal om beeld: video, foto of ‘Boomerang’ (een filmpje dat snel beweegt van enkele seconden). Het onderschrift van een foto is er ter verduidelijking. In opvolging van Snapchat, kwam ook Instagram met een manier om live foto’s en video’s te delen. Via Instagram Stories deel je 24 uur een afbeelding of video met je gehele tijdlijn. Het is ook mogelijk om ze naar individuen te sturen, maar gebruikelijk is het niet. Ook met Instagram maak je gebruik van ‘face-filters’ en mooie effecten. Net als bij Snapchat zie je bij Instagram wie je Stories heeft gezien.
Facebook Stories
En toen gebeurde het onverwachte: social media-platform Facebook, tevens de eigenaar van Instagram, startte met Facebook Stories. Het is dus niet alleen meer mogelijk om het platform te gebruiken om mijlpalen en andere berichten te delen, ook via Facebook deel je wat er dagelijks speelt. In onze ogen is Facebook Stories overbodig. Het is leuk voor wie geen Snapchat of Instagram heeft, maar vanuit verschillende hoeken horen wij dat er vrijwel geen gebruik wordt gemaakt van Facebook Stories. Zonde voor Facebook, maar dat hadden ze wel kunnen bedenken toen Instagram al met de live functie kwam.
Whatsapp Stories
Als klapper op de vuurpaal maakt service Whatsapp ook gebruik van een status delen. Niet alleen onderhoud je contact met je netwerk, maar ook aan hen kun je delen wat je in de afgelopen 24 uur hebt gedaan. Een functie die niet thuishoort in de app en geen toevoeging voor de markt. Inmiddels zijn er talloze apps waarmee je live kunt ophangen. Laten we daarom Whatsapp dus gewoon gebruiken als middel voor tekst- of audioberichten via een internetverbinding.
Het nut van live video’s delen
Het lijkt onder jongeren wel een trend dat je via social media zoveel mogelijke leuke momenten deelt. Hierdoor creëren zij een ‘perfecte’ wereld met alle hoogtepunten. Ontzettend leuk, maar het kan ook een hele berg onzekerheid oproepen bij andere jongeren. De hele dag word je door je mobiele telefoon overspoelt met leuke berichten, terwijl jij misschien even niet zo lekker in je vel zit. Anderen hebben dit ook, maar laten dit niet zien door de positieve berichten.
Door functies zoals deze live video’s laten gebruikers van sociale platformen het ‘echte’ leven zien. Wat doen ze nu echt en wat maken ze mee? Hierdoor zie je dat anderen ook een ‘normaal’ leven hebben, je ziet echt even de ongecensureerde versie. Het maakt de sociale platformen meer echt, omdat je niet kunt Photoshoppen.
Zijn er live functies waar jij gebruik van maakt? Wat deel je? En waarom deel je dat live en niet via de ‘gebruikelijke’ manieren van delen via de platformen?